Hem Meslek Öğreniyor Hem Gelir Elde Ediyorlar - Son Dakika
Yerel

Hem Meslek Öğreniyor Hem Gelir Elde Ediyorlar

Yeter Erdine - Malatya'da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından açılan halı dokuma kurslarına katılan kadınlar, meslek öğrenmenin ve aile bütçesine katkı sağlamanın yanı sıra öz güvenlerini kazanıyor.

29.01.2012 12:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yeter Erdine - Malatya'da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından açılan halı dokuma kurslarına katılan kadınlar, meslek öğrenmenin ve aile bütçesine katkı sağlamanın yanı sıra öz güvenlerini kazanıyor.

Malatya SYDV Müdürü Nebi Tepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 yılının ekim ayından itibaren sosyal yardım alan kadınlar için halı kursu açtıklarını söyledi. Tepe, yoksul ailelerin yaşadığı 8 mahallede açtıkları kurslarda, 308 kursiyerin eğitim aldığını belirtti.

Geçen yılın sonunda kurs sayısını 12'ye çıkardıklarını ifade eden Tepe, halı kurslarının yün ve iplik gibi malzemelerinin vakıf tarafından karşılandığını vurguladı. Tepe, kadın kursiyerlere dokudukları halılar karşılığında ücret verildiğini, kadınların aile bütçelerine katkı sağladığını söyledi.

Nebi Tepe, bu çalışma ile kadınların düzenli bir sosyal yardımdan ziyade, meslek edinmelerini hedeflediklerini belirterek, her bir kurs için 4 bin liralık malzeme aldıklarını kaydetti.

Vakfın çeşitli mahallelerde açtığı kursların koordinatörlüğünü yürüten Narin Narin ise Malatya Valisi Ulvi Saran'ın desteği ile açılan bu kurslarda halı dokumayı öğrettiklerini söyledi.

Narin, kursiyerlere günlük harçlık verildiğini, kadınların, bunun yanı sıra kursta dokudukları halıları satarak gelir elde ettiğini anlattı.

Kursa katılan kadınların büyük bölümünün yeşil kartlı olduğunu ve vakfın yardımlarından yararlanan kişiler arasından seçildiğini ifade eden Narin, "Halı dokumayı öğrenen kadınlara sertifika veriliyor. Böylelikle kadınlar kendi işini kurma fırsatı yakalıyor" dedi.

-"Burayı terapi merkezi olarak kabul ediyoruz"-

Kurs sayesinde birçok kadının sosyalleşmeye başladığını belirten Narin, şöyle konuştu:

"Kursumuz, kadınlarımızın ekonomik özgürlük kazanması için önemli. Bir de burayı terapi merkezi olarak kabul ediyoruz. Kursiyerlere balık tutmayı öğretiyoruz. Benim eğitim verdiğim kursta, 12 kursiyer var. Ayrıca kursa gelen öğrencilerin büyük bölümü öğretici oldu. Vakfın çeşitli mahallelerde açtığı kurslarda hocalık yapıyorlar. Bu kurslarda toplam 308 kursiyerimiz var. Hedefimiz 500 öğrenci."

Son yıllarda üniversite öğrencilerinin de kursa ilgi gösterdiğine işaret eden Narin, "Kursumuzda üniversite öğrencisi kursiyerlerimiz de var. Bu kursiyerlerimiz yarım gün geliyor. Burada bir meslek öğreniyor. Sertifika da veriyoruz" diye konuştu.

Türkmenistan uyruklu olduğunu, Ukrayna'da doğup büyüdüğünü anlatan Narin,

"Eşim Malatyalı. Malatya'yı seviyorum, burada mutluyum" dedi. Kursun sosyalleşme açısından önemine de dikkati çeken Narin, kursiyerlikten öğreticiliğe yükselen Senem Yıldız'ın buna örnek olduğunu ifade etti.

Yıldız'ın, kursa geldiğinde kimseyle diyalog kurmadığını anlatan Narin,

"Halı tezgahının önünde otururdu, bazen uzun uzun ağlardı. Senem sonra değişti. Ekonomik özgürlüğünü kazandı, kendi ayağının üstünde durmaya başlayınca güveni geldi" dedi.

Narin, antidepresan ilaç kullanan birçok kadının kursla bu ilaçları da bıraktığını belirtti.

-"Hayatım değişti"-

Senem Yıldız da proje koordinatörü Narin Narin'in yanında 3 yıl eğitim aldığını, ardından öğretici olduğunu kaydetti.

Yıldız, eşinden ve ailesinden çok baskı gördüğünü ifade ederek, "Narin hocanın yanına geldikten sonra tamamen hayatım değişti. Şimdi hocalık yapıyorum, 14 kursiyerim var. Önceden insanlarla diyaloğum yoktu. İki çocuğum var. Biri üniversiteye gidiyor, biri dershaneye gidiyor. Devletimizin açtığı kurslardan dolayı çok memnunum" diye konuştu.

- MALATYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hem Meslek Öğreniyor Hem Gelir Elde Ediyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement