HDP Eş Başkanı Temelli'den Dikkat Çeken Çıkış: 2021'de Erken Seçim Kaçınılmaz - Son Dakika
Güncel

HDP Eş Başkanı Temelli'den Dikkat Çeken Çıkış: 2021'de Erken Seçim Kaçınılmaz

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, "2021'den daha öteye ömrü olacak bir rejim değildir. En fazla iki yıl içinde bir değişim dönüşüm toplumun önüne gelecektir" dedi.

13.02.2019 13:35  Güncelleme: 14:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, birkaç ilde daha aday çıkarmama ihtimalinin yükseldiğini ifade ederek, "Batıda aday çıkarmama sadece belediyelerin el değiştirme meselesi değil bir seçenek yaratma meselesidir" dedi. Erken seçim beklentisini de dile getiren Temelli, "2021'den daha öteye ömrü olacak bir rejim değildir. En fazla iki yıl içinde bir değişim dönüşüm toplumun önüne gelecektir" dedi.

YERELDE İTTİFAK

Sputnik'te yer alan habere göre; Sezai Temelli, HDP'nin CHP ve İYİ Parti ile ittifak yaptığı iddialarının hatırlatılarak, "Sizin ittifak anlamda görüşmeleriniz oldu mu, ittifak anlamında mı destek veriyorsunuz, karanlıkta göz kırpma mı var?" sorusu üzerine ise şöyle konuştu:

"Kısa alanda paslaşmalar, karanlıkta göz kırpmalar… Bu taktiklerin hiçbirini uygulama fırsatımız olmadı. Çünkü bunun tam tersini ötekiler söylüyor, 'HDP, AKP ile görüşüyor' diye. Bir söylemedikleri 'HDP, MHP ile görüşüyor' kaldı. Çok zorlarsak belki onu da söyleyecekler. Kimseyle görüşmedik, görüşmek de istemediler, nezaketen de olsa görüşülebilirdi. Yerellerde bu anlamıyla yerel teşkilatlar birbiriyle görüşüyor. Yani bunu çok açık söyleyelim. Yerellerde daha gelişmiş bir demokrasi kültürü var. Fakat buralarda Ankara'da merkezde özellikle ayrıştırıcı, ötekileştirici hatta nefret söyleminin hakim olduğu bir siyaset var. Bu bizim tasvip ettiğimizi bir şey değil. Diyaloglar olmalıydı, olabilmeliydi. Türkiye siyaseti açısından bunlar önemli. Fakat bugün gördüğümüz HDP'yi düşmanlaştırarak, ötekileştirerek birbirleriyle konuştukları. Bu iyi bir şey değil. Bu ayrıştırıcı dil sadece HDP'yi ayrıştırmakla kalmıyor toplumun bütün kesimlerine sirayet ediyor."

BATIDA ADAY ÇIKARMAMA KARARI

Batı'da bazı yerlerde aday çıkarmayarak bir seçenek yarattıklarını vurgulayan Sezai Temelli, "Biz bir seçenek yarattık. Batıda aday çıkarmama meselesi bir seçenek yaratma meselesidir. Sadece belediyelerin el değiştirme meselesi değildir. Çünkü oy hesaplarına sıkışmış, seçmen olma vasfının ötesinde bir vatandaş olma ve hak mücadelesi verme kimliğine bürünmekten imtina eden, siyaset yapamaz hale gelmiş geniş kitlelere siyaset yapma zemininin yaratılması gerektiğine inanıyoruz. Dolayısıyla burada seçenek yaratıyoruz. Eğer biz bunu yaratmasaydık, İstanbul, İzmir, Adana gibi büyük kentlerde, seçmenleri hareketlendirmek, demokrasi mücadelesine katmak, hak talepli bir mücadelenin içine çekmek çok olanaklı olmayacaktı" diye konuştu.

HDP Eş Başkanı Temelli'den Dikkat Çeken Çıkış: 2021'de Erken Seçim Kaçınılmaz
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli

"BÜTÜN HESAPLARI KAPATTIĞIMIZ ANLAMINA GELMEZ AMA"

Sezai Temelli, CHP'nin milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasındaki tavrı hatırlatılarak, tabanın bu stratejiyi destekleyip desteklemediğine, tabanda bir kırgınlık olup olmadığına ilişkin soruyu da yanıtladı:

"Bu tabii bütün hesapları kapattığımız anlamına gelmez. Yani demokrasi mücadelesinde çok ciddi sıkıntıların yaratıldığı süreçler yaşadık. Hala mesela bir sürü arkadaşımız sırf bu nedenden dolayı cezaevinde. Ama biliyoruz ki bunu kırmanın yolu bu mücadeleden geçiyor. Sürekli olarak seçimleri bu anlamıyla çok fazla önemseyip, seçim sonuçlarına endeksli bir siyaset yapmak yerine mücadeleye endeksli bir siyaset yapmayı önümüze koyduk. Dolayısıyla 31 Mart seçimleri önemli bir eşik. Ama 1 Nisan her şeyin sonlandığı nihayete erdiği bir tarih olmayacak. Mücadele devam edecek. 1 Nisan'da biz inanıyoruz ki eğer AK Parti-MHP blokunu geriletirsek Türkiye'nin demokrasi konusunda önü açılacaktır ya da biz bu tecridi kırabilirsek, Türkiye'nin barış konusunda, demokratik çözüm konusunda önü açılabilecektir. Böyle bütünlüklü ele alıyoruz."

HDP'nin attığı adımın bir parti lehine bir ittifak zemininde atılmış bir adım olmadığını vurgulayan Temelli, amaçlarını bu sistemden, bu rejimden olumsuz etkilenen bütün mağdur olanların siyaset yapabileceklerini sağlayacak bir zemin yaratmak olduğunu söyledi.

ERKEN SEÇİM ÇIKIŞI

"Bu siyaseten de toplumsal olarak da diğer dinamikler açısından bir karşılığı olan değil, dayatılan uydurma bir rejimdir. Sürdürülemediği için zaten bu krizi yaşıyoruz. İçine düştüğümüz krize bakın. Toplumsal geniş bir krizle karşı karşıyayız, siyasi, iktisadi krizle karşı karşıyayız. Bir çöküntü hali var ve rejim kendini ayakta tutabilmek için artık neredeyse bütün toplumu şiddet girdabına sürüklüyor. Otoriter rejimi inşa etme derdiyle şu anda karşı karşıyayız. Dayatıyor kendisini. Şimdi normalleşme dediğiniz hukuk devleti adına atılacak adımların hepsi bu anlamı ile bir tartışma başlatacak. İlk yapılacak genel seçimler. Bunun tarihi ne olur tartışılır ama 2021 gibi bir erken seçime gidilme olasılığı var. 2019-2020 çok çalkantılı geçebilir. Bu ülkede rejim her krizle birlikte yeniden sorgulanacaktır. Ama 2021'den daha öteye ömrü olacak bir rejim değildir, bir sistem değildir. Bir değişim dönüşüm potansiyelini toplum kendi içinde barındırıyor."

HDP Eş Başkanı Temelli\'den Dikkat Çeken Çıkış: 2021\'de Erken Seçim Kaçınılmaz

Son Dakika Güncel HDP Eş Başkanı Temelli'den Dikkat Çeken Çıkış: 2021'de Erken Seçim Kaçınılmaz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement