Mersin-Gazimağusa seferi yapacak ADA 74 feribotu, törenle hizmete alındı - Son Dakika
Güncel

Mersin-Gazimağusa seferi yapacak ADA 74 feribotu, törenle hizmete alındı

Mersin-Gazimağusa seferi yapacak ADA 74 feribotu, törenle hizmete alındı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kıbrıs Türk Denizcilik Şirketi bünyesinde Mersin-Gazimağusa seferlerine katılacak ADA 74 feribotunun, vatandaşların ve turistlerin konforlu yolculuk yapmalarını sağlayacağını söyledi.

03.05.2023 16:46  Güncelleme: 17:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kıbrıs Türk Denizcilik Şirketi bünyesinde Mersin- Gazimağusa seferlerine katılacak ADA 74 feribotunun, vatandaşların ve turistlerin konforlu yolculuk yapmalarını sağlayacağını söyledi.

Atıl durumdayken Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığının desteğiyle aktif hale getirilen ADA 74 feribotunun hizmete alınması dolayısıyla Mersin Uluslararası Limanı'nda tören düzenlendi.

Bakan Nebati, "Kıbrısa ulaşım kolaylaşıyor" sloganıyla gerçekleştirilen törende, KKTC'nin tarih boyunca Türkiye için büyük öneme sahip olduğunu belirtti.

İki ülke arasındaki kültürel bağlar ve kardeşlik bağının sarsılmayacak derecede güçlü olduğunu dile getiren Nebati, "Kıbrıs aleyhine uluslararası alanda uygulanmakta olan ambargo ve kısıtlamalara rağmen Kıbrıs'a olan desteğimizi her daim diri tuttuk, tutmaya devam edeceğiz. İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşmaları ile iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri güçlendirmek için çalışmalar yaptık, yapmaya da devam edeceğiz." diye konuştu.

Bakan Nebati, KKTC'nin deniz ulaşımı ve ticareti için önemli konumda bulunduğuna işaret ederek, "Kıbrıs'ımızın bu stratejik önemi, denizcilik alanında büyük başarılara imza atmasına ve bu alanda yaptığı yatırımlarla her geçen gün sektörde büyük bir oyuncu olma yolunda emin adımlarla ilerlemesine zemin oluşturuyor. Türkiye olarak bizler de Kıbrıs'ın denizcilik alanındaki gelişimine katkı sağlamak hem de iki ülkenin ulaştırma alanında bağlantılarının artırılması için çaba sarf etmeyi sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.

15 tır, 25 küçük araç ve 400 yolcu kapasitesiyle hizmet verecek

Mersin ile Gazimağusa arasında haftada 3 gün düzenli olarak feribot seferlerinin düzenlendiğini belirten Nebati, şöyle devam etti:

"Yılda sayısı 300'e varan bu seferlerde yolcu, yük ve araç taşıma gibi hizmetleri vatandaşımıza sunuyoruz. 1975'ten bu yana Kıbrıs denizciliğinin bir neferi olan Kıbrıs Türk Denizcilik Şirketi'miz, buradaki sorunları çözmek ve gemilerimizi modernleştirmek için elindeki tüm imkanları seferber etmiş durumda. Bu çabaların bir mahsulü olarak filomuza mevcut yolcu ve araç kapasitesini iki katına çıkaracak yeni bir gemi alımı yapmış durumdayız. Günün şartlarına uygun, modern standartlardaki ADA 74 feribot gemimiz yaklaşık 93 metre uzunluğunda ve 17 metre genişliğinde olup 3 metre 10 santim su çekimine sahiptir. Gemimiz, Mersin-Gazimağusa hattında 15 tır, 25 küçük araç ve 400 yolcu kapasitesiyle tarifeli seferler gerçekleştirecektir. Gemimizin faaliyete geçmesiyle vatandaşlarımızın, Kıbrıslı kardeşlerimizin ve Kıbrıs'a seyahat eden turistlerin, konfor içinde yolculuk yapmasını sağlamış olacağız. 4,5 milyon avro kaynakla desteklediğimiz bu yatırımın her iki ülkeye hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum."

Nebati, geminin 300 kişilik kafeterya, 300 kişilik uçak pulman koltuğu, yüksek hızlı internet ve televizyon yayını gibi sosyal donatılara sahip olduğunu söyledi.

"Denizlerdeki faaliyetlerimizi artırmak için elimizden geleni yapıyoruz"

Gelişmiş ekonomilerin elinde bulundurduğu asıl güçlerden birisinin denizcilik alanında yürütülen faaliyetler olduğunu vurgulayan Nebati, "Bu noktada denizlerdeki faaliyetlerimizi artırmak için elimizden geleni yapıyor, gemi filolarımızın gelişmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün Türkiye denizlerde, dünyada eşine az rastlanır bir sondaj filosuna sahip olduğu gibi TCG Anadolu da adeta hepimizin ortak gurur kaynağıdır. Türkiye Yüzyılı'mız, doğru zamanda doğru adımları atarak, denizlerdeki gücümüzü her geçen gün daha da artırdığımız bir dönem olacaktır kuşkusuz." diye konuştu.

Nebati, 21. yüzyılın Türkiye Yüzyılı olacağını yaptıkları ve yapacaklarıyla kanıtladıklarını belirterek, "Türkiye yeni yüzyıla adım atarken, birilerinin istediğine göre değil, birilerinin işaret ettiği yönde değil, bu toprakların sahibi olan, bu topraklardan fışkıran, bu toprakların talepleri doğrultusunda ortaya çıkan söylemlerle yolumuza devam ediyoruz. Dışarıdan dayatılan reçeteler ve çözüm yöntemlerini reddediyoruz." dedi.

Karadeniz gazı, Yeni Altay tankı, TCG Anadolu, İMECE uydusu ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali gibi yatırımlarla Türkiye'nin yolunu açmaya devam ettiklerini vurgulayan Bakan Nebati, bu çalışmaları Türkiye Ekonomi Modeli ile daha güçlü şekilde dönüştürecek adımları atmayı sürdürdüklerini söyledi.

Nisan ayı enflasyon rakamları

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, dışarıdan kaynaklı enerji ve gıda fiyatlarındaki artışların geçen yıl enflasyonun yüksek hissedilmesine sebep olduğunu, enflasyonun aralık ayından itibaren aşağı yönlü hareket ettiğini dile getirdi.

Nisan ayı enflasyon rakamlarına değinen Nebati, şunları kaydetti:

"Bize öğretilmiş reçetelerle değil Türkiye'nin kendi topraklarında, vatanıyla, milletiyle uyumlu reçetelerimizle yolumuza devam edeceğiz. Şimdi enflasyon, inşallah yıllık yüzde 43 seviyesine geldi ve aylık 3'ün altındaki bir enflasyon oranıyla da depreme rağmen seçime giderken mali disiplinden taviz vermeden attığımız adımların ne kadar doğru olduğunu göstermesi açısından bize önemli bir veri sunuyor. Bugün açıklanan enflasyon verileri, Türkiye'nin atmış olduğu adımların semerisini göstermesi açısından çok değerlidir. Ama biz enflasyonla mücadele edip, zamana yayıp, büyümeden taviz vermediğimiz için insanlarımız şu anda işlerine gidiyor, fabrikalarımız üretime devam ediyor ve görüldüğü üzere şimdi Kıbrıs'a önceki gemimizin 2 katı büyüklüğündeki bir gemiyle Kıbrıs ile olan ticaretimizi de artıracak adımlar atıyoruz."

Nebati, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ertelenen Mersin mitinginin 6 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirileceğini de sözlerine ekledi.

Diğer konuşmacılar

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da gemiyi alma sürecinde kendilerine destek olan Bakan Nebati'ye teşekkür etti.

Türkiye'deki seçim sürecini büyük bir merak ve heyecanla takip ettiklerini dile getiren Arıklı, şöyle dedi:

"Anadolu insanının, Türkiye seçmeninin kararı, elbette saygılıyız. Biz dış Türkler olarak asla dış politikada geri adım atılmasını istemiyoruz. Özellikle Kıbrıs meselesinde federasyonu terk edip iki devletli politikaya yelken açmışken tekrar aynı duruma dönüp Rumlarla masada federasyon konuşulmasını istemiyoruz. Biz, 'Türkiye'siz bir Doğu Akdeniz' isteyen şer güçlerine 'dur' diyecek iktidarın devamını arzuluyoruz. Bizler, Türk Devletleri Teşkilatının giderek Türk birliğine dönecek, döndürülecek bir iradenin hakim olmasını, devamını arzuluyoruz. Bizler, Kuzey Irak'a tanklarımız girerken Almanya'nın 'Hayır bizim tanklarımızı kullanamazsınız' denileceği ortama tekrar dönmek istemiyoruz."

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan da Türkiye ile KKTC'nin geçmişte olduğu gibi bugün de yüreğinin birlikte attığını belirterek, geminin hayırlı olmasını diledi.

Konuşmaların ardından kurdele kesen katılımcılar, feribotu gezdi.

Programa, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, KKTC Başkonsolosu Zalihe Mendeli ile Kıbrıs Türk Denizcilik Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ve Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Mustafa Yılmazer de katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mersin-Gazimağusa seferi yapacak ADA 74 feribotu, törenle hizmete alındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mersin'de Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası düzenlenecek
    11:23 Mersin'de Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası düzenlenecek

    Mersin'in merkez Yenişehir ilçesinde düzenlenecek olan Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası'nda 380 sporcu madalya mücadelesi verecek. Organizasyon öncesi yapılan hazırlıklar tamamlandı ve parkurlar belirlendi. Sporcular denize girip kulaç atacak, bisiklet sürüp koşacaklar. Dünya Paratriatlon Kupası'nda yarışacak olan sporcular Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na kota almak için puan toplayacaklar. Ayrıca, organizasyon kapsamında triatlon ulusal yarışları da gerçekleştirilecek. Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, organizasyonda dünyanın en iyi paratriatletlerinin ve gelecek vaat eden genç sporcularının ter dökeceğini belirtti ve triatlonun ilçede gelişmesi için önemli turnuvalar düzenlediklerini söyledi. Özyiğit, sporcuların Mersin'in güzelliklerini de keşfedeceğini ve hedeflerinin Avrupa ve dünya şampiyonları çıkarmak olduğunu ifade etti.

  • TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Mayıs Ayında Dijital Telif Konusunu Ele Alacak
    11:19 TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Mayıs Ayında Dijital Telif Konusunu Ele Alacak

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, komisyonun 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri nedeniyle ara verdiğini ve mayıs ayı başında ilk toplantısını dijital telif konusuyla yapacaklarını açıkladı. Yayman, Türkiye'deki telif yasasının güncellenmesi gerektiğini belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü ve diğer paydaşlarla görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Komisyonun, içerik üreticilerinin taleplerini dikkate alarak dijital telif konusunu ele alacağı vurgulandı.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'de çoban haritası dağıttı
    11:19 Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'de çoban haritası dağıttı

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'nin Yazır ve İmecik Mahallelerinde çoban haritası dağıtarak yayla ve kırsal hayvancılığı desteklemeyi amaçlıyor. Çoban haritaları ile hayvancılığın asırlık rotaları koruma altına alınırken, hayvanların daha iyi şartlarda barınması ve sağlıklı gelişimi için çalışmalar yapılacak.

  • Şerit dışından giden kuryeye polisten uyarı: 'Üç kuruş için canını tehlikeye atma'
    11:18 Şerit dışından giden kuryeye polisten uyarı: 'Üç kuruş için canını tehlikeye atma'

    Sakarya'nın Serdivan ilçesinde şerit dışından giderek araçları geçen motorlu kuryeyi durduran polis, kuryeyi otomobil sürücüleri ve trafik hakkında uyardı. Polis ile motokurye arasındaki diyalog kask kamerasına yansıdı. Polis, kuryeye 'Üç kuruş için canını tehlikeye atma' dedi.

  • Samsun'da Polis Ekipleri Öğrencilere Siber Zorbalık Konusunda Seminer Verdi
    11:18 Samsun'da Polis Ekipleri Öğrencilere Siber Zorbalık Konusunda Seminer Verdi

    Samsun Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, SİBERAY Programı kapsamında bir alışveriş merkezinde Siberay Çizgi Filmini izlemeye gelen öğrencilere yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla afiş broşür çalışması yaptı. Ardından Canik Borsa İstanbul Anadolu Lisesi öğrencilerine siber güvenlik, teknoloji bağımlılığı, siber zorbalık ve dijital okuryazarlık konularında seminer düzenlendi. Toplamda 410 kişi seminerden yararlandı.

  • Aksaray'da Yolcu Otobüsü ile Tırın Çarpıştığı Kazada 3 Kişi Yaralandı
    11:18 Aksaray'da Yolcu Otobüsü ile Tırın Çarpıştığı Kazada 3 Kişi Yaralandı

    Aksaray-Adana kara yolunda meydana gelen trafik kazasında, Murat Tohurucu yönetimindeki yolcu otobüsü ile Muhammet Tezcan yönetimindeki tır çarpıştı. Kazada, otobüs sürücüsü ve 2 yolcu yaralandı. Yaralılar, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.


Advertisement