Hdp'li Öztürk'ün "Devamsızlık Dosyası" Komisyonda - Son Dakika
Politika

Hdp'li Öztürk'ün "Devamsızlık Dosyası" Komisyonda

HDP Ankara Milletvekili, TBMM İdare Amiri Sırrı Süreyya Önder, "devamsızlık dosyasına ilişkin olarak" HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk adına yarın Karma Komisyonda savunma yapacak.

13.06.2017 17:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Ankara Milletvekili, TBMM İdare Amiri Sırrı Süreyya Önder, "devamsızlık dosyasına ilişkin olarak" HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk adına yarın Karma Komisyonda savunma yapacak.

TBMM Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop başkanlığında toplandı.

Toplantıda, HDP'li Öztürk'ün devamsızlık dosyasına ilişkin komisyon bünyesinde kurulan Hazırlık Komisyonu raporu görüşüldü.

Hazırlık Komisyonunun başkanlığını yapan AK Parti Nevşehir Milletvekili Murat Göktürk, çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Komisyonda, milletvekillerinin komisyon ve TBMM Genel Kurul çalışmalarına devam etmelerinin gerekliliğinin ortaya konulduğunu belirten Göktürk, "Tuğba Hezer Öztürk'ün 47 birleşime katılmadığı hususu konusunda, TBMM Başkanlık Divanı tespitinin yerinde olduğuna karar verdik. Öztürk'ün bu tarihler arasında sürekli olarak yurt dışında olduğuna dair kendi beyanları ve HDP Genel Merkezinin Öztürk'ün yurt dışında olduğunu gösterir yazısı var." dedi.

Murat Göktürk, Anayasa'nın 84. maddesinde, Meclis çalışmalarına 5 birleşim katılmayan milletvekilinin milletvekilliğinin düşürülmesi hükmünün yer aldığını, bu çerçevede Öztürk'ün izinsiz ve mazeretsiz olarak bir ay içinde beş birleşim TBMM Genel Kurul çalışmalarına katılmadığının" tespit edildiğini kaydetti.

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ise bugüne kadar devamsızlıktan dolayı herhangi bir milletvekilinin milletvekilliğinin düşürülmediğini söyledi.

Sancar, "Müşahade ile açılan Genel Kurul birleşimlerinde, oturumlarda bütün milletvekilleri devamsız sayılma hakkını elde etmiştir, buna aykırı karar vermemeliyiz. Eğer karar verirsek ileride ciddi sıkıntılar olabilir. Bugün çoğunluğunuz var ve bu kararı veriyorsunuz ama yarın çoğunluğunuzu kaybettiğiniz zaman, bugün aldığınız karar yarın sizi de vurabilir." ifadesini kullandı.

CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, milletvekilinin Genel Kurul birleşimlerine katılması gerektiğini belirterek, "Ancak burada uygulama birliği sağlanmadan bir milletvekilinin milletvekilliğini düşürmek doğru mudur?" diye sordu.

Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, HDP'li Öztürk'e savunmasını yapması için yazı yazdıklarını, ancak Öztürk'ün komisyona gönderdiği yazıda, "komisyonda bizzat bulunamayacağını, kendisini HDP Ankara Milletvekili Önder'in savunacağını belirttiğini" kaydetti.

Önder'in de komisyona gönderdiği yazının bugün geldiğini, yazıda, "Tuğba Hezer Öztürk'ün savunmasını üstlendim, hazırlanmam için süre verin" denildiğini belirten Şentop, Sırrı Süreyya Önder'in yarın yapılacak toplantıda savunma yapacağını söyledi.

Komisyon ayrıca, "HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın 2016 yılı ekim, kasım ve aralık aylarında beşer birleşimi aşan devamsızlığı sebebiyle milletvekilliğinin düşürülmesi konusunda, Anayasa'nın 84. ve TBMM İçtüzüğü'nün 138. maddeleri uyarınca gerekli değerlendirmenin yapılması için komisyona havale edilen Başkanlık Divanı kararını" da ele aldı.

HDP'li Sarıyıldız'ın dosyasını görüşmek için 5 kişilik Hazırlık Komisyonu kuruldu. Komisyon, hazırlayacağı raporunu Karma Komisyona sunacak.

Karma Komisyonun, Öztürk ve Sarıyıldız'ın, "devamsızlıktan milletvekilliğinin düşürülmesi" yönünde karar vermesi durumunda dosya TBMM Genel Kurul gündemine gelecek.

Genel Kurul da aynı yönde karar verirse, HDP'li Öztürk ve Sarıyıldız'ın milletvekilliği, üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyuyla (276) düşürülecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Hdp'li Öztürk'ün 'Devamsızlık Dosyası' Komisyonda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement