Hayata Yön Verenler" Paneli - Son Dakika
Ekonomi

Hayata Yön Verenler" Paneli

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, "Eğitimde, çalışma hayatında ve siyasette kadınların eşit katılımda olduğu bir Türkiye'yi şiddetle bekliyoruz.

07.03.2017 17:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, "Eğitimde, çalışma hayatında ve siyasette kadınların eşit katılımda olduğu bir Türkiye'yi şiddetle bekliyoruz." dedi.

Sabancı Holding tarafından Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle "Hayata Yön Verenler" başlıklı panel gerçekleştirildi.

Panelde konuşan Bilecik, kadınların çalışma hayatındaki yerine değinerek, şunları kaydetti:

"Anne olmak çok önemli ama temelde iki engel var. Sanki iş hayatında hem kadın hem de ağırlıklı olarak erkek yöneticilerin anne olan iş kadınlarına bir erkekmiş gibi beklenti içinde girdiklerine yönelik tespitimiz var. Bunu en önemli engellerden biri olarak görüyoruz. Yeni konuştuğumuz dünya içerisinde 'esnek çalışma saatleri' diye bir kavram oluştu. Maalesef ülkemizde ilerlememiz gereken yollardan birisi. Diğeri de toplumsal zihniyet dönüşümü. Ama bu tür etkinliklerle toplumsal zihniyet yavaş yavaş dönüşüyor. 'Kadınlar muhtelif mesleklere sahip olamaz', hatta çok eskiden 'mühendis olamaz' gibi gereksiz, anlamlı görmediğimiz yakıştırma zinciri vardı. Toplumsal zihniyet dönüşümü toplumdaki kanaat önderlerinin ele almasıyla bunların geride kalacağını düşünüyorum."

Aslında Türkiye'nin 1900'lü yıllarda bu dönüşümü yaptığını ancak daha sonra geriye doğru bir kayma olduğunu ifade eden Bilecik, "Kadın istihdamının artırılması ve kadın çalışanların belirli bir noktadan sonra çalışma hayatından kopmaması için yapılması gereken esnek çalışma meselesi var." dedi.

Bilecik, matematik ve fen alanlarında eğitim alan kız çocuk sayısının az olduğu yönündeki bir yorum ve 2020'lere, 2030'lara nasıl hazırlanılması gerektiğine ilişkin soru üzerine, OECD ülkelerine bakıldığında toplam üniversite mezunlarının yüzde 58'inin kadınlardan oluştuğunu söyledi.

Türkiye'de ise bu oranın neredeyse yüzde 50'ye yüzde 50 olduğunu dile getiren Bilecik, şu ifadeleri kullandı:

"Dijital dönüşüm ve sanayi 4.0 başladığında, ki başlamış şekilde şüphesiz, ama gerçek ve bireysel hayata daha fazla girdiğinde iş hayatında şu tip dramatik değişikliklerin olma ihtimali yüksek. Bugün kadın istihdamına bakıldığında bir miktar şu iki noktada kadın çalışanların yoğunlaştığını görüyoruz. Bir tanesi front-ofis dediğimiz yerler. Bir tanesi de imalat sektörü. Ancak dijital dönüşümde, özellikle sanayi 4.0 daha fazla günlük hayatta kullanıldığında kadınların istihdamda daha yoğun olduğu alanların daha fazla etkileneceğini göreceğiz. Bu kötü haber."

Bilecik, 2015-2020 perspektifine bakıldığında, yeni hiçbir şey yapılmadığı takdirde erkek istihdamının 3 birim, kadınlarda ise 5 birimlik istihdam eksikliğinin oluşacağının görüldüğünü anlattı.

Gelecek 10 yılda yeni becerilerin ve daha yüksek vasıf gerektiren işlerde kadınların istihdamının daha fazla olmasının beklendiğini dile getiren Bilecik, eğitim konusunda yapılması gereken konulardan bahsetti.

Bilecik, "Uzun yıllardır TÜSİAD'ın keyifle dile getirdiği, son yıllarda köpürttüğü bir dilekle bitirmek istiyorum; Eğitimde, çalışma hayatında ve siyasette kadınların eşit katılımda olduğu bir Türkiye'yi şiddetle bekliyoruz." diye konuştu.

Arizona Üniversitesi Astronomi ve Fizik Bölümünden Prof. Dr. Feryal Özel, ailesinin eğitim hayatında kendisine destek olmasının önemini vurguladı.

Özel, "Bizim hayatımızı yönlendiren merak ve çaba. Akıllı ve yetenekli birçok insan olabilir, ancak ilk engelde yılmamak lazım. Azimli olmalıyız ve yılmamalıyız ki hayallerimize ulaşalım." dedi.

Uzman öğretmen Melahat Aydın ise kız çocuklarının okula gitmesi için yaptıkları çalışmaları anlatarak, "Biz önyargıları yıkmak için yola çıktık. Yadırgamadan, suçlamadan onları anlamaya ve kendimizi anlatmaya çalıştık. 15 kişilik ekiple 90 köyü dolaştık. Her kapıyı çaldığımızda farklı yaşamlarla karşılaştık." diye konuştu.

Stanford Üniversitesi araştırma görevlisi Dr. Gözde Durmuş ise kız çocuklarına hayallerinin peşlerinden gitmelerini tavsiye etti.

Sinema ve tiyatro sanatçısı Demet Akbağ ise panel katılımcılarının mesleklerine atıfta bulunarak, "Aslında ben hiçbiri olmadan hepsi olabiliyorum" dedi. Bunun üzerine salonda gülüşmeler oldu.

Akbağ, hedeflere tutkuyla ilerlemek gerektiğini söyledi.

Gazeteci Ayşe Karabat da "Tırnaklarımın arasında hayat var ve hala tırmalamaya devam ediyorum." diyerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Haberini yaptığımı insanlar sayesinde empati yapmayı öğrendim. Savaş muhabirliğinin bana öğrettiği şey küçük şeylere sinirlenmemek oldu. Hayattan şikayet etmemeyi öğrendim. Bir bardak temiz suya sahip olabilmenin ne kadar büyük mutluluk olabileceğini ve ona şükretmeyi öğrendim. Defalarca şükrettiğim bir başka şey de Allah'ın beni kadın yaratmasıydı."

Karabat, dayanışmanın önemini vurgulayarak, "Kadın dayanışmasının büyük mucizeleri gerçekleştirdiğini görüyorum." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Hayata Yön Verenler' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapacak
    20:39 İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapacak

    İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısında, 0.4 metreküplük su ve atık su bedellerinde yüzde 25 indirim yapılması oy çokluğuyla kabul edildi. İlk birleşimde alınan kararla, 1 Haziran'dan itibaren tüm abonelere indirim uygulanacak.

  • Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli törenle atıldı
    20:38 Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli törenle atıldı

    Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli, Vali Ekrem Canalp ve AK Parti Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun katıldığı bir törenle atıldı. Kooperatifin bölgeye hitap edeceğini belirten Vali Canalp, tesisin kentin geleceği için önemli bir adım olduğunu vurguladı. Milletvekili Nasıroğlu ise kooperatifin başarı hikayesi olduğunu ve açılışını 2025'te birlikte yapacaklarını söyledi.


Advertisement