Hdp Mardin Milletvekili Atalan Açıklaması - Son Dakika
Politika

Hdp Mardin Milletvekili Atalan Açıklaması

Hdp Mardin Milletvekili Atalan Açıklaması

HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan, "Ezidi toplumu ve inancı halen kabul edilmiyor.

03.08.2016 11:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan, "Ezidi toplumu ve inancı halen kabul edilmiyor. Ezidi inancı Türkiye'de kabul edilmeli." dedi.

Atalan, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, darbeden sonra ortaya çıkan olumlu atmosferin sekteye uğramaması, bir barış sürecine evrilmesini temenni etti. Atalan, bu konuda herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini istedi.

BM, Avrupa Parlamentosu ve birçok uluslararası kurum, kuruluşlarca soykırım olarak tanınan, Şengal'de 3 Ağustos 2014'te Ezidilere yönelik katliamı kınadığını belirten Atalan, 5 bine yakın sivil, masum insanın katledildiğini, kadınların, çocukların kaçırıldığını, bölgenin birçok yerinde pazarlarda satıldığını savundu. Atalan, Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetinin, bu katliamı kınamadığını, eleştirmediğini öne sürdü.

Atalan, DAEŞ çetelerinin eline düşmemek için yüzlerce Ezidi kadının birbirine tutunarak Şengal dağlarının sarp kayalarından atlayıp, intihar ettiğini, bazılarının kesici aletlerle yüzlerini parçaladığını öne sürdü.

Ezidi inancının 5 bin yıllık inanç mazisine sahip olduğunu, tarihlerinde hiçbir kişiye inanç ve yaşam biçimlerinden dolayı zarar vermediğini, buna karşı katliam ve soykırımlara maruz kaldığını ifade eden Atalan, 30 yıl önce 80 bin nüfusa sahip Ezidilerin, şu anda 500 binin altına indiğini söyledi.

Atalan, Ezidiler'in taleplerinin olduğunu, başka bir fermanın yaşanmaması için "Güney Kürdistan'da Ezidi bölgesinin özerk olmasını, yurtdışına çıkmak zorunda kalan 80 bin Ezidi'nin kendi topraklarına dönmesi için gerekli şartların yaratılmasını, Ezidi inancının Türkiye'de kabul edilmesini" istedi. Atalan, bu toprakların en kadim inanç topluluklarından biri olan Ezidi toplumu ve inancının halen kabul edilmediğini ileri sürdü.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Hdp Mardin Milletvekili Atalan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement