Halikarnas Balıkçısı" Doğum Gününde Anıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Halikarnas Balıkçısı" Doğum Gününde Anıldı

Konak Belediyesi, Türk edebiyatının yapı taşlarından biri olan, roman, öykü ve deneme yazarı, tarihçi ve rehber Cevat Şakir Kabaağaçlı'yı, nam-ı diğer "Halikarnas Balıkçısı"nı doğumunun 126'ncı yılında, adının verildiği sokakta andı.

17.04.2016 16:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konak Belediyesi, Türk edebiyatının yapı taşlarından biri olan, roman, öykü ve deneme yazarı, tarihçi ve rehber Cevat Şakir Kabaağaçlı'yı, nam-ı diğer "Halikarnas Balıkçısı"nı doğumunun 126'ncı yılında, adının verildiği sokakta andı.

Konak Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, 17 Nisan 1890'da doğan ve 13 Ekim 1973'te 83 yaşındayken hayata veda eden ünlü yazar için uzun yıllar oturduğu Hatay Semti'ndeki "Merhaba Apartmanı"nın önünde tören düzenlendi.

Anma törenine Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Kabaağaçlı'nın kızı Ayşe İsmet Noonan ile Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın "manevi oğlum" dediği Prof. Dr. Şadan Gökovalı, ilk kadın ortodontist Ayşe Mayda ve yazarlar ile çok sayıda davetli katıldı.

Ayşe İsmet Noonan, babasının doğum gününde kendilerini yalnız bırakmayan herkese teşekkür ederek, "Babam çocukları, doğayı, çiçekleri çok severdi. Şimdi sokaklara dikilen çiçeklerin yok edilmesini görmek eminin onu kahrederdi. İsterdim ki kentimize yapılan güzellikler korunsun, sahip çıkılsın. Babam da bunu isterdi. Ülkece geçirdiğimiz bu zor günler geride kalsın ve bir çocuk gülümsemesi gibi baharı yeniden coşkuyla hissedelim. İyi ki doğdun baba." dedi.

Konak Belediye Başkanı Pekdaş da Halikarnas Balıkçısı'nın bu toprakların yetiştirdiği en güzide insanlardan biri olduğunu vurgulayarak, "Bize doğayı, çevre bilincini, tarihi, bu toprakların zenginliğini, çalışmanın güzelliğini, hayata hep gülerek bakmanın önemini, çocuk gülüşünü kaybetmemenin ne güzel bir şey olduğunu ve umudu tüketmemeyi, umudu hep canlı tutmanın ne kadar önemli olduğunu öyküleriyle, romanlarıyla, resimleriyle hatta karikatürleriyle bize anlattı. İyi ki bizim aramızda yaşadı. Doğum gününü 'merhaba' diyerek ailesiyle, dostlarıyla kutlamak bizim için gerçekten onur verici. Bu merhabaları çoğaltarak tüm Türkiye'de bahar aydınlığının bir an önce gelmesini sağlamak ve bu anlamda umudu yitirmemek gibi bir görevimiz var." diye konuştu.

Kabaağaçlı'nın Bodrum'dan sonra ömrünün 15 yılını geçirdiği Hatay Semti'ndeki Merhaba Apartmanı'nın bulunduğu 232 Sokak'ta gün boyu süren etkinlikte, yazar Hüseyin Yurttaş, Selma Yiğitalp ve Vecdi Gönül Anadolu liseleri ile Misak-ı Milli Ortaokulu öğrencilerinin katıldığı "Halikarnas Balıkçısı Atölyesi"ni yönetti.

Yazar Bekir Yurdakul'un sunumunu üstlendiği, Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın kızı Noonan, Yurttaş ve Cengiz Özdemir'in konuşmacı olarak yer aldığı söyleşide ise Kabaağaçlı, sevgi ve hasret dolu sözlerle anıldı.

Etkinlik, Hatay Kültür ve Sanat Gurubu Korosu'nun, şef Mustafa Dalçam yönetiminde, yazarın sevdiği Bodrum türkülerini seslendirmesiyle son buldu.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Halikarnas Balıkçısı' Doğum Gününde Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement