Hdp Adana Milletvekili Turan Açıklaması - Son Dakika
Politika

Hdp Adana Milletvekili Turan Açıklaması

HDP Adana Milletvekili Rıdvan Turan, yeni güvenlik konseptinin ülkede barışı tesis etmek değil, toplumsal gerilim ve çatışmayı daha da körükleyecek niteliğe sahip olduğunu söyledi.

16.09.2015 12:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Adana Milletvekili Rıdvan Turan, yeni güvenlik konseptinin ülkede barışı tesis etmek değil, toplumsal gerilim ve çatışmayı daha da körükleyecek niteliğe sahip olduğunu söyledi.

Turan, düzenlediği basın toplantısında, bazı gazetelerde, adı belirtilmeyen üst düzey devlet görevlisine atıfla "yeni bir güvenlik ve terörle mücadele konsepti"nden söz edildiğini belirterek, daha önceki  terörle mücadele yöntemlerinden farklı olarak illeri, ilçeleri ve köyleri hedef aldığını ileri sürdü.

Yeni güvenlik konseptinin ülkede barışı tesis etmek değil, toplumsal gerilimi ve çatışmayı  daha fazla körükleyecek niteliğe sahip olduğunu savunan Turan, şöyle konuştu:

"Devlet görevlisinin deyimiyle, bu bölgelerde konuşlanmış PKK mensuplarının tasfiyesine esas alan yeni güvenlik konseptinden bahsedilmektedir. Kendisinin ifadesine göre, 1 Kasım seçimlerine gelmeden yerellerde gereken temizliğin yapılması için devletin kesinleşmiş kararı söz konusudur. Ancak sözü edilen yerlerin hemen tümü sivil halkın yaşadığı yerlerdir. Yeni yöntem, daha fazla sivil kaybın ortaya çıkması açısından ülkedeki bütün kesimleri tedirgin etmiş durumdadır. Aynı devlet görevlisinin iddiasına göre, Hakkari ve bazı ilçeleri, Diyarbakır'ın Silvan başta olmak üzere bazı ilçeleri, Tunceli kırsalı, Ovacık, Muş Varto, Şırnak Cizre gibi yerellerde yapılan operasyonların esası da buraya dayandırılmaktadır. Bu  operasyonların başarıya ulaşmasından, Kandil'de PKK lider kadrosundan bazılarının etkisiz hale getirilmesinden, öldürülmesinden sonra seçimlere gidilecektir. Toplumsal gerilimin yoğunlaştığı, iç barışımızın bu kadar ciddi tehditle karşı karşıya kaldığı bir dönemde,  özellikle yerleşim yerlerini ve sivilleri hedef alan yeni güvenlik konseptinin esası nedir? Bu yaklaşım, Cizre'de 9 gün süren ve 22 sivil vatandaşımızın hayatını kaybetmesine yol açan bu saldırı dalgasının esasını  teşkil ediyor.  Devlet  bu yönelimine devam ettiği sürece, sivil alanları temizlenmesi gereken alanlar olarak gördükçe sivil kayıpların önünü almak mümkün olmayacak."

"PKK ne yapmaya çalışıyor, sizin siyasetinizin önü mü kesiliyor?" sorusuna Turan, HDP olarak çatışmanın kalkması için çaba sarf ettiklerini belirterek, "HDP'ye yönelik iktidardan gelen her türlü şeytanlaştırma politikasına karşı çift taraflı olarak ellerin tetikten çekilmesi ve barışın sağlanması için üzerimize düşeni yapıyoruz. Bizim yaklaşımımız açık. HDP'ye zararı, yararı tartışması oyla konuşuluyor. Bunları çirkin buluyorum. Barış sağlansın, kalıcı ateşkes tahkim olsun da icabında HDP Parlamento'da olmasın. Bizim için bundan üstün bir şey yok" karşılığını verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Hdp Adana Milletvekili Turan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement