Hanefi Bostan'dan "Kadınlar Günü" Mesajı - Son Dakika
Güncel

Hanefi Bostan'dan "Kadınlar Günü" Mesajı

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd.Doç.Dr.M.Hanefi Bostan, kadınların yaşadığı tüm sorunların çözülmesini ve toplumda hak ettiği, layık olduğu yere gelmesini temenni ettiklerini belirterek, tüm kadınların "Dünya Kadınlar"...

08.03.2013 11:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, kadınların yaşadığı tüm sorunların çözülmesini ve toplumda hak ettiği, layık olduğu yere gelmesini temenni ettiklerini belirterek, tüm kadınların "Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı.

Yazılı açıklama yapan Bostan, tüm kadınların "Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı. Bostan, "Kadınlar günü kutlanırken, kadınlarımızın yaşadığı tüm sorunların çözülmesini ve toplumda hak ettiği, layık olduğu yere gelmesini temenni ediyoruz. Ne yazık ki bugün dünya, kadına karşı oluşan bir duyarsızlaşma ve etkisizleştirme illeti ile yüz yüzedir. Ülkemizde de dışlanmışlık, eğitimsizlik ve istismarlarla karşı karşıya olan Türk kadını, her türlü çileye göğüs germekte, ömrünü gelecek kaygısı içinde geçirmektedir" diye konuştu.

Toplumda okuryazar olmayan her 100 kişiden 84'ünün kadınlardan oluştuğunu belirten Bostan, "Zorunlu eğitim 12 yıla çıkarıldığı halde ülkemizde kadınların ortalama eğitim süresi 5 yılda kalıyor. Türkiye'de her 100 kadından 58'i ilkokul mezunu. Kadın nüfusun sadece yüzde 16'lık bir kesimi lise eğitimi almış. Ülkemizde kadının işgücüne katılma oranı 1998'de yüzde 35 civarındayken, bugün yüzde 29,5'e düşmüş.

Erken yaş evliliği yapmış olan kadınların çoğunluğu tarım sektöründe ücretsiz aile işçisi olarak çalışmakta.

Seçme ve seçilme hakkını 1934'te elde eden Türk kadını parlamentoda ancak yüzde 14 oranında temsil edilmekte. Kız çocuklarının erken yaşlarda evlenmeleri ve özellikle akraba evliliği yapmaları, ülkemizde bebek ve anne ölümlerinin sayısını artırıcı bir etken.

İstatistiklere göre her üç kadından biri eşinden şiddet görmekte ve bunların yüzde 50'si yakınlarından bu gerçeği saklamakta" dedi.

"Toplumu ayakta tutan aile; aileyi ayakta tutan ise kadındır" diyen Bostan, "Dolayısıyla kadın, bireylerin aileden alacakları eğitimle geleneksel aile yapımızın korunması, milli birliğimizin teminatı olan akrabalık, arkadaşlık ve komşuluk bağlarımızın kuvvetlenmesi, mutluluk ve refahımızın artması için sosyal yapı içerisinde kilit bir rol üstlenmektedir. Toplumda kadının hak ettiği yere gelmesi, ancak kadını bir meta olarak görmekten kurtulup gerçek anlamda birey olduğunu kabul ettiğimizde mümkün olacaktır" şeklinde konuştu.

Kadınların toplumsal hayata katılmalarının, iş hayatına atılmalarının, erkeklerle aynı haklara sahip olmalarının önünde hukuki hiçbir engel bulunmadığına dikkat çeken Bostan şunları söyledi;

"Bugün kadınlarımızın önündeki en büyük engel, zaman içinde toplumsal kodlarımıza işlenmiş olan yanlış algılar nedeniyle geri plana itilmeleridir. Kadınlarımız, Kurtuluş Savaşı'nda erkeklerle omuz omuza çarpışmıştır. Bu millet Nene Hatunları, Kara Fatmaları, Sabiha Gökçenleri, Halide Edipleri yetiştirmiş bir millettir. Ama ne yazıktır ki bugün defalarca devletten koruma istemesine rağmen sokak ortasında kocası tarafından öldürülen Emine Çimen, eşinden gördüğü işkence sonucu hayatını kaybeden Melek Karaaslan, ağabeyi tarafından hayatına son verilen Hatice Fırat, Ayşe Paşalı gibi şiddete uğramış kadınlarımızla gündeme gelmekteyiz. Bugün, inancı çerçevesinde giyindiği, başörtüsü taktığı için bir takım çevrelerce çalışma hakları kısıtlanan, bir takım çevrelerce de bu durumdan dolayı istismar edilen kadınlarımızla gündeme gelmekteyiz. Bu nedenle böylesine akıl dışı bir uygulamanın pençesinde çalışma hayatında kendilerine yer edinme gayretindeki kadınlarımızın mağduriyeti giderilmeli, yönetmeliklerde gerekli değişiklikler yapılarak kıyafeti ve başörtüsü nedeniyle kadının çalışma hayatına dahil olmasını engelleyen her türlü unsur bir an önce yok edilerek istismar, sona erdirilmelidir."

Türkiye Kamu-Sen olarak, kadınlarımızın toplum içinde hak ettikleri değeri ve temsil kabiliyetini elde etmeleri ve önlerine konulan bütün engelleri aşmaları temennisi ile tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayan Hanefi Bostan, "Bugün millet olarak bir travma yaşamaktayız. Bu travma, kadının toplumdaki asıl işlevini kaybetmeye başlaması, kadının bir ana; aileyi ve milleti ayakta tutan, birleştiren unsur olduğunun unutulması ve kendisini ifade etme hakkının tanınmaması nedeniyle ortaya çıkmıştır. Gittikçe olumsuzlaşan ekonomik şartlar altında çalışan, evlat yetiştiren, yok edilmek istenilen milli ve kültürel değerlerimize sahip çıkan, çocuklarına helalden ve doğrudan başka bir şey öğretmeyen, Türk milletinin temel direği anneler; bu vatan için çalışan, üreten kadınlarımız; kanlarıyla bayrakları bayrak yapan, mezar taşlarıyla bu vatana Türk mührünü vuran şehitlerimizin anneleri; bugün, saygı görmeyi, temsil edilmeyi, omuzlarda taşınmayı kuşkusuz dünyadaki her kadından daha çok hak ediyorlar"dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Hanefi Bostan'dan 'Kadınlar Günü' Mesajı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı
    07:27 İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı

    İsrail, İran'ın nükleer tesislerinin de bulunduğu İsfahan kentindeki bir hava üssüne saldırı düzenledi. İran kaynakları, bölgede üç patlama sesi duyulduğunu ve İran hava savunmasının bazı insansız hava araçlarını vurduğunu aktardı. İran'ın geçtiğimiz hafta İsrail'e düzenlediği hava saldırısının ardından İsrail'in karşılık vermesi bekleniyordu.

  • İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü
    07:22 İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü

    İran medyasında yer alan haberlere göre, İsfahan şehir merkezinde patlama sesleri duyuldu; birçok şehirde de uçuşlar askıya alındı. İran, Cumartesi günü İsrail’e yönelik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) bir saldırı gerçekleştirmişti. Füze ve İHA’ların neredeyse tamamı ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerinin desteğiyle İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Bu saldırı, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik İsrail saldırısına misilleme niteliğindeydi. Şam’daki İsrail saldırısında üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü. İsfahan eyaleti büyük bir hava üssüne, önemli bir füze üretim ve birkaç nükleer tesise ev sahipliği yapıyor.

  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.


Advertisement