Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Gürcan, Hakkari'de konuştu - Son Dakika
Güncel

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Gürcan, Hakkari'de konuştu

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, "Vatandaşlarımızın ve şirketlerimizin 31 Aralık 2022'den önceki 2 bin lirayı aşmayan kamuya olan tüm borçlarını almaktan vazgeçiyoruz.

24.01.2023 18:04  Güncelleme: 21:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, "Vatandaşlarımızın ve şirketlerimizin 31 Aralık 2022'den önceki 2 bin lirayı aşmayan kamuya olan tüm borçlarını almaktan vazgeçiyoruz. Vatandaşlarımızın ve şirketlerimizin vergi ve prim borçlarının cezalarını kaldırıyor, borçlarını daha kolay ödeyebilmeleri için taksit imkanı getiriyoruz" dedi.

Programlara katılmak üzere Hakkari'ye gelen Gürcan, Vali ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık ile esnafı ziyaret ettikten sonra AK Parti İl Başkanlığında partililerle bir araya geldi.

Ardından Halk Eğitimi Merkezi konferans salonunda yapılan AK Parti İl Başkanlığı Genişletilmiş Danışma Meclisi Toplantısı'na katılan Gürcan, kentin köklü tarihi, ihtişamlı kültürü ve doğal güzellikleriyle ülkenin nadide şehirlerinden biri olduğunu söyledi.

Kentin her zaman ülkesinin, devletinin yanında yer aldığını, beraber üretmeye çalıştığını belirten Gürcan, bölgenin küçükbaş hayvancılık ve arıcılık açısından önemli olduğunu, yörenin altyapısı ile sanayisini geliştirmek için yatırımlar gerçekleştirdiklerini aktardı.

Yüksekova Selahaddin Eyyubi Havalimanı'nın defalarca saldırıya uğramasına rağmen 2015'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın azmi ve kararlılığıyla açıldığını anımsatan Gürcan, organize sanayi bölgesinin 1450 dekarlık alana kurulması için çalışmaların devam ettiğini aktardı.

Koronavirüs salgını ile dünya genelinde başlayan ekonomik kırgınlığın Türkiye'ye de yansıdığını, Rusya- Ukrayna savaşıyla bu durumun farklı boyutlara ulaştığını anlatan Gürcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Küresel daralma ile bu süreçte ülkemizde uyguladığımız Türkiye Ekonomi Modeli kapsamındaki politikalar, aldığımız tedbirler ile diğer ülkelerden daha olumlu bir süreci yaşadık. Bu küresel daralma sürecinde tüm dünya ülkelerinde ekonomik anlamda küçülmeler olurken, Türkiye 9 çeyrektir olduğu gibi bu süreçte de büyümesini sürdürdü. 2022'nin ilk üç çeyreğinde yüzde 6,2 oranında güçlü ve dengeli büyüme görünümümüzü sürdürdük. Böylece G-20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülkelerden biri olduk. Potansiyel büyümenin başlıca sürükleyicilerinden olan makine teçhizat yatırımımızda da 12 çeyrektir, yani yaklaşık 3 yıldır büyümemizi sürdürüyoruz. Sanayinin katma değerinin milli gelir içindeki payı, 2022 yılı 3'üncü çeyrek itibarıyla yüzde 27'yi aşmış durumda."

Güçlü ve dengeli büyümenin iş dünyası ile istihdama da olumlu yansıdığına işaret eden Gürcan, "2022'nin ilk 11 ayında net kurulan şirket sayısı yüzde 25,5 artarak 118 bine çıktı. 2021'in başından itibaren oluşturduğumuz 4,5 milyonluk ilaveyle istihdam 2022 kasım itibarıyla 31,6 milyon kişi ile tarihi yüksek seviyeye ulaştı." dedi.

"2021'den sonra ciddi bir atılım gerçekleştirdik"

Hakkari'nin zamanında terör nedeniyle gerekli yatırımları alamadığını, bu nedenle hep beraber kente sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Gürcan, devlet olarak iş kurmak, yatırım yapmak isteyene her türlü imkanı tanıdıklarını söyledi.

İhracatın 2022'de rekor tazeleyerek 254,2 milyar dolar ile ülke tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını vurgulayan Gürcan, şunları kaydetti:

"Bu rakam 2001'de 36 milyar dolardı. Bundan bir yıl evvel de 165 milyar dolardı. Yani biz 2021'den sonra ihracatta çok ciddi bir atılım gerçekleştirdik. Elde ettiğimiz bu başarılarda, vatandaşlarımızın ve iş dünyasının da taleplerini dikkate alarak uyguladığımız politikalar etkili oldu. Sanayicilerimizin üretim altyapılarını güçlendirmek üzere bugüne kadar 389 Organize Sanayi Bölgesi, 30 Endüstri Bölgesi'ni sizlerin hizmetine sunduk. Asgari ücrete yapılan artışın işverenlere yükünü hafifletmek için asgari ücret desteğini 100 liradan 400 liraya çıkardık. 2022'de sanayicimizin fiyat artışlarından olumsuz etkilenmemesi için KOBİ'lerin doğalgaz kullanımını yüzde 69 sübvanse ettik. Ayrıca, 1 Ocak 2023'ten itibaren sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 13 ila yüzde 25 arasında indirim yaptık. 2022'de Hazine Destekli Kefalet Sistemi sayesinde 115,7 milyar liralık kredi kullanım imkanı oluşturduk."

"Elektrik faturalarının yüzde 60'ını kamu olarak sübvanse ediyoruz"

İşverenlerin kıdem tazminatı yükünü hafifletmek için emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) yönelik düzenleme için 25 milyar liralık kefalet desteği sağlayacaklarını ifade eden Gürcan, şöyle konuştu:

"Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından geçen hafta 'Yüz Yüze Türkiye Esnaf Buluşması' programında müjdelendiği üzere hazine faiz destekli kredi tutarını 100 milyar liradan 150 milyar liraya yükselttik. Ayrıca genç girişimcilere kullandırılan sıfır faizli hazine destekli kredi limitini de 100 bin liradan 300 bin liraya yükselttik. Vatandaşlarımızın ve şirketlerimizin 31 Aralık 2022'den önceki 2 bin lirayı aşmayan kamuya olan tüm borçlarını almaktan vazgeçiyoruz. Vatandaşlarımızın ve şirketlerimizin vergi ve prim borçlarının cezalarını kaldırıyor, borçlarını daha kolay ödeyebilmeleri için taksit imkanı getiriyoruz. Sürücülerimizin alkol, uyuşturucu, ölümlü ve yaralamalı kaza, drift ve aday sürücülük halleri dışındaki ihlallerden kaynaklanan ceza puanlarını siliyoruz. Bu sayede 10 bine yakın ehliyetin iadesi sağlanacak."

KOBİ'lerin yanında vatandaşların da doğalgaz faturalarının yaklaşık yüzde 80'ini karşıladıklarını anlatan Gürcan, şunları söyledi:

"Elektrik faturalarının da yüzde 60'ını kamu olarak sübvanse ediyoruz. TMO vasıtasıyla çok ciddi buğday alımları yaptık. Yaklaşık 4,5 milyon ton buğdayı Toprak Mahsulleri Ofisi aldı. Bugün buğday, arpa ve mısırda fiyatlar oynamıyorsa bunda tabi ki Sayın Cumhurbaşkanımızın savaştan dolayı gösterdiği tahıl koridorundaki gayreti, ardından Toprak Mahsulleri Ofisi ile yaptığımız alımların etkisi var. Şu an da ve önümüzdeki yıl da kesinlikle gıda ile ilgili sıkıntımız olmayacaktır. Özellikle ette ve sütte de çalışmalarımız devam ediyor."

"Çok önemli bir virajı yaşayacağız"

2023 seçimlerinin önemine değinen Gürcan, şöyle devam etti:

"Çok önemli bir virajı yaşayacağız. Türkiye bu virajda hizmete devam mı diyecek, yoksa 6'lı masada daha aday açıklayamayan kaosun içine mi çekilecek? Bunu vatandaşımız tespit edecek. Bir yanda güçlü bir lider ve karar alıp harekete geçebilen bir sistem. Öteki tarafta 6 liderin hepsinin 'evet' diyeceği, imza atacağı, birinin 'hayır' dediğinde olmayacağı, herkesin gönlüne göre şerbet verilecek bir sistem. Yani 6'lı masa bizlere şunu öneriyor, 'daha evvel Türkiye'de nasıl koalisyon varsa bundan sonra biz Türkiye'yi koalisyonlarla çıkmaza sürükleyeceğiz' diyorlar. Bunun da cevabını vatandaşlar inşallah sandıkta verecektir."

AK Parti Genel Merkez Doğu Anadolu Koordinatörü Abbas Aydın da önemli bir sürece girdiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Biz bu memleketin çocuklarıyız. Biz bu memlekette doğduk, büyüdük, bu memlekette öleceğiz. Ama birileri de bizi öldürüyor, çocuklarımızı kandırıyor. Diyarbakır anneleri onun için önemlidir. Diyarbakır anneleri ne diyor, 'benim çocuğumu ver, kızımı ver, evladımı ver. Çocuğumu öldürme, yeter artık' diyor. Bunun bir siyasi tarafı var mı? Yıllardır o anneler gözyaşı döküyor. Biz de 'edi bese', yeter artık diyeceğiz. Okumamızı istemiyorlar, cahil kalmamızı istiyorlar. Cehaletten besleniyorlar, tertemiz yüreklere kan serpmek istiyorlar. Yıllarca bu bölge bunu çekti."

AK Parti İl Başkanı Abdulmuttalip Özbek de kentteki her belediye başkanın hizmette birbirleriyle yarışır durumda olduğunu, AK Parti hükümetleri döneminde tarihi yatırım ve hizmetlerin hayata geçirildiğini aktardı.

Belediye başkanlarının sunum yaptığı toplantı, soru-cevap bölümüyle son buldu.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Gürcan, Hakkari\'de konuştu
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Gürcan, Hakkari'de konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu
    23:16 Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu

    Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde ilkokul 4. sınıf öğrencisi Ayaz Yalçın ve iki arkadaşı dünden itibaren haber alınamıyor. Aile ve polis ekipleri kayıp çocukları bulmak için arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor
    23:13 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor

    Ordu'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen ana arı yetiştiriciliği kursuna 23 kişi katıldı. Vali Muammer Erol, kursu ziyaret ederek kursiyerlere başarılar diledi. Kurs sonunda sertifika verileceği belirtildi.

  • Samsung Galaxy Z Flip 6 Geekbench testinde görüntülendi
    23:09 Samsung Galaxy Z Flip 6 Geekbench testinde görüntülendi

    Samsung, bu yıl Galaxy Z Flip 6 ve Z Fold 6'yı piyasaya sürecek. Galaxy Z Flip 6'nın Geekbench raporuna göre cihazın 8 GB RAM, Android 14 işletim sistemi ve Snapdragon 8 Gen 3 işlemciye sahip olacağı görülüyor. Galaxy Z Flip 6'nın temmuz veya ağustos ayında duyurulması ve satışa sunulması bekleniyor.

  • Ucuz Tesla Model Y ve Togg'un Yeni Modelleri Dikkat Çekiyor
    23:09 Ucuz Tesla Model Y ve Togg'un Yeni Modelleri Dikkat Çekiyor

    Elektrikli araç piyasasında hem Tesla hem de Türkiye'nin yerli markası Togg'un modelleri, fiyatlandırma stratejileri ile dikkat çekiyor. Her iki markanın da farklı kullanıcı ihtiyaçlarına hitap edebilecek çeşitlilikte elektrikli araçlar sunduğu görülüyor.

  • Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip
    23:09 Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip

    Huawei'nin yeni akıllı saati Watch Fit 3'ün ilk görüntüleri yayınlandı. Watch Fit 3, Apple Watch Series 9'a oldukça benzer bir görünüme sahip. Yeni tasarımda ekran biraz daha kare şeklinde tasarlanmış ve sağ üst tarafta yeni bir fiziksel düğme eklenmiş. Huawei Watch Fit 3, daha ekonomik bir alternatif olacak şekilde geliyor ve tahmini olarak 100 euro civarında bir fiyat etiketine sahip olacak. Cihazın özellikleri arasında Bluetooth bağlantısı, bildirim gösterimi, ses dosyalarını saklama ve oynatma, spor aktivitelerini takip etme gibi temel akıllı saat özellikleri bulunuyor. Huawei'nin bu yeni modeli, Apple Watch'a yakın pratik özellikler sunarak uygun fiyatlı akıllı saat arayan kullanıcılar için cazip bir alternatif oluşturuyor.

  • OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı
    23:09 OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı

    OnePlus'ın yeni amiral gemisi modeli OnePlus Ace 3 Pro, Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisi ve 16 GB RAM belleği ile dikkat çekiyor. Ayrıca 1,5K kavisli ekran, 6000 mAh pil ve 100W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, rakiplerine aman vermeyecek.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.


Advertisement