Halk Oylamasına Doğru - Son Dakika
Güncel

Halk Oylamasına Doğru

Halk Oylamasına Doğru

Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Oğan, "Bölünme ile ilgili bizim Anayasamızda, değişmeyen ilk 4 madde arasında, devletin üniter yapısı tarif ediliyor.

23.02.2017 18:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Oğan, "Bölünme ile ilgili bizim Anayasamızda, değişmeyen ilk 4 madde arasında, devletin üniter yapısı tarif ediliyor. Bu konuda Meclis dahi bir düzenleme yapsa, Anasaya'ya aykırıdır." dedi.

Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Oğan, Eski Emniyet Genel Müdürü Kemal Çelik, Küresel Sorunlar Platformu Genel Koordinatörü İdris Kardaş, Sabah Gazetesi Köşe Yazarı Meryem Gayberi, Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Aykut Anayasa Değişikliği Paketi'nin nedenlerini ve muhtemel sonuçlarını anlattı.

Bir otelde düzenlenen istişare toplantısında Oğan, anayasa değişikliği ile üniter yapının değişmeyeceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı kararnamelerinin anayasaya aykırı olamayacağını savunan Oğan, "O konuda bir yasa varsa yasa geçerlidir. Yasa olmayan konuda çıkarmışsa, Meclis yasa çıkararak kararnameyi geçersiz kılabilir. Muhalefet partileri, isterlerse kararnameleri anayasaya aykırılık gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine götürebilir." diye konuştu.

"Bakın ne kadar denetim var" diyen Oğan, şunları kaydetti:

"Ayrıca bölünme ile ilgili bizim anayasamızda, değişmeyen ilk 4 madde arasında, devletin üniter yapısı tarif ediliyor. Bu konuda Meclis dahi bir düzenleme yapsa, Anasaya'ya aykırıdır. Anayasa Mahkemesi bunu engeller. Üniter bir yapı, anayasal güvence altındadır, ayrıca bu milletin güvencesi altındadır. Bu kadar geniş denetim ve yetkilendirme imkanı varken 'Bu paket Türkiye'yi bölecek, tek adamlık gelecek' demek yalanın daniskasıdır."

Anayasa Mahkemesinin yapısı üzerinde tartışmalar yapıldığını belirten Oğan, şöyle devam etti:

"Şu anki yapı içinde Ahmet Necdet Sezer'in, Abdullah Gül'ün, Recep Tayyip Erdoğan'ın atadığı adam var. İlk görevi bitecek olan kişi 2018'de. 2019'da bir Cumhurbaşkanı seçeceğiz, sadece 2 tane Anayasa Mahkemesi üyesini değiştirebilir. 5 yıllığına seçilse, yine mahkemenin yarısını değiştirme imkanı yok. Çünkü zaman yetmiyor. Birisi 10 yıllığına seçiliyor, Anayasa Mahkemesi üyeleri 12 yıllığına seçiliyor. Seçilen bir Cumhurbaşkanı, iki dönem de üst üste seçilse Anayasa Mahkemesinin yapısını değiştirmesine imkan yok. Bunu söyleyen yalan söylüyor."

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement