Hdp'nin "Roboski Katliamının" Araştırılması Önergesi, AKP ve MHP'li Vekillerin Oylarıyla Reddedildi - Son Dakika
Güncel

Hdp'nin "Roboski Katliamının" Araştırılması Önergesi, AKP ve MHP'li Vekillerin Oylarıyla Reddedildi

HDP, Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu köyünde 28 Aralık 2011 tarihinde 34 yurttaşın yaşamını yitirdiği ve "Roboski katliamı" olarak bilenen olayın araştırılması amacıyla Meclis Araştırması önergesinin bugün TBMM’de görüşülmesini önerdi. Bu öneri, AKP ve MHP'lilerin oylarıyla reddedildi. HDP Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, "Roboski'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmez" dedi. "Roboski”nin kitabını yazan CHP Milletvekili Levent Gök, "34 parçalanmış beden, 34 anne, baba, onlarca kardeş, onlarca abla, dayı, yeğen ve 1 köy. Tam 11 yıldır yas tutuyorlar, adalet bekliyorlar. Adaletin gelmesi niye gecikiyor Roboski'de ve niçin gelmiyor" diye sordu.

22.12.2022 18:04  Güncelleme: 16:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP, Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu köyünde 28 Aralık 2011 tarihinde 34 yurttaşın yaşamını yitirdiği ve "Roboski katliamı" olarak bilenen olayın araştırılması amacıyla Meclis Araştırması önergesinin bugün TBMM'de görüşülmesini önerdi. Bu öneri, AKP ve MHP'lilerin oylarıyla reddedildi. HDP Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, "Roboski'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmez" dedi. "Roboski"nin kitabını yazan CHP Milletvekili Levent Gök, "34 parçalanmış beden, 34 anne, baba, onlarca kardeş, onlarca abla, dayı, yeğen ve 1 köy. Tam 11 yıldır yas tutuyorlar, adalet bekliyorlar. Adaletin gelmesi niye gecikiyor Roboski'de ve niçin gelmiyor" diye sordu.

TBMM Genel Kurulu'nda HDP Grubu, 11 yıl önce 34 yurttaşın yaşamını yitirdiği "Uludere Olayı" ya da "Roboski katliamı" olarak bilinen ölümlerin tüm boyutlarıyla araştırılması için Meclis Başkanlığı'na verdiği Meclis Araştırması önergesinin, öne çekilerek bugünkü birleşimde görüşülmesi için grup önerisi getirdi.

"34 İSİM, 34 İNSAN, 34 CAN, 34 ÇOCUK, EŞ, DOST, ARKADAŞ..."

HDP Grubu adına önerge üzerine söz alan Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, yaşamını yitiren yurttaşların isimlerini TBMM Genel Kurulu'nda tek tek sıralarken, "Bu saydığım 34 isim, 34 insan, 34 can, 34 çocuk, eş, dost, arkadaş bu ülkenin savaş uçaklarınca bombalanarak katledildi. Şırnak'taki yoksul Kürt köylülerin ilk katledilmesi olayı değildi bu. 94'te de Kuşkonar ve Koçağılı köylerinde yine savaş uçaklarınca 38 yoksul Kürt köylüsü bombalanarak katledilmişti" dedi.

"ROBOSKİ'YE ADALET GELMEDEN TÜRKİYE'YE ADALET GELMEZ"

Kaçmaz şöyle konuştu:

"34 yoksul Kürt köylüsü katledildi; bir özür bile dilenmedi, bir mahcubiyet bile duyulmadı, bir sorumlu dahi yargılanmadı. Bu, vicdansızlık, insafsızlık. Bu düşmanlık değil de nedir? Yakın zamanda Ferhat Encü'ye kaldırılan o el de, Zeynep Anne'nin elini büken o el de yine bu bombayı atan elle aynı eldi, Kürt'ü inkar eden eldi, Kürt'e düşmanlık besleyen eldi, bu el Kürt'ü ve onun yanında yer alanları hedef alan eldi. Roboski'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmez. Yaşadıklarımızın kaynağı devlet şiddeti, cezasızlık, savaş gerçeği ve adaletin olmayışıdır. Kürt meselesini çözmeyen bir Türkiye bölgede hiçbir sorunu halledemez; Kürt meselesini çözmeyen bir Türkiye, kendisiyle sorunlarını çözmeyen bir Türkiye kazanamaz ve ilerleyemez.".

"TAM 11 YILDIR YAS TUTUYORLAR, ADALET BEKLİYORLAR"

CHP Grubu adına söz alan Ankara Milletvekili Levent Gök, "34 çocuk, 34 parçalanmış beden, 34 anne, 34 baba, onlarca kardeş, onlarca abla, dayı, yeğen ve 1 köy. Tam 11 yıldır yas tutuyorlar, adalet bekliyorlar. Adaletin gelmesi niye gecikiyor Roboski'de ve niçin gelmiyor? Olay bilinmeyen bir olay mı? Recep Tayyip Erdoğan 'Karanlık dehlizlerde kalmayacak' sözünü vermedi mi ailelere? Verdi ama olay karanlık dehlizlerde miydi acaba" dedi.

"GENELKURMAY BAŞKANI, MİLLİ SAVUNMA BAKANI, MİT, MGK SORUMLUDUR"

Gök, "Uludere olayında, Roboski'de devletin en üst kademesi sorumludur. O gün hava harekatının kararı alınırken şimdiki Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler sorumludur, şimdiki Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar sorumludur, hava harekatını Genelkurmay'da birlikte aldılar ve onaylatmak için de Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) bulunan Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'e bildirdiler. MGK sorumludur, Necdet Özel sorumludur, MİT sorumludur. MİT'in en tepesindeki isim MGK'da o anda arayarak Fehman Hüseyin isimli bir PKK'lının kaçakçıların içine girdiğini belirtmiş ve hava harekatının bütün kararları devletin en üst kademesince birlikte alınmıştır. Dolayısıyla devletin tüm üst kademesinin sorumluluğunda olan, herkesin bildiği bir olayı konuşuyoruz" diye konuştu.

"ÇOK ACI, BİZİ DERİNDEN ÜZEN BİR OLAYDIR"

AKP Grubu adına sözü TBMM Adalet Komisyonu Başkanı, İstanbul Milletvekili Abdullah Güler söz aldı. Güler, "Çok acı, bizi derinden üzen bir olaydır. Burada vefat eden kardeşlerimizi, vatandaşlarımızı rahmetle yad ediyorum. Burada biraz önceki hatip özellikle Kürt vurgusu adı üzerinde ifadeler etmeye çalıştı. Eğer bir Kürt vurgusu üzerinden bazı şeyleri ifade edeceksek ben 1996, 1997 yılında Siirt'in Şirvan ilçesinde bir asteğmen olarak görev yaptım. Oranın belli köylerindeki çoluk çocuk, kadın demeden katledilen kardeşlerimizi de buradan yad ediyorum. Eli kanlı cinayet şebekesinin katlettiği insanlarımızı da vatandaşlarımızı da buradan yad ediyorum" dedi.

HDP'nin önerisi, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Hdp\'nin "Roboski Katliamının" Araştırılması Önergesi, AKP ve MHP\'li Vekillerin Oylarıyla Reddedildi
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Hdp'nin 'Roboski Katliamının' Araştırılması Önergesi, AKP ve MHP'li Vekillerin Oylarıyla Reddedildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kastamonu Valisi Meftun Dallı, Milli Sporcularla İftar Yemeğinde Buluştu
    15:12 Kastamonu Valisi Meftun Dallı, Milli Sporcularla İftar Yemeğinde Buluştu

    Kastamonu Valisi Meftun Dallı, Kastamonu kamp merkezinde olimpiyatlara hazırlanan milli güreşçi Taha Akgül, milli boksör Buse Naz Çakıroğlu, milli güreşçi Feyzullah Aktürk ve diğer milli sporcularla iftar yemeğinde bir araya gelerek moral desteği verdi. Vali Dallı, sporculara başarı dileklerinde bulunarak, bayrağımızı dalgalandırdıkları için teşekkür etti ve sağlık, afiyet, güç kuvvet ve hayırlı uzun ömürler diledi.

  • Trabzon'da siyasi parti temsilcileri TSYD Trabzon Şubesi'ni ziyaret etti
    15:10 Trabzon'da siyasi parti temsilcileri TSYD Trabzon Şubesi'ni ziyaret etti

    Trabzon'da AK Parti ve İYİ Parti temsilcileri, Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Trabzon Şubesi'ni ziyaret etti. Ziyarette, AK Parti Trabzon milletvekilleri, ilçe başkanı ve belediye başkan adayları ile İYİ Parti belediye başkan adayları yer aldı. TSYD Trabzon Şubesi Başkanı Selçuk Kılıç, ziyaretten memnuniyetini dile getirerek, Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin Trabzon ve ülke için hayırlı olması temennisinde bulundu.

  • Erzurum'un İspir ilçesinde şarampole devrilen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti
    15:10 Erzurum'un İspir ilçesinde şarampole devrilen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

    Erzurum'un İspir ilçesinde, Afganistan uyruklu Hossiyn Mohammadi (26) idaresindeki otomobil, Yeni Panayır Alanı'nda şarampole devrildi. Kaza sonucunda ağır yaralanan sürücü, İspir Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ancak tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

  • AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Hakan Özer, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ve AK Parti Meram İlçe Başkanı Mustafa Dolular, Meram gençliği ile sahurda buluştu
    15:10 AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Hakan Özer, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ve AK Parti Meram İlçe Başkanı Mustafa Dolular, Meram gençliği ile sahurda buluştu

    AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Hakan Özer, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ve AK Parti Meram İlçe Başkanı Mustafa Dolular, Meram gençliği ile sahurda buluştu. Meram Gelişim Akademisi (MEGA) Mehmet Ali Özbuğday Gençlik Merkezi'nde sınavlara hazırlanan gençlerle gerçekleşen buluşma bir keyifli ve eğlenceli anlara sahne oldu. Milletvekili Özer ve Başkan Kavuş ile aynı sofrada sahur yapma fırsatı yakalayan gençler başkanlarla birlikte olmanın mutluluğunu da yaşadı.

  • Malatya'da Sahte Doktor Yakalandı
    15:07 Malatya'da Sahte Doktor Yakalandı

    Malatya'da kendisini dahiliye ve kadın doğum doktoru olarak tanıtan S.E'nin para karşılığı Suriye uyruklu kişileri evinde muayene ettiği ortaya çıktı. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda suçüstü yakalanan şüphelinin evinde birçok tıbbi malzeme ve büyük miktarda para ele geçirildi. Gözaltına alınan zanlı, adli mercilere sevk edilecek.

  • Bakan Özhaseki: 'Bittiğinde Zonguldak'ımızın en güzel yerlerinden birisi haline gelecek'
    15:07 Bakan Özhaseki: 'Bittiğinde Zonguldak'ımızın en güzel yerlerinden birisi haline gelecek'

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Lavuar Alanı'nda incelemelerde bulundu. Terakki Mahallesi'nde TOKİ tarafından başlatılan müze ve sosyal tesis inşaatlarının Zonguldak'a yakışacağını belirten Bakan Özhaseki, projenin Zonguldak'ın uğrak yeri olacağını söyledi. Ayrıca, esnafın işlerini sürdürebilmeleri için modern iş yerleri yapılacağını ve kısa sürede projenin tamamlanacağını ifade etti.

  • Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde silahlı kavga: 1 yaralı
    15:06 Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde silahlı kavga: 1 yaralı

    Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde iki grup arasında çıkan silahlı kavgada 1 kişi yaralandı. İki grup arasında başlayan kavgada S.T., husumetli olduğu T.K.'yi hedef alarak ateş etti. Kavgada yoldan geçen bir kişi de saçmalardan etkilenerek yaralandı. Olay yerinden kaçan şüpheliler ise polis tarafından yakalandı. S.T. tutuklanırken diğer şüpheliler serbest bırakıldı.

  • Malatya'da Sahte Doktor Suçüstü Yakalandı
    15:05 Malatya'da Sahte Doktor Suçüstü Yakalandı

    Malatya'da yabancı uyruklu bir şahıs, kendisini doktor olarak tanıtarak yine yabancı uyruklu kişileri muayene ederken suçüstü yakalandı. Sahte doktorun evinde yapılan aramalarda çeşitli tıbbi malzemeler ve ilaçlar ile büyük miktarda para ele geçirildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Murat Kurum: İstanbul'da raylı sistem uzunluğunu 40,6 km uzatarak 4 yeni hattı hizmete alacağız
    15:05 Murat Kurum: İstanbul'da raylı sistem uzunluğunu 40,6 km uzatarak 4 yeni hattı hizmete alacağız

    Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, İstanbul'da raylı sistem uzunluğunu 40,6 km uzatarak 4 yeni hattı hizmete alacaklarını açıkladı. Kurum, ayrıca trafik sorununu çözmek, konut ve dönüşüm projelerini hayata geçirmek, ulaşımı kolaylaştırmak gibi birçok acil eylem planını da duyurdu.


Advertisement