Hastane Acil Servislerinde Tatil Yoğunluğu - Son Dakika
Güncel

Hastane Acil Servislerinde Tatil Yoğunluğu

Bayram tatilinde hastanelerde ve aile sağlığı merkezlerinde poliklinik hizmeti verilmemesi nedeniyle acil servislerde bekleyen hasta sayısında ciddi yoğunluk yaşanıyor.

30.08.2017 11:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SİNAN ÖZMÜŞ - Bayram tatilinde hastanelerde ve aile sağlığı merkezlerinde poliklinik hizmeti verilmemesi nedeniyle acil servislerde bekleyen hasta sayısında ciddi yoğunluk yaşanıyor.

Türkiye Acil Tıp Derneği Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldıray Çete, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de acil sağlık çalışanlarının çok büyük bir hasta yükü altında bulunduğunu, 9-10 günlük bayram tatilinde de bu yükün daha da artırdığını söyledi.

Bayram tatillerinde vatandaşların sağlığa erişiminin tek açık kapısının acil servisler olduğuna dikkati çeken Çete, "Kan değerlerine baktırmak için geleninden raporunu uzatmak için gelenine, ilaç yazdırmak için gelenlere ek olarak acil hastalar var. Bunun sonucu olarak kapıda bekleyen hasta sayısında artış var. Bayram tatilinin henüz ortasına geldik. Bugün bile bazı devlet hastanelerimizin kapısında içeriye girmeyi bekleyen hasta sayısı 100'ü geçmiş durumda. Günün ilerleyen zamanlarında bu sayı daha da yükseklere ulaşacak." diye konuştu.

Polikliniklerin bir kısmının tatilde de hizmet vermesi önerisi

Çete, bu durum nedeniyle doktor ve diğer acil servis çalışanlarının daha daha yıprandığını ve doğru bir sağlık hizmeti sunulmasının çok da olanaklı olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Şu anda idari izin nedeniyle Maliyede personelinin üçte biri çalışıyor. Emniyette büro çalışanları haricinde, vardiyalı ve karakol çalışanlarının hepsi mesailerine devam ediyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde de benzer bir uygulama var. Sağlık sisteminde ise şu anda bütün yükü acil servisler çekiyor. Bu da çalışanların da toplumun da sağlığını olumsuz etkiliyor. Maliye ve Emniyet nasıl gerekli önlemleri aldıysa sağlık sistemi için de bu önlemler alınabilir. Örneğin iç hastalıklarının normal günde 4 polikliniği varsa bayram tatillerinde 2'ye düşürülebilir. Hem poliklinik hizmeti devam etmiş olur hem de bir kısmı tatil yapmış olur. Böylece acil servislerin yükü azalır. Kronik hastaların bakımı, kontrol muayenelerinin yapılması, reçetelerin yazılması gibi şeyler orada halledilir. Bu hastalar boşu boşuna acil servise gelmezler."

"İçeriye giremeyen hasta sayısı arttıkça memnuniyetsizlik artıyor"

Birinci basamak sağlık hizmetlerinin de bir şekilde devamının sağlanması gerektiğini ifade eden Çete, bir toplum sağlığı merkezinde çalışan 4-5 hekim varsa 1-2 tanesinin çalışması, gerisinin izinde olmasının sağlanabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Çete, acil servis çalışanlarının 9-10 günlük tatillerin ciddi bir yük altında ezildiklerini belirterek, "Kapıda bekleyen, içeriye giremeyen hasta sayısı arttıkça memnuniyetsizlik de artıyor. 'Bana neden bakılmıyor' yakınmaları artıyor. Bayram tatilinin her günü acil servisler afet yaşıyor. Çünkü acil servislerinin kapasitesinin çok üzerinde hasta başvurusu oluyor. Bu da gerçekten yönetilebilir durumun ötesinde bir tablo ortaya çıkarıyor." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hastane Acil Servislerinde Tatil Yoğunluğu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.


Advertisement