Halci ve Üreticiler, 'Üretim Maliyeti ve Vergiler Düşürülsün Sebze Ucuzlar' Dedi -1 - Son Dakika
Ekonomi

Halci ve Üreticiler, 'Üretim Maliyeti ve Vergiler Düşürülsün Sebze Ucuzlar' Dedi -1

FİNİKE Toptancı Hal Derneği Başkanı İsmail Karataş, devletin, tanzim satış yerleri ile rekabet yaratmanın yerine ürün maliyetini ve vergileri düşürmesi gerektiğini savundu.

11.02.2019 18:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

FİNİKE Toptancı Hal Derneği Başkanı İsmail Karataş, devletin, tanzim satış yerleri ile rekabet yaratmanın yerine ürün maliyetini ve vergileri düşürmesi gerektiğini savundu.

Finike Toptancı Hal Derneği Başkanı İsmail Karataş, sebze ve meyve fiyatlarını düşürmek amacıyla kurulan tanzim satış yerleriyle ilgili açıklama yaptı. Karataş, "Tanzim satış yerleriyle ilgili devletin ne düşündüğünü zaman gösterecek. Daha yeni uygulanan bir çalışma. Bu üreticiyle ve tüketiciye nasıl yansır bunu zaman gösterecek. Bilmiyoruz ama şu bir gerçek. Üreticinin ürettiği ürünün maliyeti çok yüksek. Üretici para kazanamıyor. Üretici mağdur durumdadır. Çünkü sert geçen bir kış var. Rekolte düşük. Havanın soğuk ve yağmurlu gitmesinden, 45 gün gibi bir zaman sebzelerin güneş görmemesinden dolayı ürünlerimiz zayi oldu. Bu içinde bulunduğumuz sera yeni ve modern, devletimizin teşvik vereceğiz dediği seralardan bir tanesi ama hava muhalefetinden dolayı rekolte düşük" dedi.

Tüketiciye ucuz sebze yedirilmek isteniyorsa öncelikle ürün maliyetinin düşürülmesi gerektiğini belirten Karataş, "Devletimiz ucuz sebze yedirmek istiyorsa öncelikle ürettiği ürünlerin giderlerini düşürmesi gerekiyor. Elektrik mesela düşürülmesi gerekiyor. Elektrikte bir üretici olarak tanzim satış istiyoruz. Seralara ucuz maliyetle elektrik verilmesini istiyoruz. Gübrelere geçen yıldan bu yana yüzde yüze varan zamlar var. Gübrenin, fidenin, plastik seranın, damlamanın, damlama gübrelerinin ucuzlamasını, tanzim satış olacaksa bunlarda da olmasını, olmuyor ise sıkı bir denetimle bunların düşürülmesini bekliyoruz.

Osmangazi'nin, 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' sözünü hatırlatan Karataş, "Üretici mağdur olursa, üretemez, bundan para kazanamazsa neticede bu devlete vergisini, katma değerini, belediyeye rüsum veren,  devlete stopaj ödeyen esnaf arkadaşlar devlete bunları veremez. Devletin vatandaşıyla rekabet etmemesi lazım. Bunu nasıl çözebiliriz dersek, bütün seralarda ve bahçelerde üretilen sebze ve meyveler hallere girerse, hallerde faturayla beraber bildirimi esas kılınan bir sisteme geçilir ise devletin kontrolu daha iyi olur. Bizim web sayfalarımızda toptancı halindeki sebze ve meyvelerin fiyatları vardır. Bugün 11 Şubat itibariyle hallerde domates fiyatı 2,5 lira. Çarliston biber 5 TL, sivri biber 7 lira 70 kuruş, patlıcan 5 TL, kabak 3 lira 70 kuruş, salatalık 4 lira 20 kuruş

Üreticin ürettiği ürünleri üretici adına sattıklarını söyleyen Karataş, bunun karşılığında hizmet bedeli komisyonu aldıklarını belirterek, "5957 sayılı kanuna göre, devletin bize verdiği yetkiye göre biz iş yapıyoruz. Üreticilerin hallere getirdiği ürünlerin borsa vazifesini yapan yerleriz. Devletten bizim istediğimiz şudur. Ticaret bakanlığı bildirime bakar. Maliye Bakanlığı'da faturaya bakar. Faturayla beraber bildirimin esas kılındığı hal programı kurulur ise üreticinin ürettiği ürün hal de kaça satılır takip edebilir. Art niyetli arkadaşların fiyatı farklı, faturası farklı gibi girdiyi sistemin kabul etmemesi lazım. Otokontrol olursa bu iş daha sağlıklı yürür. Biz büyükşehir belediyesinin kiracısıyız hal esnafı olarak. Belediyenin elemanı sayılırız. Ürünler buradan büyük merkezlere ışınlanarak gitmiyor. Bunların bir nakliye masrafı var. Mazotun litresi 6 lira. Ürün burada ambalajlanacak. Ambalajlara konmadan ürün kendiliğinden gitmez. Bunlar bir maliyettir. Oradaki esnaf bunun üzerinden fatura kesiyor vergi veriyor. Bu da esnafa bir maliyettir. Devletimiz şunu yapabilir. Vergileri tamamen kaldırabilir. Belediyeler rüsumu kaldırır. Stopaj kalkar. Fiyatlar düşer" diye konuştu.

Üretici komisyoncularda, devletin tanzim satış mağazaları açmak yerine ürün maliyetini düşürerek tüketicinin sebzeyi daha ucuz yiyeceğini, üreticinin de emeğinin karşılığını alabileceğini savundu. Üretici Süreyya Dalgıç ve Emine Baş, Devletimizden beklentimiz ucuz mazot, gübre fiyatlarının ucuzlaması, vergilerin kalkması. 1 dönüm seranın 10 bin TL masrafı var. Kış ağır geçti. Ürünler bozuldu. İlaçlar çok pahalı"dedi.

Üretici İsa Çiftçi ise, "Bir üretici olarak bir gübrenin fiyatını, elektriğe gelen zammı, 1,5 dönüm bir seranın dikimi, bakımı yaptığım masraf 10 bin lira. 2-3 kişi sabit çalışıyor.  Tüketicinin de haklı olduğu yerler var. Devletin bunun önüne geçmesi lazım.  Maliyetlerin ne kadar yüksek olduğunu devletimizin bilmesi lazım. O zaman önce maliyeti gözden geçirsinler. Aşılı olarak yaptığımız fidenin tanesi 3,5 lira, ipini, gübresini hesaplarsanız şu andaki fiyatlar bile ancak kafa kafaya kurtarıyor"dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Halci ve Üreticiler, 'Üretim Maliyeti ve Vergiler Düşürülsün Sebze Ucuzlar' Dedi -1 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya Turizmde Rekor Bekliyor
    12:12 Antalya Turizmde Rekor Bekliyor

    Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, turizmde 2024 yılına ilişkin beklentileri açıkladı. Kavaloğlu, Alman ve İngiliz turistlerin yoğun ilgisiyle Antalya'ya olan talebin arttığını belirtti. Ayrıca, astro turizm ve festivaller gibi yeni planlarla turizm sektörünü daha da geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

  • Koçarlı'da İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, zirai ilaç ve gübre bayilerini denetliyor
    12:11 Koçarlı'da İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, zirai ilaç ve gübre bayilerini denetliyor

    Koçarlı İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, zirai ilaç ve gübre bayilerinin denetimlerini sürdürerek tarımsal üretimin daha sağlıklı ve verimli bir şekilde gerçekleşmesine katkı sağlamaya devam ediyor. Ziraat mühendisleri, denetimler sırasında zirai ilaç ve gübrelerin depolama şartlarını, etiket ve ambalaj kontrolünü, ürünlerin ruhsatlı olup olmadığını ve çevreye zararlı olabilecek unsurların bulunup bulunmadığını titizlikle inceliyor. Bu denetimler, tarım sektörünün sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde gelişmesine katkı sağlarken, çiftçilerin de güvenilir ve kaliteli tarım ürünlerine erişimini sağlıyor.

  • Ramazan Ayında Osmangazi'deki Fırınlar Denetlendi
    12:07 Ramazan Ayında Osmangazi'deki Fırınlar Denetlendi

    Osmangazi Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, ramazan ayında ilçedeki fırınlara yönelik denetimlerini sıklaştırdı. Denetimlerde, üretilen pidelerin gramajları ve hijyen koşulları kontrol edildi.

  • Edirne Ticaret Borsasında Buğdayın Kilogramı En Yüksek Fiyattan Satıldı
    12:03 Edirne Ticaret Borsasında Buğdayın Kilogramı En Yüksek Fiyattan Satıldı

    Edirne Ticaret Borsasında buğdayın kilogramı en yüksek 9,249 liradan satıldı. Borsada işlem gören diğer ürünler arasında ise ayçiçeği bulunuyor. Ayçiçeği kilogramı ise en düşük 16,768 lira, en yüksek 18,515 liradan alıcı buldu.

  • Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde ithal edilen sığırlara danışmanlık hizmeti veriliyor
    11:53 Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde ithal edilen sığırlara danışmanlık hizmeti veriliyor

    Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde bir besiciye ithal ettiği sığırlar için İlçe Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından danışmanlık hizmeti veriliyor. Besici Atilla Yılmaz, Polonya'dan getirdiği 35 dişi 'limuzin' cinsi sığırların etçi bir ırk olduğunu ve bu nedenle tercih ettiklerini belirtti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Türk ise veteriner hekimlerin çiftçiye bu ırk hakkında bilgilendirme ve sağlık hizmetleri sunduğunu ifade etti.

  • Balya'da Kadın İstihdamına Destek: Doğal ve Organik Ürünler Üretiliyor
    11:45 Balya'da Kadın İstihdamına Destek: Doğal ve Organik Ürünler Üretiliyor

    Balıkesir'in Balya ilçesinde, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) desteğiyle kurulan kooperatif, doğal ve organik ürünler üreterek kadın istihdamına katkı sağlıyor. Dörtyol Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin hayata geçirdiği proje kapsamında atıl bir bina restore edilerek üretim ve satış ofisi olarak kullanılmaya başlandı. Üretim yapan çiftçilere ve kadınlara eğitimler verilerek birçok ürünün pazarlanmasına başlandı. Ayrıca bölgede yetişen ve yüksek gelir sağlayan badalan fasulyesi için çalışmalara başlandı. Bu projelerle kadınlar hem üretim yaparak hem de diğer kadınlara örnek oluyor.

  • Erzurum, Faydalı Model Başvurularında 14. Sırada
    11:44 Erzurum, Faydalı Model Başvurularında 14. Sırada

    TÜRKPATENT'in Şubat ayı verilerine göre Erzurum, bu yılın ilk iki ayında toplamda 2 faydalı model başvurusu gerçekleştirdi. İl, bölge illeri içinde Elazığ'ın ardından 2., ülke genelinde ise 14. sırayı aldı. Doğu Anadolu Bölgesi'nden ise sadece 4 il faydalı model başvurusu yaptı.

  • Kayseri Büyükşehir Belediyesi Develi ilçesine 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı yapıyor
    11:40 Kayseri Büyükşehir Belediyesi Develi ilçesine 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı yapıyor

    Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Develi ilçesinde sürekli artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı gerçekleştiriyor. Bu yatırım kapsamında Zile Mahallesi'nde kanalizasyon hatları, foseptik yapısı, doğal arıtma tesisi ve deşarj hattı yapım çalışmaları yapılmaktadır. Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, ilçelerdeki altyapıyı revize ederek daha modern bir yapı oluşturmayı hedeflediklerini belirtti ve yatırımların hız kesmeden devam edeceğini vurguladı.

  • Doğu Karadeniz'den yapılan su ürünleri ihracatı arttı
    11:32 Doğu Karadeniz'den yapılan su ürünleri ihracatı arttı

    Doğu Karadeniz'den ocak-şubat döneminde yapılan su ürünleri ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artarak 21 milyon 507 bin 744 dolara ulaştı. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, bölgeden 2 ayda 16 ülkeye 4 bin 436 ton su ürünü satıldığını belirtti. En fazla ihracatın Rusya Federasyonu'na yapıldığı ve Trabzon'un ihracatının yüzde 22 arttığı ifade edildi.


Advertisement