Hayatınızda Ebenin Etkisi, Satürn'den Daha Fazla" - Son Dakika
Yerel

Hayatınızda Ebenin Etkisi, Satürn'den Daha Fazla"

Gökbilimcisi Prof. Dr. Ethem Derman: "Gök cisimlerinin insan üzerinde etkisi olduğu yönündeki söylemler uydurma" "Sizin doğumunuzu sağlayan ebenin kütlesini ve ebe ile sizin aranızdaki uzaklığı bildiğimiz için onun etkisine bakıyoruz ve anlıyoruz ki ebenin etkisi Satürn'ün etkisinden fazla, ebe daha yakın olduğu için doğumunuzda Satürn değil ebe etkiler" " (Hilal şeklindeki ay, önündeki de yıldız) derler.

12.02.2014 11:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BEKİR BEKTAŞ - Gökbilimci Prof. Dr. Ethem Derman, burçların ve gezegenlerin insanlar üzerinde etkisi olmadığını ifade ederek, "Sizin doğumunuzu sağlayan ebenin kütlesini ve ebe ile sizin aranızdaki uzaklığı bildiğimiz için onun etkisine bakıyoruz ve anlıyoruz ki ebenin etkisi Satürn'ün etkisinden fazla" dedi.

Türkiye'de astronomi biliminin önde gelen isimlerinden Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü eski öğretim üyesi Prof. Dr. Derman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sık sık haberlere konu olan göktaşı düşmesi üzerine kurulan "kıyamet senaryolarını" eleştirdi.

Derman, geçtiğimiz yıl 15 Şubat'ta Rusya'nın Çelyabinsk kenti yakınlarına 17 metre çapında bir göktaşı düştüğünü hatırlattı. Atmosfere girerek patlayan ve daha sonra Çelyabinsk kentinin yakınlarına düşen göktaşının yarattığı etkiyle çok sayıda binanın camlarının kırıldığını kaydeden Derman, "Eğer şehrin içine düşseydi belki de 200 kişi ölecekti" dedi.

Küçük çaplı gök cisimlerinin gökbilimciler tarafından görülemediğini, bu nedenle bunların zaman zaman yaşanabildiğini kaydeden Derman, "Eğer düşen göktaşı 100 metre çaplı olsaydı en az 3 gün önceden görürdük. Eğer göremeseydik ve bir kentin üzerine düşseydi, mesela New York'un. New York'u yok edebileceğini biliyoruz. Ama bunların gelip de dünyaya düşme ihtimali yüksek değil. Yapılan araştırmalar sonucunda 2 bin 350 yılına kadar dünyaya büyük bir göktaşı düşmeyeceğini biliyoruz" diye konuştu.

İnsanların gökten sürekli felaket ve kıyamet beklemesinin anlamı olmadığını vurgulayan Derman, 21 Aralık 2012'de de benzer bir senaryo ile insanların kıyamete odaklandığını belirtti. Bu tür kıyamet senaryolarının bu işten çıkar sağlayan kişilerin uydurmaları olduğuna işaret eden Derman, bilim insanları dışında kimseye itibar edilmemesi gerektiğini kaydetti.

-"Bayrağımızdaki yıldız değil gezegen"

Prof. Dr. Derman, halk arasında astronominin merak uyandıran bir bilim olmasına karşın çok fazla doğru bilinen yanlışın da olduğuna dikkati çekti. "Kuyruklu yıldız, akan yıldız" olarak halk arasında adlandırılan gök cisimlerinin yıldız olmadığını söyleyen Derman, şöyle konuştu:

"Bizim halkımız gökyüzünde gördüğü herşeye 'yıldız' der. Örneğin bayrağımızdaki ay yıldız. Yıldız değil o. Ama herkes yıldız olarak bilir. 'Hilal şeklindeki ay, önündeki de yıldız' derler. Hayır, gezegen. Ama gezegenin ne olduğu bilinmez. Bayrağımızdaki ay ve bir gezegen. Büyük ihtimalle de Venüs gezegeni. Sadece bizim bayrağımızda değil, en az 20 ülke bayrağında hilal şeklinde ay, 60 ülke bayrağında gökyüzü var."

"Satürn değil, ebe etkiler"

Gök cisimlerinin insan üzerinde etkisi olduğu ve doğum sırasında gezegenlerinin konumunun etkisinin konuşulmasının "uydurma" olduğunu savunan Derman, "Marduk" diye bir gezegenin de olmadığını dile getirdi.

Burçların etkisine inanmanın saçma olduğuna değinen Derman, kendilerinin tüm gayretlerine rağmen bunlara inanmak isteyen insanları vazgeçirmenin mümkün olmadığını kaydetti. Burçlar üzerine kitaplar ve yazılar yazan insanların bu işten çıkar sağladıklarını ve herkese hitap eden söylemlerle insanları ikna ettiklerini bildren Prof. Dr. Derman, "Sahtekarların dili o kadar güzel konuşuyor ki anlatınca inanıyorlar. Çünkü kullandıkları tabirler herkese uyar. 'Aslan burcu lider olmak ister, beklemeyi sevmezler' diyor. Kim lider olmak istemez? Kim beklemeyi sever? Bunları okuyan bazı insanlar da 'Yahu beni ne de güzel tarif ediyor?' diyorlar" dedi.

Gök cisimlerinin tek etkileme yönteminin çekim gücü olduğunu ve bu nedenle insanları etkilemeyeceğini dile getiren Derman, şöyle devam etti:

"Siz doğduğunuzda Satürn Terazi burcundaysa sana etki eder mi etmez mi hesabını yapmak çok basit. Sizin doğumunuzu sağlayan ebenin kütlesini ve ebe ile sizin aranızdaki uzaklığı bildiğimiz için onun etkisine bakıyoruz ve anlıyoruz ki ebenin etkisi Satürn'ün etkisinden fazla. Ebe daha yakın olduğu içindoğumunuzda Satürn değil ebe etkiler." - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hayatınızda Ebenin Etkisi, Satürn'den Daha Fazla' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement