Haymana Suyundan Gelen Sağlık ve Güzellik - Son Dakika
Güncel

Haymana Suyundan Gelen Sağlık ve Güzellik

Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut, Haymana'nın şifalı suyunu dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını belirterek, "Haymana termal suları, cildi gençleştirici, yaşlılık geciktirici özelliğinin yanı sıra romatizma, kalp ve kan dolaşımı, nevralji, solunum yolu, kadın hastalıkları ile...

09.03.2017 10:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut, Haymana'nın şifalı suyunu dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını belirterek, "Haymana termal suları, cildi gençleştirici, yaşlılık geciktirici özelliğinin yanı sıra romatizma, kalp ve kan dolaşımı, nevralji, solunum yolu, kadın hastalıkları ile sinirsel hastalıklara ve kas yorgunluğuna iyi geliyor. Aynı zamanda içildiği takdirde mide, karaciğer, safra kesesi ve pankreas üzerinde olumlu etki yapıyor." dedi.

Turgut, Haymana termal suyunun tanıtımı için İstanbul'da düzenlenen ve sunuculuğunu Ayşenur Yazıcı'nın yaptığı toplantıda, Haymana'nın köklü bir tarihi geçmişe sahip olduğunu söyledi.

Hak ettiği değerin verilmesi açısından kaplıcaların, ulusal ve uluslararası platformda tanıtılarak bilinirliğinin artırılması, böylece kaplıca termal turizminin güçlenerek ekonomik bir katma değer oluşturması amacıyla bir araya geldiklerini ifade eden Turgut, "Haymana turizmini, 'Haymana'ya Hoşgeldin' kampanyası ile en kısa sürede canlandıracağımıza söz verdik." diye konuştu.

Turgut, Haymana termal suyunun özellikleri hakkında şu bilgileri verdi:

"Hem banyo kürü olarak, hem de içilerek şifa veren Haymana suyunun içindeki mineraller eşsiz, sihirli bir bileşime sahip. Bikarbonat, kalsiyum, sodyum, magnezyum ve karbondioksitten oluşuyor. Haymana termal suları, cildi gençleştirici, yaşlılık geciktirici özelliğinin yanı sıra romatizma, kalp ve kan dolaşımı, nevralji, solunum yolu, kadın hastalıkları ile sinirsel hastalıklar ve yorgunluğa iyi geliyor. Aynı zamanda içildiği takdirde mide, karaciğer, safra kesesi ve pankreas üzerinde olumlu etki yapıyor."

Turgut, ilçede termal suyla ilgili 3'ü belediyeye 10'u özel sektöre ait 13 tesis bulunduğunu belirterek, "Bugün dünyada önemli bir turizm faaliyeti haline gelen kaplıca termal konusunda çok önemli bir yere sahip olan Haymana, özellikle son yıllarda cilt gençleştirici özelliğinin daha da yayılmasıyla kadınlardan daha çok talep görmeye başladı. Amacımız, dünyanın en iyi kaplıca suyu olan Haymana şifalı sularımızı dünyaya tanıtmak." diye konuştu.

"Haymana suyu şifa dağıtıyor"

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle de toplantıda, Haymana termal suyunun kalitesini bilimsel verilerle açıkladı.

Karagülle, Haymana kaplıca suyunun içeriğindeki karbonat, florür, krom, bakır, çinko, kalsiyum ve magnezyumun cilt için en ideal bileşme sahip olduğuna dikkati çekerek, "Haymana termal suyu cildi besleyen, gençleştiren özelliği ile dünyanın en iyi ve birinci suyu." dedi.

Karagülle, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminde de şifasından faydalanılan Haymana termal suyunun romatizmal hastalıklardan metabolizma hızlandırmaya kadar birçok sorunun çözümünde faydalı olduğunu vurguladı.

Haymana suyunun cilde ışıltı kazandırmanın yanı sıra yaşlanma karşıtı özelliğiyle de ön plana çıktığını aktaran Karagülle, "Haymana suyundaki çinko, krom ve bakır değerleri ile cilt fonksiyonu desteklenir. Cilde en iyi dengeyi sağlayan ve birbirini destekleyen mineraller kalsiyum ve magnezyum minerallerindeki orandır." diye konuştu. .

Toplantıda Karagülle tarafından, Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut'a, İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı tarafından hazırlanan ve uluslararası geçerliliği olan "Dünyanın en iyi suyu tescil belgesi" verildi.

Haymana suyun faydaları

Uluslararası Şifalı Su Kaynakları Araştırma Merkezinin 30 ülkeyi kapsayan çalışmasına göre, dünyanın en kaliteli termal suyu olan Haymana termal suyu, pek çok faydasının yanı sıra ciltte yaşlanmayı geciktirme özelliği ile dikkati çekiyor.

En önemli geliri termal sularına gelen turizm olan Haymana'da 2 bin kişilik termal yatak kapasitesi bulunuyor. Ayrıca fizik tedavi merkezleri de bulunan ilçe bugünlerde "anti-aging" ve "wellness turizmi için de ilgi odağı haline geldi.

Araştırmalara göre, tarih boyunca bölgeye yerleşenlerin suyunun şifasından yararlandığı Haymana, MÖ 25 yıllarında Romalıların şifa ve güzellik merkezi olarak kullanılmış.

Hem içilerek, hem de banyo kürü ile şifa veren Haymana suyunun bileşimi, bikarbonat, kalsiyum, sodyum, magnezyum ve karbondioksitten oluşuyor.

Haymana termal suyu, cildi gençleştirici, yaşlılık geciktirici özelliğinin yanı sıra romatizma, kalp ve kan dolaşımı, nevralji, solunum yolu, kadın hastalıkları, sinirsel ve kas yorgunluğu hastalıklarına iyi geliyor, içildiği takdirde mide, karaciğer, safra kesesi ve pankreas üzerinde olumlu etki yapıyor.

İlçede belediyeye ait Medrese ve Seyran kaplıcaları ile Cimcime Sultan Termal tesisleri olmak üzere 3 kaplıca bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Haymana Suyundan Gelen Sağlık ve Güzellik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement