"Hatalarıma bakarak daha iyisini yazmaya çalıştım" - Son Dakika
Kültür Sanat

"Hatalarıma bakarak daha iyisini yazmaya çalıştım"

Yazar Sevinç Çokum, "Kendime bir mektep olarak bakıyorum.

26.07.2019 10:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yazar Sevinç Çokum, "Kendime bir mektep olarak bakıyorum. Kendimi mektep gibi kurdum. Hatalarıma bakarak hep daha iyisini yazmaya çalıştım." dedi.

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından düzenlenen "Türk Edebiyatı Yaz Okulu-2019" programı kapsamında, "Edebiyatın Peşinde" başlıklı seminere konuk olan Çokum, Türk Edebiyat Vakfı'nda "Yazmak ve Yaşamak" konulu söyleşi gerçekleştirdi.

Çokum, "Deli Zamanlar", "Karanlığa Direnen Yıldız", "Arada Kalmış Tebessüm" ve "Gece Rüzgarları" eserlerinde Türkiye'nin siyasal kırılma dönemlerini, 27 Mayıs 1960 darbesini ve darbenin insanlar üzerindeki etkisini kaleme aldığını söyledi.

"Tren Buradan Geçmiyor" kitabının kendisi için önemli olduğunu ve Babıali'yi anlattığını belirten Çokum, "Medyada genellikle kendi çıkarlarını koruyan insanlar olduğunu görmüşümdür. Kendinden, inanışlarından vazgeçip patronlarının istediklerini yazanlar olmuştur. Belki bunların içerisinde ben de vardım. Kendimi sütten çıkmış ak kaşık gibi görmüyorum. Ben hatalarımla beslendim. Kendime zaman zaman kızdım ve acıdım. Bu durumlar benim hep malzemem oldu." diye konuştu.

"Abukizm felsefesi diye bir düşünce ortaya attım"

Sevinç Çokum, edebiyat araştırmacılarının bir eseri analiz ederken tam olarak doğruyu yansıtamadıklarını savunarak, şunları kaydetti:

"Bir araştırmacı kendi düşüncesi ve inanışına göre belki yakın bulduğu bir şeyi o noktaya doğru götürerek bir şey koyuyor ortaya ve sizi başka bir noktada arıyor. Aynı zamanda sizi bir çeşit dosyalamak gibi etiketliyor. 'Bu şu çizgide yazmıştır' gibi. Halbuki siz onu düşünmemişsinizdir. Bu yüzden araştırmacılar sizi ne kadar tanıyorlar, anlayabilirler işte bu çok büyük bir meseledir."

İlk romanı 1971 tarihli "Zor" adlı kitabının hataları bulunduğunu ve birçok eleştiri aldıktan sonra bir baskısını daha yapmadığını söyleyen Çokum, "Kendime bir mektep olarak bakıyorum. Kendimi mektep gibi kurdum. Hatalarıma bakarak daha iyisini yazmaya çalıştım hep." dedi.

Çokum, "Kırmalı Etekler" romanında da kadınları ele aldığını ve özgürlüğü ifade ettiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Mesela 'Arada Kalmış Tebessüm' romanımda konuşamayan bir adamı anlattım. Sonra bu kitapta abukizm felsefesi diye bir düşünce ortaya attım. Bu bana ait bir şey. Yani saçmalık. Bizim bazı doğru kabul ettiğimiz şeyler, bazen saçma olarak karşımıza çıkabiliyor. Onun için saçmalıklarla uğraşmayı seviyorum."

Yaklaşık 1 saat süren söyleşi sonunda yazar, öğrencilerle fotoğrafı çektirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 'Hatalarıma bakarak daha iyisini yazmaya çalıştım' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Haluk Levent Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda konser verdi
    23:19 Haluk Levent Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Haluk Levent, Merkez Parkı'nda konser verdi. Konserine çok sayıda kişi katıldı ve Levent'in en sevilen parçalarını seslendirmesiyle müzikseverler eşlik etti. Levent'in performansı, dinleyiciler tarafından alkışlandı.

  • Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Deprem Anısına Konser Düzenlendi
    21:33 Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Deprem Anısına Konser Düzenlendi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında, depremlerde hayatını kaybedenlerin anısına '11 İlin Türküsü' konseri gerçekleştirildi. Nazende Çoksesli Korosu tarafından hazırlanan etkinlikte, depremin ardından yaşananlar anlatıldı ve afetten etkilenen illere özgü şarkılar seslendirildi.

  • Avrupa Film Günleri'nin Galası Ankara'da Yapıldı
    21:13 Avrupa Film Günleri'nin Galası Ankara'da Yapıldı

    Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu ve AB üyesi ülkelerin büyükelçilikleri tarafından düzenlenen Avrupa Film Günleri'nin galası Ankara'da yapıldı. Galada, Ukraynalı Maryna Vroda'nın yönettiği 'Bozkır' filmi gösterildi. Büyükelçi Bodnar ve Büyükelçi Meyer-Landrut konuşma yaparak Ukrayna'ya desteklerini dile getirdi. Avrupa Film Günleri, Ankara, İstanbul ve birçok şehirde gösterime girecek.

  • Notre-Dame Katedrali, 5 yıl sonra yeniden açılıyor
    17:06 Notre-Dame Katedrali, 5 yıl sonra yeniden açılıyor

    Fransa'nın başkenti Paris'te 5 yıl önce çıkan yangında hasar gören ünlü Notre-Dame Katedrali, 8 Aralık'ta yeniden ziyaretçilerini ağırlamaya başlayacak. Katedralin yeniden inşa çalışmaları 2022'de başlamış ve 250'den fazla firma ile yüzlerce sanatçı, mimar ve uzmanın katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Yangının nedeni ise henüz belirlenememiştir.


Advertisement