Halk şairi Yunus Emre'nin mezarının Bolu'da olduğunu iddia ettiler - Son Dakika
Güncel

Halk şairi Yunus Emre'nin mezarının Bolu'da olduğunu iddia ettiler

Halk şairi Yunus Emre\'nin mezarının Bolu\'da olduğunu iddia ettiler

Bolu'nun Mengen ilçesinde bulunan bir mezarın ünlü halk şairi Yunus Emre'ye ait olduğunun iddiası üzerine İl Genel Meclisi üyeleri mezarlıkta inceleme yaptı.

13.12.2019 12:00  Güncelleme: 12:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bolu'nun Mengen ilçesinde bulunan bir mezarın ünlü halk şairi Yunus Emre'ye ait olduğunun iddiası üzerine İl Genel Meclisi üyeleri mezarlıkta inceleme yaptı. Köyün eski muhtarlarından Ali Kemal Erdoğan, 50 yıl önce Alman arkeologların köyde inceleme yaptığını söyledi.

Bolu'nun Mengen ilçesi Gökçesu beldesine bağlı Hayranlar köyü Yunuslar mahallesinde yaşayan vatandaşlar, köyde bulunan bir mezarın ünlü halk şairi Yunus Emre'ye ait olduğunu iddia etmesi üzerine, İl Genel Meclisi'nde oluşturulan komisyon köye giderek incelemelerde bulundu. Mengen meclis üyesi Eyüp Beşli'nin öncülüğünde köye giden heyet, köyde yaşayan vatandaşlardan mezarlık ve hikayesi hakkında bilgi aldı.

"Ciddi bulgulara rastladık"

Yapılan incelemelerin ardından açıklama yapan İl Genel Meclis üyesi Eyüp Beşli, "Bu köyün ismi Yunuslar mahallesi. Bu Yunuslar mahallesi isminin nereden geldiği konusunda yapmış olduğumuz araştırmalar, incelemeler neticesinde bu köyde Yunus Emre'nin mezarı olduğuna dair biz ciddi bulgulara rastladık. Kültür Bakanlığı envanterinde burası her ne kadar Yunus Emre'nin hocası Yunusiye'nin mezarı olduğuna dair bulgular olsa da bu şekilde envantere girse de burada köylüler ve yaşlılardan edindiğimiz bilgiye göre burada Yunus Emre'nin mezarının olduğuna dair görüşler belirtilmiştir. Bu konuyla ilgili bakanlığımızın da desteğini alarak ciddi çalışmalar yapacağız. İnşallah amacımıza ulaşırız. Burası Yunus Emre'nin mezarı olarak tescili yapılır" dedi.

"1930'lu yıllarda Almanlar tarafından tespit edilmiş"

Yunuslar mahallesi eski muhtarlarından Ali Kemal Erdoğağan, muhtar olduğu dönemde köye Alman arkeologlar geldiğini belirterek, "Benim çocukluğumda benim babaannem, büyük teyzelerimiz, ninelerimiz Yunus Emre'nin şiirlerini günlük türkü söyler gibi okurlardı. Çocuğu ölen aileler, çocuğunu buraya getirirler burada yıkarlardı. Burada yıkayıp sattık derlerdi. Hatta bazı çocuklara da Satılmış ismini koymuşlardı. Böyle bir inanç vardı. 1981 yılında buraya Almanya'dan bir minibüs geldi. İçinden bir sürü yabancılar çıktı. 'Ne arıyorsunuz?' diye sordum. Dediler ki, 'Biz Yunus Emre'nin mezarını arıyoruz.' Buraya geldiler burada inceleme yaptılar. Mezarın başında büyük bir sütün var. Alman arkeologlar yazıyı görünce tanıdı. 'Bunun bizde kaydı var' dedi. Dosyaya baktılar hakikaten var. Burası 1930'lu yıllarda Almanlar tarafından bu mezar tespit edilmiş. Bu ortaya çıktı. Ondan sonra bunun üzerindeki yazıyı sordum. Bu yazıda da 'Ey büyük bilgin her fani gibi ölüm geldi seni de buldu. Senin hatırana ithafen başına bu taş dikildi' yazıyormuş. Yazı aşağıya doğru devam ediyor ama sütun toprağa gömülmüş. Çıkarılırsa tamamı okunabilir. Benim burada dikkatimi çeken şey şu. O Alman, "50 sene evvel bu taş burada tespit edilmiş" dedi. Belli ki Yunus Emre'nin mezarı burada. Başka bir yerde de böyle bir mezar yok. Yunuslar köyü yok" şeklinde konuştu. - BOLU

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Halk şairi Yunus Emre'nin mezarının Bolu'da olduğunu iddia ettiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu
    23:16 Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu

    Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde ilkokul 4. sınıf öğrencisi Ayaz Yalçın ve iki arkadaşı dünden itibaren haber alınamıyor. Aile ve polis ekipleri kayıp çocukları bulmak için arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor
    23:13 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor

    Ordu'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen ana arı yetiştiriciliği kursuna 23 kişi katıldı. Vali Muammer Erol, kursu ziyaret ederek kursiyerlere başarılar diledi. Kurs sonunda sertifika verileceği belirtildi.

  • Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip
    23:09 Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip

    Huawei'nin yeni akıllı saati Watch Fit 3'ün ilk görüntüleri yayınlandı. Watch Fit 3, Apple Watch Series 9'a oldukça benzer bir görünüme sahip. Yeni tasarımda ekran biraz daha kare şeklinde tasarlanmış ve sağ üst tarafta yeni bir fiziksel düğme eklenmiş. Huawei Watch Fit 3, daha ekonomik bir alternatif olacak şekilde geliyor ve tahmini olarak 100 euro civarında bir fiyat etiketine sahip olacak. Cihazın özellikleri arasında Bluetooth bağlantısı, bildirim gösterimi, ses dosyalarını saklama ve oynatma, spor aktivitelerini takip etme gibi temel akıllı saat özellikleri bulunuyor. Huawei'nin bu yeni modeli, Apple Watch'a yakın pratik özellikler sunarak uygun fiyatlı akıllı saat arayan kullanıcılar için cazip bir alternatif oluşturuyor.

  • OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı
    23:09 OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı

    OnePlus'ın yeni amiral gemisi modeli OnePlus Ace 3 Pro, Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisi ve 16 GB RAM belleği ile dikkat çekiyor. Ayrıca 1,5K kavisli ekran, 6000 mAh pil ve 100W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, rakiplerine aman vermeyecek.


Advertisement