"Harezmi Eğitim Modeli Konferansı ve Proje Etkinliği" - Son Dakika
Güncel

"Harezmi Eğitim Modeli Konferansı ve Proje Etkinliği"

"Harezmi Eğitim Modeli Konferansı ve Proje Etkinliği"

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Burhanettin Dönmez, "Harezmi ile ifade etmeye çalıştığımız şey, farklılıkların teşvik edilmesi, farklı bakış açıları, çözümlerin üretilebilmesidir.

26.09.2019 18:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Burhanettin Dönmez, "Harezmi ile ifade etmeye çalıştığımız şey, farklılıkların teşvik edilmesi, farklı bakış açıları, çözümlerin üretilebilmesidir. Hiçbir öğrenci diğerinin aynısı değil, farklı yetenekleri var. Bunları ortaya çıkarmamız lazım." dedi.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Davutpaşa Kampüsü Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Harezmi Eğitim Modeli Konferansı ve Proje Etkinliği", saygı duruşu ve TRT Radyo Çok Sesli İstanbul Gençlik korosunun İstiklal Marşı'nı okumasıyla başladı.

Dönmez, Harezmi etkinlikleri çerçevesinde esas olanın farklı düşünmeyi, bakış açısını teşvik etmek olduğuna vurgu yaparak, önemli olanın bazı şeylerin söylenmesi ya da yazılması değil yapılabilmesi olduğunu söyledi.

Yeterliliğin bilgi ve beceri toplamına eşit olduğunu aktaran Dönmez, "Bugüne kadar maalesef bilgi yığmacı bir anlayışla devam edildi. Bu bilgi, işe dönüştürülmediğinde sonuç almamız da mümkün olmuyor. Okullarımız maalesef sanayi toplumunun okulu olmaya devam ettiler ve seri üretim, fabrikasyon, birbirine benzer insanlar ürettik. Oysa bugün artık Harezmi ile de ifade etmeye çalıştığımız şey, farklılıkların teşvik edilmesi, farklı bakış açıları, çözümlerin üretilebilmesidir. Hiçbir öğrenci diğerinin aynısı değil, farklı yetenekleri var. Bunları ortaya çıkarmamız lazım." diye konuştu.

Dönmez, hiç kimsenin, "Ben sorumlu değilim." deme hakkına sahip olmadığının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Aile ile okul iş birliği yapmadığı sürece sonuç almamız mümkün değil. Üniversite ile Milli Eğitim iş birliği yapmak zorunda. Bu iş birliğimiz giderek artacak. Nerede ihtiyaç varsa orada etkili biçimde kaynakları kullanmak zorundayız. Aynı şeyleri yapıp farklı sonuçlar bekleyemeyiz. Farklılaştırmamız gerekiyor uyguladığımız programlar anlamında. Yeni bakış açılarına, farklı görebilen, düşünebilen, girişimci, üretken insanlara ihtiyacımız var."

"Eğitim metotları yaklaşımları değişmek durumundadır"

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı da Ekim 2016'da İstanbul'da başlayan Harezmi modelinin 5 okulla pilotlandıktan sonra 700 okulla 58 ile yayılan bir enerjiyle başladığını söyledi.

Eğitim-öğretim dönemi başlangıcında Harezmi modelinin birçok eğitimciye yeni anlayışla, bakış açısıyla yol haritası çizmeye devam ettiğini vurgulayan Yazıcı, şöyle konuştu:

"2016'da MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğümüz ile Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığımızın da destekleriyle İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğümüzün üniversitelerimizle iş birliğiyle ortaya koyduğu model kendi içinde çok farklı dinamikler oluşturuyordu. Bazen modeller ve eğitim metotları yaklaşımları değişecektir, değişmek durumundadır. Günümüzdeki değişim bunu zorunlu kılmaktadır ama önemli olan zannederim daha çok yeniliklerin peşinde olmaktır. Yeni bakış açıları, modeller, farklı anlayışlar her gün öğrenme heyecanımızı ateşlemektedir. Harezmi modeli de bu şekilde doğdu. Bu model birçok ilde karşılık bularak devam ediyorsa bu anlayışın bir bütünlük halinde devam etmesinde emek veren kıymetli meslektaşlarımızın çabalarından kaynaklanmaktadır."

MEB'in yıllar içinde sürdürdüğü planlı çalışmalarına 2023 Vizyon Belgesiyle çok farklı boyut kattığına vurgu yapan Yazıcı, edindikleri her bilgiyle yeni birikimin öğrencilere dönük olduğunu dile getirdi.

Yazıcı, çalışmada emeği geçenlere teşekkür etti.

Konferans ve etkinliğe, MEB Talim ve Terbiye Kurulu Üyesi Doç. Dr. Mustafa Otrar, YTÜ Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, akademisyenler, 58 ilden Harezmi Eğitim Modeli uygulamasına dahil olan İl Milli Eğitim Müdürleri, uygulama okul müdürleri ve il koordinatörleri katıldı.

Etkinlik, yarın da devam edecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Harezmi Eğitim Modeli Konferansı ve Proje Etkinliği' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti
    03:09 Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti

    Geçimini sağlamak için fotoğraflarını ve albümlerini satışa çıkarmak zorunda kalan Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti. Kendisine yardım sözünde bulunan ünlü isimlerin zamanla sözlerini unuttuğunu belirten Örümcer, Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde izleyicilerle dans etti. Konserde elde edilen gelirlerle Örümcer'in borçları kapatılacak.

  • Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında
    03:05 Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin anı güvenlik kameralarına yansıdı. Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı.

  • Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı
    02:59 Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

    Mersin'de kontrolsüz kavşakta meydana gelen trafik kazasında, 68 BT 456 plakalı otomobil ile 34 HJY 494 plakalı araç çarpıştı. Kazada 5 kişi yaralandı. Bölge sakinleri, kavşağa ışık ve kamera sistemi takılması taleplerinin henüz karşılanmadığını belirtti.

  • Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
    02:59 Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Belediye Başkanı Davut Kılıç, herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı. Deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar
    02:44 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar

    İstanbul'da bir grup taksici, öldürülen taksici Yaşar Yanıkyürek için ve son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetleri, kötü şartları protesto etmek için eylem yaptı. Göztepe Köprüsü önünde toplanan taksiciler, Beşiktaş Meydanı önüne kadar konvoy yaptı. Taksiciler, protestoyu sonlandırdıktan sonra yetkililere seslenerek, bu tür olayların yaşanmaması için önlem alınmasını istedi.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı
    02:26 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı

    İstanbul'da yüzlerce taksici, gasp edilip öldürülen meslektaşları Yaşar Yanıkyürek için bir araya geldi. Taksiciler, Zincirlikuyu Mezarlığı'na cenazeyi getirdi ve güvenlik önlemleri altında basın açıklaması yaptı.

  • Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem
    02:15 Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi. Tokat'ın Sulusaray ilçesi Yozgat il sınırına yakın bin noktada saat 01.06'da deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi.

  • İçişleri Bakanı: Tokat'ta meydana gelen depremde olumsuz bir durum yok
    02:08 İçişleri Bakanı: Tokat'ta meydana gelen depremde olumsuz bir durum yok

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat'ta meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin ardından olumsuz bir durum olmadığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, AFAD ve ilgili kurumların saha taramalarına devam ettiğini belirtti ve depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

  • İstanbul'da Yüzlerce Taksici Meslektaşlarının Ölümü İçin Bir Araya Geldi
    02:05 İstanbul'da Yüzlerce Taksici Meslektaşlarının Ölümü İçin Bir Araya Geldi

    İstanbul'da taksisine aldığı yabancı uyruklu iki şahıs tarafından öldürülüp Sarıyer'de yol kenarına atılan Yaşar Yanıkyürek için yüzlerce meslektaşı bir araya geldi. Taksiciler, Zincirlikuyu Mezarlığı'na hareket ederek cenazeye eşlik etti.

  • Bozüyük'te devrilen tırın sürücüsü hayatını kaybetti
    02:03 Bozüyük'te devrilen tırın sürücüsü hayatını kaybetti

    Bilecik'in Bozüyük ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Erhan Ç. yönetimindeki tır yol kenarına devrildi. Olay yerine sevk edilen polis, itfaiye, AFAD ve 112 Acil Sağlık ekipleri, sürücünün hayatını kaybettiğini tespit etti.

  • Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem
    01:57 Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi. Tokat'ın Sulusaray ilçesi Yozgat il sınırına yakın bin noktada saat 01.06'da deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi.


Advertisement