Artvin'de Hayatı Elektriğe Bağlı - Son Dakika
Güncel

Artvin'de Hayatı Elektriğe Bağlı

Artvin\'de Hayatı Elektriğe Bağlı

Artvin'de 17 yıl önce geçirdiği trafik kazası sonucu felç olan İsminaz Yılmaz, evinde elektrikli solunum cihazına bağlı olarak hayatını sürdürüyor.

03.02.2014 13:08  Güncelleme: 13:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TUNCAY BEKAR - Artvin'de 17 yıl önce geçirdiği trafik kazası sonucu felç olan İsminaz Yılmaz, evinde elektrikli solunum cihazına bağlı olarak hayatını sürdürüyor. Elektrik kesintisi sırasında solunum cihazını en geç 1,5 dakikada çalıştırması gereken Yılmaz, kesintilere tedbir amacıyla odasında otomobil aküsü ve jeneratörler bulunduruyor.

Orta Mahalle'deki bir binanın bodrum katında kalan İsminaz (44) ve Özer Yılmaz (44) çifti, 17 yıl önce köye giderken, Özer Yılmaz'ın kullandığı otomobil, kent merkezine bağlı Salkımlı köyü yolunda şarampole yuvarlandı. Kazada yaralanan çiftten İsminaz Yılmaz, boyun travması geçirdi. Nefesi duran Yılmaz, eşinin yaptığı suni teneffüsle hayata döndükten sonra bir kamyonun kasasına konularak Artvin Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Buradaki ilk müdahalenin ardından, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesine kaldırılan ve boynundan aşağısı felç olan Yılmaz, 18 ay yoğun bakımda kaldıktan sonra tıbbi olarak yapılacak bir şey kalmadığı için ev tipi solunum cihazına (ventilatör) bağlı olarak yaşamak üzere evine gönderildi.

Bu tarihten itibaren yatalak olarak, eşi Özer Yılmaz'ın kaloriferci olarak çalıştığı binada kalan, beyni vücuduna komut vermediği için normal olarak nefes alamayan ve hayatını elektrikle çalışan cihaz sayesinde sürdüren İsminaz Yılmaz'ın en büyük korkusu ise elektrik kesintisi halinde cihazın durması ya da nefes alışverişini sağlayan cihaz ile boğazına bağlı hortumun yerinden çıkması.

Her iki durumda da 1,5 dakika içinde ölme riski olan İsminaz Yılmaz'ın olası bir elektrik kesintisinde hayati bir sorun yaşamaması için, eşi Özer Yılmaz, ventilatör cihazına elektrik sağlanması amacıyla ev içinde otomobil aküleriyle çalışan düzenekler kurdu. Ayrıca cihazın çalışması için eve jeneratörler yerleştiren Yılmaz, dışarı çıkamayan karısının evin dışını görebilmesi için de eşinin yattığı odaya kameralı düzenek kurdu.

Bir monitöre bağlı olan bu düzenekle ev dışındaki kameralar sayesinde gökyüzünü ve doğayı görebilen İsminaz Yılmaz, ev içindeki diğer kameralar yardımıyla da yatağından eşini ya da kızı Feyzanur Yılmaz'ı yönlendirerek onlara mutfakta yemek tarifi verebiliyor.

Yılın büyük çoğunluğunu evden hiç çıkmadan geçiren Yılmaz, yazın ise eşinin minibüsüyle geziye götürülüyor. Cihaza bağlı olarak nefes aldığı için bu tür gezilerde de ölüm riski taşıyan İsminaz Yılmaz'ın nefes alabilmesi için Özer Yılmaz tarafından minibüste de ayrı bir düzenek kuruldu. Geziye götürüldüğünde, nefes almasını sağlayan solunum cihazı, minibüsteki bu düzeneğe bağlanan İsminaz Yılmaz, bu sayede, eşinin kullandığı, içinde sedyesi olan ve adeta bir ambulansı andıran minibüsle gezebiliyor.

Yaşadığı tüm güçlüklere rağmen hayata güler yüzle bakan İsminaz Yılmaz'ın, en büyük destekçisi ise bir an olsun yanından ayrılmayan hayat arkadaşı Özer Yılmaz.

- En büyük endişesi elektrik kesintisi

İsminaz Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 yıldır yatalak olduğunu belirterek, "Eşim hiçbir zaman of demeden bana baktı. Ondan hiç şikayet etmedim. Yıllardır yatalak hastayım. İlk zamanlarda zorlandım ama sonradan her şeye alıştım" dedi.

Nefes alıp verirken zorlandığını anlatan Yılmaz, "Makineye bağlı konuştuğum için duraklayarak konuşuyorum. Elektrik kesildiğinde telaşa kapılıyorum. Makinelere, jeneratörlere bağlı olarak yaşıyorum" diye konuştu.

Özer Yılmaz ise eşinin nefessiz kalabildiği sürenin 1,5 dakikayı geçmemesi gerektiğini belirterek, "Eşimin nefes almasını sağlayan cihazın iki bataryası var ayrıca dışarıdan akülü sistemimiz var. Elektrik kesildiği zaman 15 dakikayı geçmemesi lazım çünkü cihaz, batarya ve akü bitince çalışmaz. Jeneratörün devreye girmesi lazım. Bu cihazı çalıştıran 3 de jeneratör var. Ayrıca yedek cihazlar var. Aksi takdirde eşim ölebilir" dedi.

Bir oğlu, bir kızı olduğunu ve eşine kızı Feyzanur ile baktığını ifade eden Yılmaz, "Eşime tamamen insan gücüyle bakıyorum. Sürekli hastanın yanındayım. Bir anne çocuğuna nasıl bakar öyle bakıyorum çünkü mecburuz, candır. Ben, kendi canımdan ziyade onun canını gözetlemek zorundayım" ifadelerini kullandı.

Yılmaz, maaşının ailede kişi başına 510 lirayı geçmesi nedeniyle devletten aldıkları hasta bakım ücretinin kesilmesinin kendilerini üzdüğünü, eşinin bakımının oldukça maliyetli olduğunu ifade ederek, işsiz olan oğlu Hamdi Yılmaz'ın işe alınması konusunda yardım istedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Artvin'de Hayatı Elektriğe Bağlı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement