Hastalara İyi Gelecek Tasarımlar - Son Dakika
Güncel

Hastalara İyi Gelecek Tasarımlar

Hastalara İyi Gelecek Tasarımlar

Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencileri, yaşamı tehdit eden; kanser, ALS, Parkinson gibi hastalıklarla mücadele eden hastalar ve hasta yakınları için palyatif bakım merkezi tasarladı.

28.12.2018 11:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencileri, yaşamı tehdit eden; kanser, ALS, Parkinson gibi hastalıklarla mücadele eden hastalar ve hasta yakınları için palyatif bakım merkezi tasarladı.

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Yaşar Üniversitesi, palyatif bakım hastalarının yaşam koşullarının iyileştirilmesine destek olmak amacıyla ortak bir proje çalışması yürüttü. Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Belgin Terim Çavka koordinatörlüğünde 3'üncü sınıf öğrencileri tarafından tasarlanan projelerde; çevresel konfor, doğanın iyileştirici etkisi, iç hava kalitesi gibi dikkat çeken detaylara yer verildi. Karşılıklı iş birliğine dayalı projelerin önemine değinen Öğretim Üyesi Dr. Belgin Terim Çavka, "Karşılıklı işbirliği sayesinde öğrencilerimiz, Doç. Dr. Yasemin Kılıç Öztürk ve ekibi tarafından palyatif bakım eğitimleri aldılar. Mevcut binanın iç mimarisine dair geliştirilen projelerin sadece palyatif bakım alanında değil; yaşlı, engelli ve bakım ihtiyacı bulunan tüm bireylere yönelik farklı mekan düzenlemeleri önerilerine yön göstereceğini öngörüyoruz" bilgisini verdi.

"Palyatif bakım merkezlerinde 4 bini geçen yatak mevcut"

Projeleri değerlendiren SBÜ İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği Palyatif Bakım Merkezi Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Yasemin Kılıç Öztürk da, bakıma muhtaç hastalar için yalnızca hastanelerde değil, evlerde de mimari iyileştirmeye ihtiyaç olduğunu söyledi. Palyatif bakım merkezlerinin ülkemizde 6 yıllık bir geçmişi bulunduğunu ve giderek sayılarının artığına dikkat çeken Doç. Dr. Öztürk, "Palyatif bakım merkezleri hastanelerdeki mevcut mekanların dönüştürülmesi yöntemiyle ortaya çıkıyor. Türkiye genelinde palyatif bakım merkezlerinde 4 bini geçen yatak mevcut. Bu, çok hızlı yükselen bir alan. Biz de bu amaçla genç mimar adaylarımızı bu dönüşüme ortak etmek istedik. Farklı hasta gruplarının da ihtiyaçlarının göz önüne alınmasını istedik. Yaşar Üniversitesi öğrencilerine yönelik gerçekleştirdiğimiz bilgilendirme toplantıları sonrası ihtiyaçlar belirlendi ve hastanemizin mevcut alanlarına uygun fonksiyonel tasarımlar ortaya çıktı" dedi.

Projelerinden hangi detaylara yer verdiklerini anlatan öğrencilerden Gizem Semerci Aydın, "İnsanların kendilerini evde hissetmelerini amaçladım. Bu nedenle de ortak alanlara ağırlık verdim. Çok fonksiyonlu ve birbirleriyle ilişkili alanlar tasarladım. Kalacak olan hastaların ve yaşlıların aileleri geldiğinde birlikte güzel vakit geçirebilecekleri alanlar tasarlamaya çalıştım" şeklinde konuştu.

Ayşenur Umaç ise şu ifadelere yer verdi:

"Projemde kullanıcı profili Parkinson hastaları oldu. Aldığım eğitimler sonrası Parkinson hastalarının egzersiz yapmaları ve özellikle depresyondan korunmak için sosyalleşmeleri gerektiğini öğrendim. Bu nedenle sosyal ağ ismini verdiğim projemde hastaların hem birbirleriyle hem de ziyaretçilerle maksimum iletişim içinde kalabilecekleri bir mekan tasarlamaya çalıştım." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Hastalara İyi Gelecek Tasarımlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya'da elektrikli bisikletle otomobil çarpıştı: 1 yaralı
    12:41 Antalya'da elektrikli bisikletle otomobil çarpıştı: 1 yaralı

    Antalya'nın Manavgat ilçesinde meydana gelen kazada, elektrikli bisiklet ile otomobil çarpıştı ve 1 kişi yaralandı. Kazanın anı güvenlik kamerasına yansıdı. Yaralı sürücü hastaneye kaldırıldı.

  • Muğla'da Romantik Evlilik Teklifi
    12:40 Muğla'da Romantik Evlilik Teklifi

    Muhsin Emir ve Buse Demirci, Datça Kumluk Plajında meşaleler eşliğinde sürpriz evlilik teklifi yaparak bir buçuk yıllık arkadaşlıklarını resmiyete döktü. Buse Demirci, erkek arkadaşının sürpriz teklifine şaşkınlıkla karşılık verirken, Muhsin Emir ise Buse'nin hayatını değiştirdiğini ve en güzel kadını bulduğunu söyledi.

  • Zonguldak'ta Mali Müşavirlere Enflasyon Düzeltmesi İçin Ücret Ödenmeli
    12:40 Zonguldak'ta Mali Müşavirlere Enflasyon Düzeltmesi İçin Ücret Ödenmeli

    Zonguldak Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Hasan Kahveci, mali tablolara uygulanacak olan enflasyon düzeltmesi işlemleri için ücret ödenmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu. Kahveci, bu işlemlerin mali müşavirlere ek iş yükü getirdiğini ve emeklerinin karşılığını almaları gerektiğini belirtti.

  • Danimarka'da 17. yüzyıldan kalma tarihi borsa binası alevlere teslim oldu
    12:39 Danimarka'da 17. yüzyıldan kalma tarihi borsa binası alevlere teslim oldu

    Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da bulunan 17. yüzyıldan kalma tarihi borsa binasında çıkan yangın sonucunda binanın simge kulesi yıkıldı. Yangın sırasında binadaki tarihi tabloları kurtarmaya çalışan insanlar, yangının Notre-Dame Katedrali yangınına benzediğini ifade etti.

  • Kırşehir İl Genel Meclisi, Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonrası ilk toplantısını gerçekleştirdi
    12:39 Kırşehir İl Genel Meclisi, Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonrası ilk toplantısını gerçekleştirdi

    Kırşehir İl Genel Meclisi, 31 Mart'taki Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonrası ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda İl Genel Meclisi Başkanlığı ve katip üyeliği seçimi yapıldı. Bülent Ozan meclis başkanlığına seçildi. Ozan, hizmet çıtasını daha yukarı taşıyacaklarını ve üretim ve istihdam odaklı projeleri hayata geçireceklerini belirtti.


Advertisement