Hdp'nin "Asgari Ücretlilerin Enflasyona Karşı Korunması İçin Alınacak Önlemlerin Belirlenmesi" Önerisi, AKP ve MHP'li Milletvekillerinin Oylarıyla... - Son Dakika
Güncel

Hdp'nin "Asgari Ücretlilerin Enflasyona Karşı Korunması İçin Alınacak Önlemlerin Belirlenmesi" Önerisi, AKP ve MHP'li Milletvekillerinin Oylarıyla...

HDP’nin “Asgari ücretlilerin enflasyona karşı korunması için alınacak önlemlerin belirlenmesi” için verdiği Meclis Araştırması önergesinin TBMM Genel Kurulu’nun bugünkü birleşiminde görüşülmesine ilişkin grup önerisi, AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan, "İktidar şu anda gücü yetiyorsa 5510 sayılı yasayı değiştirsin, kök ücreti değiştirsin ve ona göre, oranlı bir biçimde, bütün emeklilere yönelik olarak ve en düşük emekli aylığının da asgari ücretin altına düşmeyeceği bir formülasyon arasın. Yapabilirler mi? Yapamazlar. Niye yapamazlar biliyor musunuz? Çünkü fıtratları öyle" dedi.

29.03.2023 17:23  Güncelleme: 21:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP'nin "Asgari ücretlilerin enflasyona karşı korunması için alınacak önlemlerin belirlenmesi" için verdiği Meclis Araştırması önergesinin TBMM Genel Kurulu'nun bugünkü birleşiminde görüşülmesine ilişkin grup önerisi, AKP ve MHP'li vekillerin oylarıyla reddedildi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan, "İktidar şu anda gücü yetiyorsa 5510 sayılı yasayı değiştirsin, kök ücreti değiştirsin ve ona göre, oranlı bir biçimde, bütün emeklilere yönelik olarak ve en düşük emekli aylığının da asgari ücretin altına düşmeyeceği bir formülasyon arasın. Yapabilirler mi? Yapamazlar. Niye yapamazlar biliyor musunuz? Çünkü fıtratları öyle" dedi.

HDP Grubu, TBMM Genel Kurulu'nda "Asgari ücretlilerin enflasyona karşı korunması için alınacak önlemlerin belirlenmesi"ne yönelik Meclis araştırması önergesinin diğer önergelerinin önüne alınarak bugünkü birleşimde görüşülmesine ilişkin grup önerisi verdi.

"HALKIN YÜZDE 99'U AY SONUNU NASIL GETİRECEĞİNİ, AŞINI, İAŞESİNİ NASIL SAĞLAYACAĞINI DÜŞÜNÜYOR"

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, önergeyi açıklamak üzere söz aldı. Turan, "Türkiye çok olağanüstü bir yoksullukla malul yani yüzde 1'ini bir kenarda tutacak olursak halkın yüzde 99'u ay sonunu nasıl getireceğini, aşını, iaşesini nasıl sağlayacağını düşünüyor. OECD verilerine bakıldığında Türkiye iktisadi parametreler açısından en kötü durumda olan ülkelerden bir tanesi. Gelir dağılımı eşitsizliğinde başa güreşiyor ve başpehlivanlığı kimseye vermiyor" dedi.

"ŞU ANA KADAR HİÇBİR İKTİDAR AKP KADAR BÜYÜK BİR KAYNAĞA HÜKMETMEDİ, BU KADAR BÜYÜK BİR KAYNAK KULLANMADI"

Turan, AKP iktidarının ekonomi politikalarını şu sözlerle eleştirdi:

"Bir an düşünün, bir iktidar, Türkiye tarihinin en uzun süresince memlekete hükmetmiş, yetmemiş, Türkiye tarihinde hiç kimsenin kullanmadığı kadar büyük kaynak kullanmış; 70 milyar dolar özelleştirme, uluslararası alandan memlekete gelen, özellikle, AKP'nin Avrupa Birlikçi olduğu dönemlerde, 2007'li yıllarda, yaklaşık olarak 600 milyar dolar, vergi gelirleri, kamu bankalarının gelirleri, Fetullah cemaatinin el konulan malları, bunların hepsi bir araya getirildiğinde şu ana kadar hiçbir iktidar AKP kadar büyük bir kaynağa hükmetmedi, bu kadar büyük bir kaynak kullanmadı. Hem bu kadar uzun süre iktidarda kalacaksın hem bu kadar büyük kaynaklar kullanacaksın dersin bitiş zili çalmasına beş dakika kala da diyeceksin ki 'Ya, birtakım sorunlar var, bize biraz daha zaman verin bu ekonomik sorunları biz bir çözelim.'"

"İKTİDAR ŞU ANDA GÜCÜ YETİYORSA 5510 SAYILI YASA'YI DEĞİŞTİRSİN, KÖK ÜCRETİ DEĞİŞTİRSİN"

Turan, "İktidar şu anda gücü yetiyorsa 5510 sayılı Yasa'yı değiştirsin, kök ücreti değiştirsin ve ona göre, oranlı bir biçimde, bütün emeklilere yönelik olarak ve en düşük emekli aylığının da asgari ücretin altına düşmeyeceği bir formülasyon arasın. Yapabilirler mi? Yapamazlar. Niye yapamazlar biliyor musunuz? Çünkü fıtratları öyle. Avrupa Birliği süreciyle başlayan, Türkiye'nin çağ atlamasını öngören, bunun propagandası yapan siyasetin geldiğimiz noktada kadın konusunda, Kürt sorunu konusunda, Türkiye'nin temel meseleleri konusunda zaten böyle bir ittifakla iktidarda kalmayı amaçlıyor olması dikkate alınırsa bunun üzerine zaten bir şey söylemek artık mümkün değil ve anlamlı değil. En iyi şey, iktidarın bir an evvel değişmesi ve memlekete iktisaden ve siyaseten huzurun gelmesidir" dedi.

"BUNU 3 MİLYON 600 BİN KAMU ÇALIŞANINA İZAH EDEMEZSİNİZ YANİ ÖĞRETMENE, SAĞLIKÇIYA, HEMŞİREYE, ASKERE, POLİSE İZAH EDEMEZSİNİZ"

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, "Necip Fazıl'ın meşhur şiiridir, 'Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa' diyor. Şimdi gerçekten iktidar partisinin nasıl taksim yaptığını anlamakta artık zorlanıyoruz. Yani yirmi bir yıllık iktidar sonucunda kamuda maaş hiyerarşisini altüst eden iktidarın bir kamu zam politikası olmadığını İYİ Parti Grubu olarak her zaman ifade ettik. Şimdi asgari ücreti 8 bin 506 TL'ye çıkardık; güzel, daha da fazla olsun ancak bir kesime zam yaparken diğer kesimin de ekonomik gelirini benzer oranda artırmak lazım ki kamuda bir hiyerarşik bozulma meydana gelmesin. Mesela, 2015 yılında bakın, ortalama bir memur maaşı asgari ücretin 2,41 katı; 2023 itibarıyla ortalama bir memur maaşı asgari ücretin 1,39 katına düşmüş. Şimdi bunu 3 milyon 600 bin kamu çalışanına izah edemezsiniz yani öğretmene, sağlıkçıya, hemşireye, askere, polise izah edemezsiniz" dedi.

"BİRİNCİ YAPILMASI GEREKEN, BU İKTİDARIN BUGÜNKÜ SİSTEMİYLE BİRLİKTE GİTMESİ"

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, AKP'nin ekonomi politikalarını eleştirirken, "HDP'nin grup önerisinde 'ekonomik sorunların giderilmesi için alınması gereken tedbirler' diye bir başlık atılmış. Birinci yapılması gereken, bu iktidarın bugünkü sistemiyle birlikte gitmesi. Bu iktidar iktidarda olduğu müddetçe, kaldığı müddetçe bu ekonomik sorunları çözme şansımız yok, mümkün değil. Çünkü birincisi, bu sistem işlemiyor, bu sistem kaos geliyor, bu sistem siyasi buhranlara açık bir sistem. İkincisi de yöneticiler. Yöneticilere baktığınızda, görevleri var ama sorumlulukları yok. Tüm bakanların sorumluluklarına baktığınızda, bir gram sorumluluğu yok. Hatta, yolsuzluk yapmışsan bile sorumluluğun yok, hiçbir şey olmuyor" sözleriyle eleştirdi.

"ÇALIŞANINI KORUYAN, ÇALIŞAMAYANINA BAKAN' BİR ANLAYIŞLA POLİTİKALARIMIZI YÜRÜTTÜK, YÜRÜTMEYE DEVAM EDİYORUZ"

AKP Konya Milletvekili Halil Etyemez ise "AK Parti hükümetleri olarak Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde son yirmi bir yılda ülkemizin geleceği ve milletimizin refahı için her alanda önemli çalışmalar yaptık. 'Çalışanını koruyan, çalışamayanına bakan' bir anlayışla politikalarımızı yürüttük, yürütmeye devam ediyoruz" dedi.

HDP'nin önerisi, AKP ve MHP'li vekillerin oylarıyla reddedildi.

Hdp\'nin "Asgari Ücretlilerin Enflasyona Karşı Korunması İçin Alınacak Önlemlerin Belirlenmesi" Önerisi, AKP ve MHP\'li Milletvekillerinin Oylarıyla...
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Hdp'nin 'Asgari Ücretlilerin Enflasyona Karşı Korunması İçin Alınacak Önlemlerin Belirlenmesi' Önerisi, AKP ve MHP'li Milletvekillerinin Oylarıyla... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, İdil ilçesinin su sorununun çözülmesini talep etti
    17:43 Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, İdil ilçesinin su sorununun çözülmesini talep etti

    DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Şırnak'ın İdil ilçesinin su sorununun çözülmesini talep etti. Aslan, İdil Belediyesinin su ve kanalizasyon şebekesini yenileme işinden dolayı 45 milyon lira borcu olduğunu ifade ederek, ilçenin su sorununun halen çözülmediğini belirtti. Aslan, belediyenin borçlarının Hazine tarafından silinmesini ve yeni bir su projesinin yapılmasını istedi.

  • Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Meclisi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    17:40 Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Meclisi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Meclisi, Belediye Başkanı Fırat Görgel başkanlığında ilk kez toplandı. Nisan ayı olağan toplantısında gündem maddeleri okundu ve başkanvekilleri, divan katipliği, encümen ve ihtisas komisyon üyelerinin seçimi yapıldı. Ayrıca Tarihi Kentler Birliği ve Sağlıklı Kentler Birliğine üye seçimleri de gerçekleştirildi. Görgel, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş'ın yeniden imar ve inşa edilmesi noktasında tüm belediye başkanları ve meclis üyelerine teşekkür etti ve bu sorumluluğun layıkıyla yerine getirileceğine inandığını belirtti.

  • Bingöl'de İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi
    17:40 Bingöl'de İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

    Bingöl'de Vali Ahmet Hamdi Usta başkanlığında İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı düzenlendi. Toplantıda, 2024 yılında gerçekleştirilen projelerin değerlendirmesi yapıldı. Vali Usta, 132 projeden 12'sinin tamamlandığını, 84 projenin devam ettiğini ve 25 projenin ihale aşamasında olduğunu belirtti.

  • Ebrar Sitesi Aileleri: Hukuki Mücadelemizi Sürdüreceğiz
    17:40 Ebrar Sitesi Aileleri: Hukuki Mücadelemizi Sürdüreceğiz

    Kahramanmaraş'ta yaşanan depremde yakınlarını kaybeden Ebrar Sitesi aileleri, basın açıklaması yaparak hukuki mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini ifade etti. Açıklamada, felaketin sorumlularının yargı önünde hesap vermesi ve eksikliklerin giderilerek adil bir yargı süreci talep edildi.

  • AFAD Başkanlığı İklim Değişikliği Afet Yönetimi Projesi Kapanış Konferansı Düzenlendi
    17:39 AFAD Başkanlığı İklim Değişikliği Afet Yönetimi Projesi Kapanış Konferansı Düzenlendi

    Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı tarafından düzenlenen İklim Değişikliği Afet Yönetimi Projesi Kapanış Konferansı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Konferansta, iklim değişikliği ile mücadelede uluslararası işbirliğinin önemi vurgulandı ve 2053 hedeflerine ulaşmak için daha fazla çalışma gerektiği belirtildi. Ayrıca, Türkiye'nin farklı meteorolojik afetlere hazır olması gerektiği vurgulandı ve iklim değişikliğinin neden olduğu afetlere karşı önlemler alındığı ifade edildi.

  • Adıyaman'da Motosiklet ile Otomobil Çarpışması: 2 Yaralı
    17:39 Adıyaman'da Motosiklet ile Otomobil Çarpışması: 2 Yaralı

    Adıyaman'da meydana gelen trafik kazasında, M.A. yönetimindeki motosiklet ile sürücüsü belirlenemeyen otomobil çarpıştı. Kazada motosiklet sürücüsü M.A. ve motosiklette bulunan E.A. yaralandı. Yaralılar, sağlık ekipleri tarafından Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Her iki yaralının sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Aksaray'da Estetik Operasyon Dolandırıcılığı: Doktor ve 2 Kişi Tutuklandı
    17:39 Aksaray'da Estetik Operasyon Dolandırıcılığı: Doktor ve 2 Kişi Tutuklandı

    Aksaray'da estetik operasyonları ameliyat gibi göstererek kamuyu yüksek miktarda zarara uğrattığı iddia edilen doktor ile 2 kişi tutuklandı. Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma sonucunda, doktorun estetik operasyonları sağlık ameliyatı gibi göstererek haksız şekilde para talep ettiği ortaya çıktı. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 6 aylık çalışmanın ardından doktor ve iş yeri sahibi 2 şüpheliyi gözaltına aldı. Şüpheliler, tutuklanarak adliyeye sevk edildi.

  • Kızıldağ Karakucak Güreşleri Şampiyonu İbrahim Bölükbaşı'na Altın Kemeri Verildi
    17:38 Kızıldağ Karakucak Güreşleri Şampiyonu İbrahim Bölükbaşı'na Altın Kemeri Verildi

    Adana'nın Karaisalı ilçesinde düzenlenen Kızıldağ Karakucak Güreşleri'nde üst üste 3 kez şampiyon olan İbrahim Bölükbaşı, 2021'de altın kemer almayı hak etti. Ancak müsabakaların 2020'de Kovid-19 nedeniyle durdurulması sebebiyle ödülü verilmemişti. Sporcu, durumu yargıya taşıdı ve altın kemerin kendisine verilmesi kararı çıktı. Karaisalı Belediye Başkanı Bekir Şimşek, noter huzurunda Bölükbaşı'na ödülünü teslim etti. Bölükbaşı, altın kemeri çocuklarının eğitimi için kullanacağını belirtti.

  • Amasra, Bayram Tatilinde 80 Bin Kişi Tarafından Ziyaret Edildi
    17:38 Amasra, Bayram Tatilinde 80 Bin Kişi Tarafından Ziyaret Edildi

    Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Ramazan Bayramında ilçenin 9 günlük bayram tatilinde günlük ortalama 80 bin kişi ağırlandığını açıkladı. Amasra, turizmde parlayan yıldızı olarak Karadeniz'in incisi olarak biliniyor.

  • Pütürge Belediye Meclisi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    17:37 Pütürge Belediye Meclisi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    Pütürge Belediye Meclisi, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından Belediye Başkanı Mikail Sülük başkanlığında ilk kez toplandı. Meclis üyelerinin görev dağılımı yapıldı ve yeni dönemde yapılacak projeler hakkında bilgi verildi.


Advertisement