Hangi Lise Türü Daha Başarılı! - Son Dakika
Eğitim

Hangi Lise Türü Daha Başarılı!

Hangi Lise Türü Daha Başarılı!

2013 SBS yaklaşırken adayların en büyük sıkıntısı hangi lise türünü tercih edeceklerini bulması.

21.05.2013 09:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bu yıl son kez düzenleniyor olmasından dolayı heyecan kat sayısının tavan yaptığı SBS'de adaylar şimdiden hangi lise türünü tercih edeceklerini düşünmeye başladı.

Yaklaşık 2 milyon adayın yarışacağı zorlu SBS öncesinde hedeflerini belirlemek isteyen adaylar araştırmalarını hızlandırımış durumda. Üniversite eğitiminden önce son basamak olan lise eğitimi için zorlu bir maratona hazırlanan adylar SBS engelini aşıp, üniversite maratonu için iyi bir tercih yapmak istiyorlar.

Başarılı bir lise eğitimi ile birlikte zorlu YGS ve LYS maratonunu aşmak isteyen adaylar tercih yaparken 2013 YGS başarı sıralamasını dikkate alacak gibi gözüküyor.

Geçtiğimiz Mart ayında gerçekleştirilen 2013 YGS'nin başarı tablosu, SBS'de tercih yapacak adaylar için çok çarpıcı rakamlar ortaya koydu. 2013 YGS'nin ardaından son dönemde birleştirilmesi gündemde olan liselerin de başarı sıralaması belirlendi.

2013 YGS'nin ardından ortaya çıkan başarı sıralamasına göre;

Enbaşarılısı Fen Liseleri

Okul türlerine göre 2013 YGS puan ortalaması en yüksek olan okullar, 400.802 puan ile "fen liseleri" oldu. Fen liselerini 368.995 puanla "özel fen liseleri" izlerken; 342.160 puanla "sosyal bilimler liseleri" üçüncü sırada yer aldı. 326.157 puanla "öğretmen liseleri" dördüncü "askeri liseler" ise 305.446 puanla beşinci oldu.

2013 YGS'de puan ortalaması yüksek okullar bu şekilde sıralanırken en düşük başarı görülen okul türleri ise sırayla akşam liseleri(146.422), endüstri meslek liseleri(153.410), özel akşam liseleri (157.621), spor liseleri (161.894) ve ticaret meslek liseleri(164.768) oldu.

YGS'ye giren imam hatip liseli 92 bin 789 adayın puan ortalaması ise 195.737 oldu.

Özel okullar kayıp

2013 YGS'nin açıklanmasının ardından gözler sınavın sayısal verilerine çevrilmişti. Başarılılar, başarısızlar, iller, okullar derken, okul başarı tablosunda özel okulların başarı sıralamasında 10'uncu sırada yer alması tartışma yarattı.

Kaliteli eğitim vermek amacıyla hizmet veren ve ücretlerinin yüksek olması ile sürekli eleştirilen özel okulların okul başarı tablosunda 10'uncu sırada yer alması velilerin kafasında acabaların oluşmasına neden oldu. Eğitimciler de bu tabloyu başarısızlık olarak değierlendiridi. Özel okulların eğitim programlarını gözden geçirmeleri gerektiğini hatırlatan uzmanlar, bu tablonun, çocuklarının geleceğini düşünerek yatırım yapan velilerin kafasında soru işaretlerinin oluşmasına neden olabileceğini belirtti.

Fen Liseleri'nin ardından ikinci sırada yer alan Özel Fen Liseleri'nin dışında kendisine üst sıralarda yer bulamayan özel eğitim kurumlarının velilerin endişelerini gidermek için nasıl bir hazırlık yapacağı merak konusu.

Tercih öncesi iyi araştırın

2013 SBS'nin son SBS olması da adayların heyecanını ikiye katlamış gibi gözüküyor. Öğrenciler gelecek hedeflerini belirlerken tercih edecekleri lise türünün başarı sıralamasını da dikkate almaları gerkiyor. SBS'yi YGS ve LYS'den ayıran en büyük özellik ikinci bir şansın olmuyor oluşu, adayları nokta atışı tercih yapmaya zorluyor.

Uzmanlar, bu durumda adayların yanlış tercih yapıp kariyer hedeflerinden sapmamaları için tercih öncesinden iyi bir araştırma yapmaları gerektiğini vurguluyor.

İşte ÖSYM'nin yayınladığı 2013 YGS okul başarı tablosu

Kaynak: EgitimNerede.com

Son Dakika Eğitim Hangi Lise Türü Daha Başarılı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement