Hdp'li Grubun Yüksekova'ya Girişine İzin Verilmedi - Son Dakika
Güncel

Hdp'li Grubun Yüksekova'ya Girişine İzin Verilmedi

Hdp\'li Grubun Yüksekova\'ya Girişine İzin Verilmedi

Demokratik Toplum Kongresi Eş Genel Başkanı ve Hakkari Milletvekili Selma Irmak, 13 Mart 2016 tarihinden bu yana sokağa çıkma yasağı ve operasyonların sürdüğü Yüksekova ilçesi'ndeki bu uygulamanın son bulması için yapacakları yürüyüşün güvenlik güçleri tarafından engellendiğini söyledi.

23.03.2016 18:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Demokratik Toplum Kongresi Eş Genel Başkanı ve Hakkari Milletvekili Selma Irmak, 13 Mart 2016 tarihinden bu yana sokağa çıkma yasağı ve operasyonların sürdüğü Yüksekova ilçesi'ndeki bu uygulamanın son bulması için yapacakları yürüyüşün güvenlik güçleri tarafından engellendiğini söyledi. Irmak, "Bu topraklar artık kana, ölüme duydu. Artık buradaki halk savaş istemiyor. Bu anlamda KCK'nin yaptığı barış duyurusu anlamlı ve önemli olduğunu buradadan belirtmek istiyoruz" dedi.

HDP Van Milletvekilleri Tuğba Hezer Öztürk, Bedia Özgekçe, Başkale Belediye Eş Başkanı İhsan Güler'in aralalarında bulunduğu HDP'li grup, Başkale ilçesinde bir araya gelip sokağa çıkma yasağı ve operasyonların devam ettiği Yüksekova ilçesine doğru yola çıktı. Hakkari'den ise aralarında DTK Eş Genel Başkanı ve Hakkari Milletvekili Selma Irmak'ın bulunduğu 150 kişilik HDP'li ve DBP'li grup, Yeniköprü mevkisine gelerek Van'dan gelecek heyeti bekledi.

Yolun her iki tarafını trafiğe kapatıp, geniş güvenlik önlemi alan Jandarma ve Polis ekipleri, Van yönünden gelen HDP'liler ile Hakkari yönünden gelen HDP'lilerin bir araya gelmelerine izin vermeyince, grup yolu kapatan TOMA'nın yanına giderek burada bekleyen komutana Van'dan gelen heyetle bir basın açıklaması yapılması talebinde bulundu, fakat bu talep de kabul edilmedi.

Selma Irmak, askeri yetkiliye, amaçlarının ölümleri durdurmak ve süren savaşın önüne geçmek olduğunu, bu nedenle burada demoratik bir şekilde basın açıklaması yapmak olduğunu belirtti. Görevli komutan ise Valiliğin emriyle yürüyüş ve slogan atılmasına kesinlikle izin verilmeyeceğini, bulundukları yerde basın açıklaması yapıp sessiz dağılmalarını istedi.

Bunun üzerine Irmak ve beraberindeki HDP'liler, Yeni Köprü Jandarma noktasına 500 metre kadar geriye gidip burada basın açıklaması yaptı. Van'dan gelen HDP'li grup ise, geri dönmek zorunda kaldı. Bu arada yolun trafiğe kapanması nedeniyle yolda uzun araç kuyruğu oluştu. Irmak yaptığı basın açıklamasında Yüksekova halkının yalnız olmadığını göstermek için yola çıktıklarını ve her adımda engellendiklerini belirterek şöyle konuştu:

"Yolumuz kesilerek, engellenerek bir savaş valisi olan valinin hukuki olmayan, ahlaki olmayan, vicdani olmayan bir yöntemle bu girişimimiz engellenmiştir. Ama buradan bir kez daha haykırmak istiyoruz. Tanklarınız, toplarınız, engellemeleriniz, hukuk dışınız bizim yürüyüşümüzü engelleyemeyecektir. Bu savaş bin yıl da sürse bu halk boyun eğmeyecektir. Bu halk illaki özgür bir yaşam, onurlu bir yaşam için mücadele etmeye devam edecektir. Bu topraklar üzerinde yeterince kan döküldü. Bu topraklar kana doydu. Artık can kayıplarına tahammülümüz kalmadı. Kürdistan'ın her bucağında, her bir karış toprağında mutlaka bir gencin kanı vardır. Aynı şekilde bu savaş Türkiye cephesine de sirayet etmiş, orada da her gün bir yerde bir bomba patlamakta ve masum insanlar hayatını kaybetmektedir."

Can kayıplarının kimseye bir faydasının olmadığını da söyleyen HDP'li Irmak, "Bir an önce bu ölüm ablukasının kaldırılmasını talep ediyoruz. KCK'nin yaptığı çağrının, duyurunun anlamlı ve önemli olduğunu söylemek isteriz. Bu anlamda bugün burada toplanan halkımız barış mesajlarını bir kez daha buradan ifade ediyor" diye konuştu. HDP'liler basın açıklamasının ardından Hakkari'ye döndü.

ŞEMDİNLİ'DE YOL ORTASINDA OTURMA EYLEMİ

Şemdinli İlçesi'nde de aralarında Şemdinli Eş Başkanları Seferi Yılmaz, Nahide Yılmaz, DBP Şemdinli İlçe Eşbaşkanı Mehmet Sert, HDP, DBP'li yöneticiler, Şemdinli Esnaf Sanatkarlar Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Muharrem Tekin ve HDP, DBP ve bazı STK temsilcilerinin bulunduğu grup sokağı çıkma yasağı ve operasyonların sürdüğü Yüksekova İlçesi'ne gitmek istedi. Toplanan grup Şapatan Gediğinde askerler tarafından durduruldu.

Askerlerin durdurması üzerine grup, yolun açılması talebinde bulundu. Fakat askerler Kaymakamlık izni olmadan geçişlere izin verilmeyeceğini söyledi. Geçişlerine izin verilmeyen grup, yol ortasında oturma eylemi yapıp basın açıklaması yaptı. Yapılan basın açıklamasının ardından da toplanan kalabalık slogan atarak ilçeye döndü.

- Hakkari

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hdp'li Grubun Yüksekova'ya Girişine İzin Verilmedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malatya'da sepetli motosiklet kazası: 2 kişi yaralandı
    14:48 Malatya'da sepetli motosiklet kazası: 2 kişi yaralandı

    Malatya'nın Akçadağ ilçesinde meydana gelen kazada, sepetli motosikletin devrilmesi sonucu 2 kişi yaralandı. Kazada sürücü H.Y'nin bacağı sıkışırken, C.Y. ise düşerek yaralandı. Olay yerine jandarma, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri tarafından sıkışan sürücünün bacağı kurtarıldı ve yaralılar ambulansla hastaneye götürüldü.

  • Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, CHP Yerel Yönetimler Çalıştayı'na katıldı
    14:48 Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, CHP Yerel Yönetimler Çalıştayı'na katıldı

    Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, CHP Genel Merkezi'nin düzenlediği Yerel Yönetimler Çalıştayı'na katıldı. Çalıştayda, seçim sürecindeki başarılı deneyimler ve CHP'li belediye başkanlarının yapacağı çalışmalar ele alınıyor.

  • Sivasspor Teknik Direktörü Bülent Uygun: Hedefimiz Avrupa Kupası'na katılmak
    14:47 Sivasspor Teknik Direktörü Bülent Uygun: Hedefimiz Avrupa Kupası'na katılmak

    Sivasspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, takımın hedefinin Avrupa kupalarına katılmak olduğunu belirtti. Uygun, UEFA Avrupa Ligi'ne katılma şanslarını yakaladıklarını ve kalan maçlarda alacakları puanlarla Avrupa yolunda ilerlemek istediklerini söyledi. Ayrıca, hakemlerin hakkaniyetli olmasını ve Türk futbolunda hakemlik sisteminin geliştirilmesini istediğini dile getirdi. Sivasspor taraftarları da antrenman öncesi takıma moral ziyareti yaparak desteklerini gösterdi.

  • Kayseri'de İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları protesto edildi
    14:47 Kayseri'de İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları protesto edildi

    Kayseri Filistin'le Dayanışma Platformu üyeleri, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını protesto etmek için Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Platform üyeleri Filistin bayrakları ve 'Şehitlerimiz ve Filistin için meydandayız' yazılı pankart açtı. Genç İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı Kayseri Şube Başkanı Önder Bulut, İsrail'in Gazze'de devam eden saldırılarını kınayarak Filistin'in yanında olduklarını belirtti.

  • Bilecik'te Trabzon hurma fidanı dağıtıldı
    14:43 Bilecik'te Trabzon hurma fidanı dağıtıldı

    Bayırköy Belediye Başkanı Aykut Dilsiz, belediyenin destekleri ile atıl vaziyette bulunan beldenin verimli sulak arazilerinin yeniden canlanmaya başladığını belirterek Trabzon hurma fidanlarının dağıtıldığını açıkladı.

  • Çanakkale Kara Savaşları'nın 109. yılında binlerce ziyaretçi Gelibolu'yu ziyaret ediyor
    14:42 Çanakkale Kara Savaşları'nın 109. yılında binlerce ziyaretçi Gelibolu'yu ziyaret ediyor

    Gelibolu Yarımadası, Çanakkale Kara Savaşları'nın 109'uncu yılı dolayısıyla düzenlenecek törenler öncesi binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Tarihi mekanlar, öğrenci grupları ve belediyelerin düzenlediği gezilerle ziyaret ediliyor. Ziyaretçiler, yağmura rağmen minnet duygularıyla anıtları gezerek atalarını yad ediyor.

  • CHP Milletvekili Gizem Özcan, Turist Rehberliği Meslek Kanunu'nu eleştirdi
    14:38 CHP Milletvekili Gizem Özcan, Turist Rehberliği Meslek Kanunu'nu eleştirdi

    CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan, TBMM'de kabul edilen Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'nda yapılan değişiklikleri eleştirerek, turizm sektörünün taleplerini ciddiye almayan iktidar anlayışını eleştirdi. Özcan, turizm gelirinin artırılması ve sektörün desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kanunda yapılan düzenlemelerin Anayasa'ya ve dernek kurma özgürlüğüne aykırı olduğunu belirtti ve Cumhurbaşkanına hakaret suçunun turizmle ilgili bir kanunda yer almasını eleştirdi. Özcan ayrıca, yeni düzenleme ile Türkçe rehberlik adı altında yabancı dil şartının kaldırılmasının rehberlerin ücretlerinin düşmesine neden olacağını ifade etti.


Advertisement