Hanehalkı Tüketim Analizi Tüketici Davranışları ve Eğilimleri - Son Dakika
Kültür Sanat

Hanehalkı Tüketim Analizi Tüketici Davranışları ve Eğilimleri

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şuayip Özdemir, "Yaptığımız araştırmada Afyonkarahisarlıların yüzde 75'nin kendi evinde oturduğu, yüzde 85'inin ise 3 veya 4 odalı evleri tercih ettiği ortaya çıktı.

22.11.2016 18:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şuayip Özdemir, "Yaptığımız araştırmada Afyonkarahisarlıların yüzde 75'nin kendi evinde oturduğu, yüzde 85'inin ise 3 veya 4 odalı evleri tercih ettiği ortaya çıktı." dedi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğretim üyeleri tarafından yapılan Hanehalkı Tüketim Analizi Tüketici Davranışları ve Eğilimleri araştırmasında evlerde, konut ve gıda harcamalarından sonra en çok harcamanın sigara ve alkole yapıldığı ortaya çıktı.

AKÜ'de görevli Prof. Dr. Şuayip Özdemir, Doç. Dr. Yusuf Karaca, Doç. Dr. Mustafa Sandıkcı, Yrd. Doç. Dr. Fikret Yaman, Yrd. Doç. Dr. Ali Avan, tarafından 2013 yılında başlatılan "Afyonkarahisar Hanehalkı Tüketim Analizi Tüketici Davranışları ve Eğilimleri Araştırması" projesi anket sonuçları analiz edilerek kitap haline getirildi.

Araştırmanın sonuçlarını açıklamak için düzenlenen toplantıda konuşan proje koordinatörü AKÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şuayip Özdemir, araştırmada birincil veriler kullanılarak nicel analiz yapıldığını söyledi.

Araştırmanın 5 gelir gurubu ve 4 yerleşim bölgesi oluşturularak yapıldığını, öğrenci, emekli, ev hanımı işçi ve işsiz olmak üzere ortalama bin kişi ile anket çalışması yapıldığını ifade eden Özdemir, kişilere iki bölümden oluşan soru sorulduğunun aktardı.

Birinci bölümde hane halkı ile ilgili sorular, ikinci bölümde ise satın alma kriterleri, hizmetler ve mallar hakkında sorular yöneltildiğini dile getiren Özdemir, ankete katılanların yüzde 53'nün kadın, yüzde 47'nin erkek olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 3 yıla yakın bir süre geçti bu çalışma için. Anket çalışmasının ardından analizler ve değerlendirmeler yapıldı, daha sonra da kitaplaştırılma gerçekleşti. Ankete katılanların yüzde 41'i ev hanımlarından oluştu. Öğrenci, işçi ve memur kategorisindekilerin oranı ise yüzde 8 ile 9 arasında değişiyor. Yaptığımız araştırmada Afyonkarahisarlıların yüzde 75'nin kendi evinde oturduğu, yüzde 85'inin ise 3 veya 4 odalı evleri tercih ettiği ortaya çıktı."

- Afyonkarahisarlılar il dışından alışverişi sevmiyor

Özdemir, yapılan araştırmada Afyonluların yaşayanların alışveriş anlayışına dair ilginç veriler çıktığını kaydetti.

Afyonluların yüzde 90'ının il dışından alışveriş yapmadığını belirten Özdemir, "Afyonkarahisar'da yaşayanlar genellikle alışverişlerini ilden temin ediyor. Yüzde 90'lık bir kesim her şeyini Afyonkarahisar'dan alırken, yüzde 10'luk bir kesim il dışından alışveriş yapıyor. Bu alışverişlerde ise genellikle elektronik eşya, mobilya ve giyim eşyası alınıyor. Araştırmada dikkat çeken bir başka konu ise hane halkı harcama kalemleri. Bölgelere göre gider kalemlerine bakıldığında, en büyük gider kaleminin konut harcamalarına olduğunu görüyoruz." diye konuştu.

Özdemir, insanların alışveriş yaparken özellikle alt gelir gurubunun mutfak malzemelerini temin için semt pazarlarını tercih ettiğini ve bu oranın yüzde 62 olduğunu belirtti.

- AVM kültürü gelişmemiş

Gelir durumu orta ve ortanın üstü olduğu kesimlerin ise mutfak ihtiyaçlarının genellikle bakkal ve marketlerden karşıladığını ifade eden Özdemir, "Afyonkarahisar'da gıda ve temizlik malzemesi alımlarında anne söz sahibi konumunda. Mobilya ve beyaz eşya alımlarında ailecek karar verildiği anlaşılırken, elektronik ve otomobil gibi alımlarda ise babanın etkin olduğu ortaya çıktı." dedi.

Evde turşu yapan çok

Yapılan araştırmada, Afyonluların en çok evde turşu yaptığı, boş zamanlarının televizyon karşısında geçirenlerin oranının yüzde 39 olduğu, yüzde 73'ünün tatil alışkanlığının olmadığı, yüzde 56'sının dışarıda yemek yeme alışkanlığı taşımadığı, yüzde 83'ünün kültürel faaliyetlere katılmadığı, yüzde 60'lık kesimin ise hiçbir günlük gazeteyi okumadığı ortaya çıktı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Hanehalkı Tüketim Analizi Tüketici Davranışları ve Eğilimleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement