Hayme Ana" Türbesinin Maketleri İlgi Görüyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Hayme Ana" Türbesinin Maketleri İlgi Görüyor

TRT'de yayınlanan "Diriliş" dizisinden etkilenerek Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babaannesi, Ertuğrul Gazi'nin annesi olan ve "devlet ana" diye anılan "Hayme Ana"nın tanıtımına katkı sağlamak için Kütahya'nın Domaniç ilçesindeki kabrinin maketlerini yapmaya başlayan emekli...

13.10.2017 11:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SERDAR YİĞİT - TRT'de yayınlanan "Diriliş" dizisinden etkilenerek Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babaannesi, Ertuğrul Gazi'nin annesi olan ve "devlet ana" diye anılan "Hayme Ana"nın tanıtımına katkı sağlamak için Kütahya'nın Domaniç ilçesindeki kabrinin maketlerini yapmaya başlayan emekli madenci, talebe yetişemiyor.

Maden işçiliğinden 14 yıl önce emekli olan Sıtkı Kılıç (61), AA muhabirine, evinin bahçesinde oluşturduğu atölyesinde hobi olarak ahşap oymacılığına başladığını söyledi.

Kılıç, önemli bir şahsiyet olan Hayme Ana'nın Çarşamba köyünde bulunan türbesini her gün çok sayıda kişinin ziyaret ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

TRT'de yayınlanan ve Osmanlı Devleti'ni anlatan Diriliş dizisini izlemeye başladıktan sonra, Hayme Anamızı tanıtmak istedim. Domaniç, Osmanlı Devleti'nin kurulduğu topraklar. Türbeye gelen ziyaretçiler, anı olarak götürebilecekleri bir şeyler olup olmadığını soruyorlardı. Hayme Ana ile ilgili verebileceğimiz hiçbir şey maalesef yoktu. Ben de hobi olarak ahşap oymacılığı yapıyordum. Mobilyacıları gezerek ellerindeki ufak parçaları topladım ve Hayme Ana'nın türbesinin maketlerini yapmaya başladım. Buraya gelen ziyaretçilere ise yaptığım bu maketleri satıyorum."

Bir maketin yapımının tam bir gününü aldığını anlatan Kılıç, "Türbenin birebir aynısını yapmaya çalışıyorum. Yanındaki medrese ile misafirhanesini de yapıyorum. Maketlerde ışıklandırma olduğu için gece lambası olarak da kullanılabiliyor. Maketleri görenler çok beğeniyor ve memleketlerine hatıra olarak götürüyor." ifadelerini kullandı.

Kılıç, boyutlarına göre 35-65 liradan alıcı bulan maketlerinin yoğun ilgi gördüğünü, zaman zaman talebe yetişemediğini dile getirdi.

Hayme Ana

Kocası Gündüz Alp'in Fırat Nehri'ni geçerken boğularak ölmesi üzerine Kayı Boyu'nun başına geçen Hayme Ana, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın yer göstermesi üzerine önce Ankara Karacadağ, ardından da Domaniç ve Söğüt'e yerleşti. Domaniç Yaylası'nı yazlık, Söğüt'ü kışlık olarak seçen Hayme Ana, oğlu Ertuğrul Gazi ve torunu Osman Gazi'yi yetiştirerek imparatorluğun temelini attı.

Ertuğrul Gazi, "devlet ana" diye de anılan annesi "Hayme Ana"yı, öldüğünde Çarşamba'da her yıl çadır kurduğu bir tepenin üzerine defnettirdi. Sultan 2. Abdülhamid, 1892'de büyük ninesi Hayme Ana'nın kabrinin üzerine bugünkü türbeyi yaptırdı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Hayme Ana' Türbesinin Maketleri İlgi Görüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement