Türkmenler Tehlikede! Haşdi Şabi Gözünü Telafer'e Dikti - Son Dakika
Dünya

Türkmenler Tehlikede! Haşdi Şabi Gözünü Telafer'e Dikti

Savaş suçlarına varan ciddi insan hakları ihlâlleriyle suçlanan Şii milislerden oluşan Haşdi Şâbi, Telafer'i kurtarma operasyonuna katılmak amacıyla takviye birlikler gönderdi.

26.10.2016 11:58  Güncelleme: 13:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Felluce'de IŞİD'ten kurtarma operasyonuna katılan çoğunluğu İran'da eğitim almış, İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani'nin adamları olan Haşdi Şabi güçleri, "hedef gözetmeksizin saldırı düzenleme ve sivillerin ölümüne neden olma" iddiaları nedeniyle yeniden tartışılırken yeni bir adım attı. Irak'taki Şii milis gücü Haşdi Şabi, terör örgütü IŞİD'in elinde tuttuğu çoğunlukla Türkmenlerin yaşadığı Musul'un Telafer ilçesini ele geçirmeyi planlıyor. Musul'un batısında ülkenin en büyük ilçesi konumundaki Telafer'de, DEAŞ'ın eline geçmeden önce 300 binden fazla Şii-Sünni Türkmen yaşıyordu.

TELAFER'İN GÜNEYİNE KONUŞLANIYORLAR

Güvenlik gerekçesiyle adını açıklamak istemeyen bir emniyet yetkilisinden alınan bilgiye göre, Haşdi Şabi içinde yer alan Bedir ve Asaib Ehlilhak örgütlerine bağlı milisler, Telafer ilçesini IŞİD'ten kurtarma operasyonuna katılmak için iki günden bu yana kentin güneyine konuşlanıyor.

TELAFER'İ ALIP 'Şİİ HİLALİ'Nİ TAMAMLAMAK İSTİYORLAR

Yetkili, söz konusu milislerin, Telafer ilçesini ele geçirip "Şii Hilali'ni" tamamlama amacı taşıdığını öne sürerek, bu çerçevede 92. Tugay ve federal polislerin arasına sızdığını söyledi.

HAŞDİ ŞABİ: GÖREV BİZE VERİLDİ

Haşdi Şabi'ye bağlı gruplardan Asaib Ehlilhak örgütü dün yaptığı açıklamada "Telafer ilçesini IŞİD'ten kurtarma operasyonu görevinin kendilerine verildiğini" iddia etmişti.

İRAN'A YAKIN MİSLİSLERİN MUSUL OPERASYONU'NA KATILMASINDAN ENDİŞE EDİLİYOR

İran'a yakınlığıyla bilinen milis gruplara bağlı militanların Bağdat, Tikrit ve Diyala'da Sünni bölgelerinde sivilleri kaçırma ve öldürme girişimlerinin yanı sıra kurtarılan bölgelere halkın dönmemesi için tehditte bulundukları biliniyor. Asaib Ehlilhak örgütünün, bu mezhepçi ve intikamcı yaklaşımından dolayı Musul operasyonuna katılmasından endişe ediliyor.

İNTİKAM SÖZLERİ

Milis güce bağlı Asaib Ehlilhak örgütü lideri Kays Hazali'nin bir süre önce yaptığı açıklamada, Musul operasyonunun oradaki Sünnileri kastederek Hazreti Hüseyin'in "düşmanlarından" intikam alma operasyonu olduğunu söylemesi, örgütün "Sünni sivillere" karşı intikam dolu duygular taşıdığını göstermesi şeklinde yorumlanmıştı.

"TÜRKMENLER BÜYÜK TEHLİKE ALTINDA"

Eski Musul Valisi Esil Nuceyfi de Türkmenlerin Telafer konusundaki endişelerini haklı buluyor.

IŞİD'e destek veren bazı Sünni Türkmenlerden dolayı Şii Türkmen ve Ezidilerin oradaki tüm Sünnilere karşı intikam duygusu taşıdığına dikkati çeken Nuceyfi, "Ezidiler, kadınlarının oradaki Telaferli Sünniler tarafından kaçırıldığı kanısında. PKK'nın tetiklemesi sonucu bazı Ezidiler intikam almaya çalışabilir. Haşdi Şabi ise Şii Türkmenleri kullanarak saldırıya geçebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Musul'dan daha ziyade Telafer'deki kurtarma operasyonunun daha zor olabileceği uyarısında bulunan Nuceyfi, "Haşdi Şabi ve PKK'nın kurtarma operasyonuna katılması mezhep çatışmasını doğrudan tetikleyecektir." ifadesini kullandı.

HAŞDİ ŞABİ ÇATISI ALTINDAKİ ÖRGÜTLER

Bedir Kuvvetleri, Ketaib Hizbullah, Asaib Ehlulhak, Ketaib İmam Ali, Ketaib Seyyidu'ş Şuheda, Seraya'l Hurasani, Ensar'ul Merceiyye Tugayları, Ali Ekber Tugayları, Fırkat'ul Abbas el-Kıtaliyye, Seraya Aşura, Seraya Ensar el-Akide, Seraya el-Cihad, Feyleku'l Karrar, El Muntazar Tugayları grupları Şii milis gücünün çatısı altında bulunuyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün geçen ocak ayında yayımladığı raporda, bu grupların Irak'taki bazı Sünni bölgelerinde yaptığı eylemlerin savaş suçu olduğu belirtilmişti. Raporda Şii milislerin Sünnilere ait onlarca cami ve iş yerini yakıp, yıktığına dikkat çekilerek, bu tür eylemlerle ilgili özellikle yapının içerisindeki Bedir Güçleri ve Asaib Ehlilhak grupları itham edilmişti.

"EN BÜYÜK SORUN TELAFER'DE OLACAK" DEMİŞTİ

Türkiye'nin, 2015 yılının başından bu yana Musul yakınlarındaki Başika kampında eğittiği Musullu Sünni güçlerden oluşan Haşdi Vatani'nin askeri sözcüsü Haysem El Enizi, Haşdi Şâbi'nin Telafer'e girmesi ihtimali hakkında konuşmuştu:

"Haşdi Şâbi ise çoğunluğu İran'da eğitim almış, (İran Devrim Muhafızları Komutanı) Kasım Süleymani'nin adamlarıdır. Bir kanuna, düzene dayanmazlar. Irak Savunma Bakanlığı'na da bağlı olmadıkları için eylemlerinin cezalandırılması da söz konusu olmuyor. Musul'a girmeleri çok büyük sorunlar doğurur.

En büyük sorun da Telafer'de olacak. Buradaki Haşdi Şâbi grupları Telafer'den IŞİD geldiğinde güneye kaçan Şii aşiretlerden oluşuyor. Burada bu güçlerin varlığı, IŞİD'le işbirliği yaptığı gerekçesiyle Sünni Türkmenlere yönelik çok kötü sonuçlar doğurabilir. Haşdi Vatani'nin ise coğrafi ve fiziki olarak buraya girmesi mümkün değil. Biz Musul'a şu an Peşmerge'nin hâkim olduğu kuzey ve doğu bölgelerinden gireceğiz."

Türkmenler Tehlikede! Haşdi Şabi Gözünü Telafer\'e Dikti
Kaynak: AA

Son Dakika Dünya Türkmenler Tehlikede! Haşdi Şabi Gözünü Telafer'e Dikti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement