Hayal etmek için yeni masallar ve tekerlemeler yazılmalı - Son Dakika
Güncel

Hayal etmek için yeni masallar ve tekerlemeler yazılmalı

Hayal etmek için yeni masallar ve tekerlemeler yazılmalı

Şehir Üniversitesi, "Çocuk Modernleşmesi ve Çocuk Edebiyatı" temasıyla 7.'sini gerçekleştirdiği Çocuk Edebiyatı Buluşmaları kapsamında Çocuk Vakfı Kurucusu ve deneyimli Çocuk Yazarı Mustafa Ruhi Şirin'i ağırladı.

25.02.2016 10:52  Güncelleme: 10:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çocuk edebiyatındaki modernleşme konusunda bilgiler veren Şirin, "Çocuklara yeniden masallar ve tekerlemeler yazılması gerekiyor. Çünkü çocuklar artık hayal edemiyor. Edebiyat bir hayal eğitimidir. Hayal eden insanlar olmak için hayal edebilen insanlar yetiştirmemiz lazım" diye konuştu.

İstanbul Şehir Üniversitesi'nin, çocuk edebiyatına meraklı öğrencileri farklı disiplinlerdeki yazar, araştırmacı ve psikologlarla buluşturarak katılımcıların konuyla ilgili yeterlilik kazanmalarını sağlamak amacıyla düzenlediği Çocuk Edebiyatı Buluşmaları kapsamında bugüne kadar aralarında Yazar Yücel Feyzioğlu ve Yazar Zeynep Sevde Paksu'nun da aralarında bulunduğu pekçok isim öğrencilerle bir araya geldi. Şehir, bu dönem yedincisini düzenlediği Çocuk Edebiyatı Buluşmaları'nda Çocuk Vakfı Kurucusu ve Çocuk Yazarı Mustafa Ruhi Şirin'i ağırladı. Birçok önemli çocuk kitabını kaleme alan deneyimli Yazar Mustafa Ruhi Şirin, "çocuk modernleşmesi ve çocuk edebiyatı" üzerine konuştu.

"Çocuk modernleşmesinin maması popüler kültür, dinamosu da medyadır"

Çocuk tarihi araştırmalarının batıda kurum-okul olarak karşımıza çıktığını belirten Mustafa Ruhi Şirin "Özellikle çocuk modernleşmesi bağlamında 14. yüzyıldan itibaren batıdaki çalışmalar, okul ve yazının yaygınlaşmasıyla birlikte çocukluğun gündeme geldiği bir evre olarak kabul edilebilir. 20 Kasım 1989'da imzalanan Çocuk Hakları Sözleşmesi'nden sonra bir adım atılmadı ve dünya çocukları biraz daha tehlike altında. Çocuğa dair ne koruma, ne de dünya nimetlerinde paylaşımı gerçekleştirememiş bir insanlıkla karşı karşıyayız. Dünya çocukluğunu düşündüğümüz zaman sağlıklı beslenemeyen temiz su içemeyen çocuk oranı dünya nüfusunun yüzde 82'sini teşkil ediyor, bu durum ülkemizde de farklı değil" diye konuştu. Şirin, çocuk modernleşmesinin mamasının popüler kültür, dinamosunun da medya olduğunu söyledi.

"Bu ülkenin hayal eden insanlara ihtiyacı var"

Çocuklar için edebiyatın eskiden daha görkemli olduğunu belirten Şirin, "Geleneksel çocuklukta büyük zenginlikler vardı, ninni dinleyerek uyuyan büyüyen çocuklarımız vardı. Yeni çocukluğun edebiyattan beklentisi çok farklı. Bu süreci TV ve sinemayla ilişkilendirebiliriz" dedi. Çocuklara yeniden masallar ve tekerlemeler yazılması gerektiğinin altını çizen Şirin, sözlerine şöyle devam etti: "Çünkü çocuklar artık hayal edemiyor. Edebiyat bir hayal eğitimidir. Hayal eden insanlar olmak için hayal edebilen insanlar yetiştirmemiz lazım. Bu ülkenin hayal eden insanlara ihtiyacı var."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Hayal etmek için yeni masallar ve tekerlemeler yazılmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement