Hbo ve Game Of Thrones Ekibinden Trump'a Tepki - Son Dakika
Dünya
BBC

Hbo ve Game Of Thrones Ekibinden Trump'a Tepki

Hbo ve Game Of Thrones Ekibinden Trump\'a Tepki

ABD Başkanı Trump'ın, Pazartesi günü devreye girecek İran yaptırımlarının ikinci aşaması öncesinde Game of Thrones dizisine atıfta bulunan Twitter paylaşımına HBO'dan ve dizi oyuncularından tepki geldi.

04.11.2018 20:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Pazartesi günü devreye girecek İran yaptırımlarının ikinci aşaması öncesinde Game of Thrones (Taht Oyunları) dizisine atıfta bulunan Twitter paylaşımına tepkiler geldi.

Trump, Cuma günü paylaştığı tweetinde dizinin meşhur repliği 'Kış geliyor' (Winter is coming) cümlesine atıfla, "Yaptırımlar geliyor" cümlesinin yazılı olduğu bir poster paylaşmıştı.

Bunun üzerine dizinin yapımcısı ve dağıtımcısı olan HBO televizyon kanalı CNN'e yaptığı açıklamada, "Böyle bir mesajlaşmanın yapılacağının farkında değildik, markamızın siyasi amaçlar için uygunsuz kullanılmamasını tercih ederdik" dedi.

Kanal, Twitter hesabından yaptığı paylaşımında ise "Telif haklarının yanlış kullanımını Dothraki dilinde nasıl söylersiniz?" diyen esprili bir dil kullandı.

Dizinin esinlendiği kitabın yazarı olan George R.R. Martin de attığı tweetinde 6 Kasım'da ABD'de düzenlenecek ara seçimlere atıfta bulunarak, "Korku, kılıçtan daha keskindir. 6 Kasım'da oy verin" ifadesini kullandı.

Martin'in Trump karşıtı bir edebiyatçı olduğunu biliniyor.

Martin, geçen ay New York Times dergisiyle yaptığı bir röportajda, Trump'ı dizinin kötü karakterlerinden Kral Joffrey'nin büyümüş hali olarak tanımlamış, "Aynı duygusal olgunluğa sahipler" demişti.

İran cephesinden yanıt

Dizinin oyuncuları Maisie Williams ve Sophie Turner da Twitter'dan yaptıkları paylaşımlarda Trump'ın tweetini eleştirdi.

Ancak Trump'a karşı asıl hamle İran cephesinden geldi.

İran Devrim Muhafızları'nın Komutanı Kasım Süleymani de yine aynı diziye atıfla, "Sana karşı duracağım" yazan bir poster paylaştı.

ABD, İran ile 2015 yılında varılan nükleer anlaşmayla kaldırılan tüm yaptırımları yeniden yürürlüğe koyma kararı almıştı.

ABD'nin bu ülkeye yönelik ilk aşama yaptırımlarının 7 Ağustos'ta yürürlüğe girmesinin ardından, ikinci dalga yaptırımlar da Pazartesi günü devreye girecek.

Sekiz ülke geçici olarak yaptırımlardan muaf olacak.

Tahran'da ABD karşıtı gösteri

Diğer yandan İranlılar, 1979 yılındaki İslam devrimi sırasında ABD Büyükelçiliği'nin kuşatılmasının yıl dönümünde, ABD'nin İran'a karşı uygulayacağı yaptırımları protesto etmek için sokaklara döküldü.

'ABD'ye Ölüm' sloganlarının atıldığı gösterilerde, ABD bayrakları ve ABD Başkanı Donald Trump'ın fotoğrafları yakıldı.

Binlerce öğrencinin katıldığı ve hükümet tarafından düzenlenen protestolara İran medyası geniş bir yer ayırdı.

ABD Büyükelçiliği, Şah Muhammed Rıza Pehlevi'nin ülkeyi terk etmesinin ardından 4 Kasım 1979'da İranlı öğrenciler tarafından işgal edilmişti. İçerideki 66 Amerikalı rehin alınmıştı.

444 gün süren rehine krizi ABD - İran ilişkilerinde onulmayan yaralar açtı.

Bu olayın her yıl dönümünde İran'da büyük gösteriler düzenleniyor. Ancak bu yıl ABD'nin yaptırımları tekrar devreye sokacak olmasıyla katılım daha yüksek oldu.

Hbo ve Game Of Thrones Ekibinden Trump'a Tepki

'Psikolojik savaş'

İran devlet medyasına göre gösterilere 4 milyon kişi katıldı. Ancak Reuters haber ajansı bu sayıyı doğrulayamadığını duyurdu.

Gösterilerde İran'ın dini lideri Ayatullah Ali Hamaney'e bağlılık sloganları atıldı.

Protestolar sırasında taşınan bazı pankartlarda Trump ve Suudi Arabistan arasındaki yakın bağlara dikkat çekildi.

Hbo ve Game Of Thrones Ekibinden Trump'a Tepki

İran Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Muhammed Ali Caferi, başkent Tahran'da düzenlenen gösterinin ABD'nin uyguladığı psikolojik savaşın üstesinden gelineceği anlamına geldiğini söyledi.

Hamaney ise Cumartesi günü yaptığı bir konuşmasında Trump'ın politikalarının dünya çapında tepki çektiğini belirtti.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Hbo ve Game Of Thrones Ekibinden Trump'a Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı
    00:42 İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen can salı içerisindeki 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen lastik bot içerisindeki 2 düzensiz göçmen ise yine Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalandı. Kurtarılan göçmenler sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezine sevk edildi.

  • Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı
    00:38 Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı

    Lübnan Başbakanı Necip Mikati, ülkesine ziyaret gerçekleştiren İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve heyetini havalimanında karşıladı. İtalyan lideri uçağının önünde bekleyen Lübnan Başbakanı, Meloni yerine yanlışlıkla başka birini öptü. Gülümseten anlar kameralara yansıdı.

  • HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor
    00:35 HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor

    İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Rus güvenlik şirketi Wagner'in Aralık 2023'ten bu yana Mali ordusuyla sivilleri hedef aldığını öne sürdü. HRW tarafından yayınlanan raporda, Wagner'in Mali'de sivilleri hedef aldığına dikkat çekildi. Raporda, Aralık 2023'ten bu yana Rus güvenlik şirketi Wagner ile Mali ordusunun, ülkenin orta ve kuzey bölgelerinde aralarında çocukların da bulunduğu, çok sayıda sivilin ölümüne neden olduğu belirtildi.

BBC

Advertisement