"Helal Gıdaların Yüzde 80'ini Gayrimüslimler Üretiyor" - Son Dakika
Ekonomi

"Helal Gıdaların Yüzde 80'ini Gayrimüslimler Üretiyor"

"Helal Gıdaların Yüzde 80\'ini Gayrimüslimler Üretiyor"

GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, Müslüman tüketicilere hitap eden helal sertifikalı gıdaların yüzde 80'inin gayrimüslimler tarafından imal edildiğini söyledi.

12.02.2013 17:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, Müslüman tüketicilere hitap eden helal sertifikalı gıdaların yüzde 80'inin gayrimüslimler tarafından imal edildiğini söyledi.

Çanakkale'nin Biga ilçesinde, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ve Biga Belediyesi iş birliğiyle 'Gelişen dünyada helal sertifikası ve helal gıda' konulu bir konferans düzenlendi. Çok sayıda yetkili ile çeşitli sektörlerden temsilcilerin katıldığı sempozyumun açılış konuşmasını GMKA Genel Sekreter Mustafa Gündoğan yaptı. Gündoğan, Balıkesir ve Çanakkale illerinde "helal sertifikası"na sahip firma sayısının iki elin parmaklarını geçmediğini söyledi.

Gündoğan, konuşmasında, "Güney Marmara Kalkınma Ajansı olarak bölgemizin ihracat kapasitesinin sadece hibe desteklerinden faydalanılarak istenen seviyeye gelemeyeceğinin şuuruyla fuar, eğitim organizasyonları, toplantı gibi faaliyetlerle de bölgenin ihracatının geliştirilmesine katkı sağlıyoruz. Gıda sektöründe Türkiye'nin önde gelen bölgelerinden olmamıza rağmen, ihracat için önemli bir yeri olan 'helal sertifikası' arzu edilen seviyenin çok altında" dedi.

"Helal gıda" konusunda Türkiye olarak dünyada neredeyse yaya kalındığını ileri süren Gündoğan, sempozyuma katılanlara helal ürün pazarı hakkında ajans uzmanlarının hazırladığı raporla ilgili bilgi verdi. Gündoğan, "Dünya helal gıda pazarı 1 trilyon dolara yaklaştı. ABD'den Çin'e, İsviçre'den Güney Afrika'ya kadar birçok ülkede helal sertifikası veren kuruluşlar var. Birçok küresel firma, özellikle fast food zincirleri toplumun helal gıda konusunda şuurlu olduğu ülkelerde ürünlerinde helal kesim et kullanıyor. Müslüman tüketicilere hitap eden helal sertifikalı gıdaların yüzde 80'inin üreticileri gayrimüslimler. ABD'de 12 eyalette helal gıda kanunu çıkarıldı. Dünyada helal gıda logosunun kullanımında kısıtlama olan tek ülkenin de Türkiye olduğu arkadaşlarımızın hazırladığı bu raporda yer alıyordu" diye konuştu.

GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan'ın konuşmasının ardından söz alan GİMDES Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hüseyin Kamil Büyüközer, Avrupa'da Müslüman nüfusun sayısının gittikçe arttığına dikkat çekerek, "Türkiye'den ithal edilen ürünlerin yüzde 70'i Avrupalı Müslümanlar tarafından tüketiliyor. Avrupa'da özellikle helal gıda temizlik ve güven anlamına gelmesinden dolayı sadece Müslümanlar tarafından değil, diğer Avrupalılar tarafından da tercih ediliyor" dedi. - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi 'Helal Gıdaların Yüzde 80'ini Gayrimüslimler Üretiyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement