Hawking: Yıldızlar Arası Yolculuk Gerçek Olabilir - Son Dakika
Güncel

Hawking: Yıldızlar Arası Yolculuk Gerçek Olabilir

Bir kuşak boyunca sürecek olan yolculukta uzay aracı trilyonlarca kilometre yol kat ederek en uzağa gönderilen araç olacak.

14.04.2016 07:01  Güncelleme: 08:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milyarder Rus işadamı Yuri Milner bilgisayar çipi boyutundaki "uzay gemilerinin" geliştirilmesi için 100 milyon dolar bütçeli bir araştırma programı başlatmış bu projeye Facebook kurucusu Mark Zuckerberg de destek vemişti.

Yıldızlar arası yolculuk pek çok kişinin rüyası ancak gerçekleştirilmesi için ciddi teknolojik engeller bulunuyor.

Professör Hawking BBC'ye açıklamasında bu hayalin tahmin ettiğimizden daha kısa sürede gerçekleşebileceğini söyledi. Hawking "Eğer insan türü olarak hayatta kalmak istiyorsak yıldızlara açılmamız gerekiyor" dedi.

Ünlü fizikçi "Gök bilimciler Alfa Centauri sisteminde dünyaya benzer bir gezegenin bulunma şansının makul olduğunu düşünüyor. Ama biz 20 yıl içinde karadaki ve uzaydaki teleskoplardan daha fazla bilgi edineceğiz." diye ekledi.

Hawking "Son 20 yıldaki ve gelecekteki teknolojik gelişmeler bunu bir kuşak içinde öğrenmeyi mümkün kılabilir." dedi.

Hawking Milner'in Breakthrough Foundation isimli bilimsel araştırma girişimlerini fonlayan özel kuruluşuna ait bu projeyi destekliyor.

Kuruluş başka bir yıldıza yolculuk ederek oradan bilgi gönderebilecek uzay araçları geliştirmenin mümkün olup olmadığını araştırmaları için bir grup uzman bilim insanını bir araya getirdi.

YILDIZLARA ULAŞMAK İÇİN 30 BİN YIL LAZIM

En yakın yıldız sistemi 40 trilyon kilometre mesafede. Bugünün teknolojisi kullanılırsa o sisteme ulaşmak 30 bin yıl sürüyor.

Uzmanlar daha fazla araştırma ver geliştirme yaparak yolculuk süresini 30 yıla indirebilecek bir uzay aracı yaratmanın mümkün olabileceği kanısına vardılar.

Projeyi yöneten NASA'nın Kaliforniya'daki Ames Araştırma Merkezi eski direktörü Dr. Pete Worden "Bundan birkaç yıl önce başka bir yıldıza bu hızda yolculuk etmenin mümkün olmadığını söylerdim. Ama uzman grubu teknolojik gelişmeler nedeniyle işe yarayabilecek bir kavram olduğunu düşünüyor" dedi.

ÇİP BOYUTUNDA YELKENLİ UZAY GEMİLERİ

Bu kavrama göre uzay aracı elektronik cihazlarda bulunan çip boyutuna indirilecek. Daha sonra bu mini uzay gemilerinden bin tanesi dünyanın yörüngesine fırlatılacak. Her birinin güneş yelkeni olacak.

Bu bir yelkenli tekneye benziyor. Ancak rüzgar yerine itici güç ışık olacak. Dünyadaki dev bir lazer her bir uzay aracını güçlü biçimde itecek ve böylece ışık hızının yüzde 20'sine ulaşmaları sağlanacak.

Kulağa bilim kurgu gibi gelse de ismini Yuri Gagarin'den alan Yuri Milner bu tür uzay araçlarını yapmanın ve bir ömür süresinde başka bir yıldıza ulaşmanın teknik olarak mümkün olduğuna inanıyor.

"TARİHİ SIÇRAMA"

Milner "Bu insan tarihinin büyük sıçramalarından biri. Bundan 55 yıl önce Yuri Gagarin uzaya çıkan ilk insan oldu. Bugün biz diğer yıldızlara sıçramaya hazırlanıyoruz" dedi.

Yıldızlara gidebilecek ilk uzay araçlarının inşa edilmesinden önce aşılması gereken pek çok sorun var.

Bunlar kameraların, sensörlerin ve diğer aygıtların bir çipe sığacak kadar minyatürleştirilmesi, güçlü bir lazerin birkaç dakika etkisinde kalacak güneş yelkeninin geliştirilmesi ve bu aracın yeni sistemde görüntü alıp bilgileri dünyaya geri gönderebilmesi.

Surrey Uzay Merkezi'nde araştırmacı Profesör Martin Sweeting bu projede yer almak istiyor.

Sweeting uyduların boyutunu ve maliyetini düşüren bir şirketin de sahibi.

Sweeting "1980'lerde yaptığımız garip karşılanmıştı. Ama küçük uydular moda. Bu proje kulağa garip geliyor ama tekonoloji artık ilerledi garip değil sadece zor." dedi.

College London Üniversitesi'nde Mullard Uzay Bilimi Laboratuarı'nda araştırmacı Profesörü Andrew Oates projenin zor olacağı ama imkansız olmadığını söyledi.

Oates "Uzay radyasyonu ve toz ortamına dayanıklılık, aygıt hassasiyeti, yüksek güçte lazere maruz kalma, uzay aracı dengesi ve güç tedariği gibi ciddi zorlukların çözülmesi gerekiyor. AMa bir insa ömrü içinde başka bir yıldız sistemine gerçekten ulaşılabilir mi incelenmesi gereken bir kavram" dedi.

Hawking bu uzak hayalin 30 yıl içinde gereçeğe dönüşebileceğini ve dönüşmesi gerektiğini düşünüyor.

Hawking "Yıldızları hedeflemekten daha yüksek bir zirve yok. Tüm yumurtaları aynı kırılgan sepete koymak akıllıca değil. Dünyadaki hayat göktaşları ya da süpernovalar gibi astronomik olaylar gibi tehlikelerle karşı karşıya." dedi.

Hawking: Yıldızlar Arası Yolculuk Gerçek Olabilir
Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Hawking: Yıldızlar Arası Yolculuk Gerçek Olabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı
    01:58 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'nin Kaletepe Mahallesi'nde meydana gelen kazada, bir ambulans ile ticari taksi çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık personeli olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

  • Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı
    01:58 Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı

    Ümraniye'de sürücüsünün kimliği belirlenemeyen bir hafif ticari araç, kontrolden çıkarak park halindeki 14 araca çarptı. Sürücü kazayı yara almadan atlatırken, araçlarda hasar meydana geldi. Polis ekipleri olay yerine gelerek caddeyi trafiğe kapattı. Kaza yapan sürücü işlemler için polis merkezine götürüldü ve araçların çekiciyle kaldırılmasının ardından cadde yeniden trafiğe açıldı.

  • Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı
    01:57 Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı

    Ümraniye'de frenleri tutmayan bir araç, seyir halindeyken park halindeki 14 araca çarptı. Kazada şans eseri ölen veya yaralanan olmazken, otomobillerde maddi hasar meydana geldi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü.

  • Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor
    01:53 Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor

    Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı, Bulancak ilçesinde bir kuyumcunun soyulması olayına ilişkin soruşturma işlemlerinin hala devam ettiğini açıkladı. Olayın gerçekleştiği gün yakalanan 3 şüpheli tutuklandı ve suç aletleri ile gasbedilen ziynet eşyaları ele geçirildi. Soruşturma devam ederken, kamuoyuna gelişmeler hakkında bilgi verileceği belirtildi.

  • Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi
    01:40 Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi

    Denizli'nin Tavas ilçesinde 10 gün önce 3 kişinin öldüğü kaza bölgesinde, bugün yeni bir kaza meydana geldi. Otomobil ile kamyonetin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Kaza; Tavas ilçesi Güzelköy Mahallesi Dümberek mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre; 19 gün önce 4 ölümlü bir kazananın yaşandığı aynı mevkide karşı yönlerden gelen kamyonet ile otomobil çarpıştı. Çarpışmanın şiddetiyle kamyonet yola devrilirken, otomobil ise yol kenarındaki yağmur suyu tahliye kanalını da aşarak tarlaya savruldu. Kazada, kamyonet sürücüsü İ.H.M. ile otomobilde bulunan Hakan İ. ve Levent C. yaralandı. Karahisar ve Tavas itfaiye ekipleri tarafından sıkıştıkları araçlardan kurtarılan yaralılar, sağlık ekiplerine teslim edildi. Ambulanslarla hastaneye sevk edilen yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Aynı bölgede 9 Nisan tarihinde meydana gelen kazada, Mehmet Fışkınlı (50) yönetimindeki 20 B 4012 plakalı otomobil ile Yusuf Yusmak (16) idaresindeki plakasız motosiklet ile çarpışmıştı. Kazada motosiklet sürücüsü Yusuf Yusmak ile motosiklette yolcu konumundaki Yavuz Yumaç (14) ve otomobil sürücüsü Mehmet Fışkınlı yaşamını yitirmişti.

  • Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi
    01:29 Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde hırsızlık suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasıyla aranan M.S., polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. M.S., tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı
    01:28 İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen yağma ve kasten yaralama olayının şüphelisi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanan şüpheli üzerinden bir adet pasaport, müştekiye ait kimlik ve 700 TL nakit para ele geçirildi.


Advertisement