(havadan görüntülerle) - İSTANBUL'UN MOTOSİKLET AMBULANSLARI İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ - Son Dakika
Güncel

(havadan görüntülerle) - İSTANBUL'UN MOTOSİKLET AMBULANSLARI İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ

(havadan görüntülerle) - İSTANBUL\'UN MOTOSİKLET AMBULANSLARI İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ

tarafından görüntülendi.

07.07.2020 09:44  Güncelleme: 11:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
tarafından görüntülendi.

BİRİ ANADOLU DİĞERİ AVRUPA YAKASINDA DEVRİYE GEZİYOR

İstanbul Avrupa Bölgesi İl Ambulans Komuta Kontrol Merkezi Başhekimi Dr. Fatih Türkmen, şu an itibariyle İstanbul'da üç motosiklet ambulansın hizmette olduğunu söyleyerek "İhtiyaca göre bu sayının ileride daha da artırılabileceğini ümit ediyoruz. İkisi 1000 cc'lik biri 700 cc'lik ambulanslarımızdan biri UMKE ekiplerimizin elinde. Afet ve toplumsal olaylar gibi büyük çaplı olaylarda anında müdahale gerektiren, UMKE'yi ilgilendiren konularda trafikte motosikletin avantajından faydalanarak kısa sürede olay yerine intikal etmeyi ve duruma etkin bir şekilde vakıf olabilmeyi sağlıyor. Aralık ayından bu yana bu ambulansımız görev yapıyordu zaten. Şimdi, 112 Acil Hizmetleri'ne bağlı, medikal olaylara müdahale için iki motosiklet ambulansımız daha hizmete başladı. İlk planda trafiğin yoğun olduğu, kara ambulansı müdahalesinin olay yerine ulaşmasını geciktirecek koşullarda kullanılacak" dedi.

MOTOSİKLET SEVDALISI PARAMEDİKLER İLERİ SÜRÜŞ EĞİTİMLERİ İLE HAZIRLANDI

Dr. Türkmen, 112 motosiklet ambulanslarında, halen sağlık sistemi içerisinde yer alan ancak motosiklet tecrübesi olan ve ileri sürüş eğitimlerini de tamamlamış gönüllü paramediklerin görev yaptığını vurgulayarak, "Gereken durumlarda kara ambulansından önce vakaya ulaşıp her türlü ilk müdahaleleri yapabiliyorlar. Örneğin Taksim Meydanı'ndan İstiklal Caddesi'nin en son noktasına kadar olan alana 1,5 dakika içinde ulaşabiliyor motosiklet ambulansımız. Bu, inanılmaz büyük bir avantaj. Komutada bulunan sorumlu ekibimiz bu ambulanslarımızın uygun noktalara yönlendirilmelerini yapıyor. Daha sonra olay yeri ile ilgili bilgiyi alıp ona göre diğer ekipleri çıkarabiliyorlar" ifadelerini kullandı.

"KARA AMBULANSLARININ GEREKSİZ MEŞGULİYETİNİ DE ÖNLÜYORUZ"

Yaklaşık 13 yıldır 112 İl Ambulans Servisi'nde görev yapan Acil Tıp Teknisyeni Hasan Sağlam, 10 yıllık motosiklet tecrübesi olduğunu söyleyerek bu göreve gönüllü olarak başvurduğunu belirtti. Sağlam, "İstanbul'da Temmuz ayının 1'i itibariyle göreve başladık. Trafiğe kapalı alanlarda, bazen çoklu trafik kazalarında, yangınlarda, ilk biz olay yerine ulaşıyoruz. İnsan sağlığında saniyelerin bile önemi var, vakaya 2 dakika içinde ulaştığımız bile oluyor. Ayrıca asılsız ihbarlar oluyor; kara ambulansının gereksiz meşguliyetini önlemek için de bu vakalarda biz avantaj sağlıyoruz. Çağrıya ulaşıp asılsız olduğunu anladığımızda eleme şansımız oluyor. Çoklu trafik kazaları ve birçok yaralının olduğu büyük kazalarda ise olay yerinde triyaj görevini sağlıyoruz. Gerekli bilgi akışı ve yönlendirmeleri ilk biz sağlıyoruz ona ihtiyaca göre ekipler çıkarılıyor noktaya" dedi.

"HASTAYI NAKLETME HARİCİNDE HER TÜLÜ MÜDAHALEYİ YAPABİLİYORUZ"

Motosiklet ambulansların en çok sokak vakalarında kullanıldığını anlatan Sağlam, "Yerde yatan kişi ihbarı oluyor, en hızlı biz ulaşıyoruz. ya da madde kullanımı, alkol intoksları, münferit trafik kazaları gibi durumlarda hızla vakaya ulaşabiliyoruz. Bagajımızda kalp durması müdahalelerinde sıkça kullandığımız şok cihazı olarak bilinen defibilatör, oksijen desteği sağlayabileceğimiz oksijen tüpü, boyunluk, hava yolunu açık tutmak için hem airway'imiz hem ambu cihazımız, ateş ölçerimiz, hastanın entübe edilmesi için yapılacak müdahale için ekipmanlarımız, damar yolu açmak için her türlü donanımımız, acil durum ilaçlarımız, oksijen satürasyonunu ölçmeye yarayan pulsimetremiz, kısaca bir kara ambulansında yapılabilecek her işlemi vaka başında yapabilecek donanımız bulunuyor. Hastanın hastaneye nakli dışında her türlü acil ilk yardım müdahalesini yapabilecek kapasitede hizmet veriyoruz. Vakalara bazen komuta merkezimiz yönlendiriyor bazen de biz trafiğe kapalı alanlarda devriye yapabiliyoruz" diye konuştu.

"SAKARYA PATLAMASINDA AMBULANSTAN 35 DAKİKA ÖNCE ULAŞTIM"

UMKE motosiklet ambulansında görevli Anestezi Teknikeri Işık Akçapınar ise 2012'den beri UMKE personeli olarak görev yaptığını anlatarak, "4 yıldır da Sağlık Müdürlüğü Afetlerde Sağlık Hizmetleri Birimi'nde görev yapıyorum. UMKE olarak biz, hasta müdahalesinden ziyade biraz daha büyük çaplı olaylara gidiyoruz. Olay yerine hızla ulaşıp triyaj ve oradaki sağlık koordinasyonun sağlanması, bilgi alışverişinin gerçekleştirilmesini amaçlıyoruz. UMKE motosikleti ile şu ana kadar KBRN (Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer) tehlike vakalarına, acil afet durum olaylarına gittik. Örneğin Sabiha Gökçen'de meydana gelen uçak kazasında olay yerine ilk ulaşan ekiplerden biriydik" dedi.

Akçapınar, " Başakşehir'deki kot fabrikası patlaması, son olarak da Sağlık Bakanlığı'nın talimatı ile Sakarya Hendek'teki havai fişek patlamasında bulunduk. Örneğin Sakarya Hendek olayına çıktığım zaman UMKE'nin 4x4 ambulansı ile aynı anda buradan çıktık. Çok sıkışık trafik olmamasına rağmen ben onlardan yaklaşık 35 dakika önce olay yerine ulaştım. Hemen ambulansı konuşlandıracağımız yeri hem de kurulmuş olan Sahra Hastanesi'nde gerekli olan ekipman ve donanım ihtiyaçlarını belirleyip Sakarya UMKE'deki görevli arkadaşlarla irtibata geçerek UMKE Başkanımıza ve İl Sağlık Müdürlüğü'ne bilgi akışını sağladım. 112 motosikletleri genelde daha münferit olaylarda yer alıyor. Biz de ne olmaz diye trafik kazası veya afet durumlarında yetkilerimiz ölçüsünde hasta müdahalesi yapabiliyoruz. Bunun için aracımızda gerekli ekipmanlarımız mevcut" şeklinde konuştu.

- Karabulut

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel (havadan görüntülerle) - İSTANBUL'UN MOTOSİKLET AMBULANSLARI İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şubat Ayında İnek Sütü Miktarı Azaldı
    10:52 Şubat Ayında İnek Sütü Miktarı Azaldı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, şubat ayında toplanan inek sütü miktarı bir önceki aya göre yüzde 2 azalarak 897 bin 379 ton oldu. Ayrıca, şubat ayında içme sütü üretimi yüzde 13,2 azalarak 133 bin 505 ton olarak gerçekleşti. Ayrıntılı verilere göre, inek peyniri üretimi yüzde 10,6 artarken, ayran üretimi yüzde 28,3, yoğurt üretimi yüzde 16,6, içme sütü üretimi yüzde 0,5, tereyağı üretimi ise yüzde 20,1 arttı.

  • Kartepe'de Yaya Geçidinde Kaza: Bir Kişi Tırın Altında Kaldı
    10:51 Kartepe'de Yaya Geçidinde Kaza: Bir Kişi Tırın Altında Kaldı

    Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde, yaya geçidinde ilerleyen bir tırın çarpması sonucu bir kişi tırın altında kaldı. İtfaiye ekipleri tarafından kurtarılan kişi hastaneye sevk edildi. Kaza saatler arasında şehir içi trafiğine çıkan tır sürücüsüne para cezası uygulandı. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Şehit annesi Ergüzel:
    10:51 Şehit annesi Ergüzel: "Keşke o gün telefonu hiç kapatmasaydım"

    Şehit annesi Ergüzel: "Keşke o gün telefonu hiç kapatmasaydım" 6 Şubat depremlerinde evlerini kaybeden şehit aileleri, BAYKAR tarafından kurulan 2 bin kişilik konteyner kentte yaşamlarını sürdürüyor Şehit Ali Suna'nın annesi Elif Ergüzel Suna, "Şehit annesi olarak çok gururluyum, Allah razı...

  • Zonguldak'ta Mart Ayında 485 Konut Satıldı
    10:51 Zonguldak'ta Mart Ayında 485 Konut Satıldı

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Zonguldak'ta geçen Mart ayında 485 konutun satışı gerçekleştirildi. TÜİK'in açıkladığı istatistiklere göre, 2024 yılı Ocak ayında 363, Şubat ayında 432 ve Mart ayında 485 konutun satışı gerçekleşti. Ayrıca, 2023 yılında Zonguldak ilçelerindeki konut satışlarına ilişkin istatistikler de paylaşıldı. Alaplı ilçesinde 381, Çaycuma ilçesinde 1090, Devrek ilçesinde 603, Karadeniz Ereğli ilçesinde 1652, Gökçebey ilçesinde 171, Kilimli ilçesinde 196, Kozlu ilçesinde 845 ve Merkez ilçede ise 1155 konutun satışı gerçekleşti.

  • Bitlis Emniyet Müdürlüğü'nde Veri Sızıntısı: Polis Memuru ve İki Polis Adliyeye Sevk Edildi
    10:50 Bitlis Emniyet Müdürlüğü'nde Veri Sızıntısı: Polis Memuru ve İki Polis Adliyeye Sevk Edildi

    Bitlis Emniyet Müdürlüğüne ait çeşitli verileri sosyal medya platformu 'X' üzerinden 'BombacıMülayim01' adıyla açtığı hesaptan paylaşan polis memuru V.K. ile Bitlis'te görevli diğer iki polis adliyeye sevk edildi. Emniyetteki işlemleri tamamlanan 3 şüpheli, geniş güvenlik önlemleri altında hastaneye götürüldü. Burada sağlık kontrolünden geçen şüpheliler, daha sonra Bitlis Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü personeli gözetiminde Bitlis Adliyesine getirildi.

  • Bilecik'te Hırsızlık İhbarı Üzerine Yakalanan Şüpheli Şahıs Laptop ve Sırt Çantasıyla Yakalandı
    10:50 Bilecik'te Hırsızlık İhbarı Üzerine Yakalanan Şüpheli Şahıs Laptop ve Sırt Çantasıyla Yakalandı

    Bilecik Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, evden hırsızlık ihbarı üzerine harekete geçti. Olay yerine giden ekipler, kısa sürede şüpheli şahsı yakalayarak, çalınan 1 adet laptop ve sırt çantasını sahibine iade etti. Şüpheli şahıs, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

  • Bilecik 1. Amatör Lig Play-Off Grubu'nda Söğütspor zorlu maçı kazandı
    10:50 Bilecik 1. Amatör Lig Play-Off Grubu'nda Söğütspor zorlu maçı kazandı

    Bilecik 1. Amatör Lig Play-Off Grubu'nda ikinci hafta sonunda Söğütspor, Osmaneli Belediyespor'u 1-0 yenerek liderlik yarışında önemli bir galibiyet aldı.

  • Zonguldak'ta yasadışı silah ve mühimmat ticareti operasyonunda 6 şüpheli yakalandı
    10:49 Zonguldak'ta yasadışı silah ve mühimmat ticareti operasyonunda 6 şüpheli yakalandı

    Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele kapsamında yasadışı silah ve mühimmat ticareti yapan 6 şüpheliyi yakaladı. Operasyon sonucunda esrar maddesi, uyuşturucu madde kullanma aparatı, tabanca ve fişek ele geçirildi. Şüphelilerin işlemleri devam ediyor.

  • Bursa'da 'yol verme' tartışmasından sürücüler kavga ederek birbirlerine saldırdı
    10:49 Bursa'da 'yol verme' tartışmasından sürücüler kavga ederek birbirlerine saldırdı

    Bursa'nın Yıldırım ilçesinde, ticari taksi ile otomobil sürücüsü arasında 'yol verme' meselesi yüzünden çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Sürücüler birbirlerine saldırırken, ticari taksi sürücüsü kafasından yaralandı. Olaya müdahale eden çevredeki vatandaşlar tarafından ayırılan taraflar, polis merkezine götürüldü.

  • Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Esnaf ve Vatandaşlar Mutlu
    10:49 Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Esnaf ve Vatandaşlar Mutlu

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda stantlar açılırken, yerli ve yabancı turistler Adana lezzetlerine akın etti. Karnaval alanları yoğunlukla dolu ve esnaf karnavalın can suyu olduğunu belirtiyor.

  • Aksaray'da düzenlenen Gençler Türkiye Kuraş Şampiyonasında Bilecikli sporcular büyük başarı elde etti
    10:49 Aksaray'da düzenlenen Gençler Türkiye Kuraş Şampiyonasında Bilecikli sporcular büyük başarı elde etti

    Aksaray'da düzenlenen Gençler Türkiye Kuraş Şampiyonasında Bilecikli sporcular, altın, gümüş ve bronz madalyalar kazanarak büyük bir başarı elde etti. Serkan Değirmenci altın madalya, Fatmanur Uçar, Sümeyye Deniz ve Polat Şentürk gümüş madalya, Şevval Yağmur Tunca ve Yiğit Topal ise bronz madalya kazandılar. Gençlik ve Spor İl Müdürü Yasin Özdemir, sporcuları ve antrenör Serkan Can'ı tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

  • Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, yeni projeleri inceledi
    10:49 Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, yeni projeleri inceledi

    Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, göreve başladıktan sonraki ilk incelemesini yaparak, Bilecik'e kazandırılacak yeni proje ve çalışmaları yerinde kontrol etti. Başkan Subaşı, mahalle sakinleriyle sohbet ederek talep ve görüşlerini aldı.


Advertisement