'Hepimiz Çırılçıplağız' Protestosu - Son Dakika
Dünya

'Hepimiz Çırılçıplağız' Protestosu

\'Hepimiz Çırılçıplağız\' Protestosu

Mustafa Kemal Basa ve Düsseldorf Başkonsolosu Fırat Sunel ile eşleri hakkında söylediği ağır sözlere tepkiler büyüyor.

24.05.2011 10:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Hava Yolları'nın (THY) Köln Müdürü ve Almanya Basın Sözcüsü İsa Al'a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarında, Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa ve Düsseldorf Başkonsolosu Fırat Sunel ile eşleri hakkında söylediği ağır sözlere tepkiler büyüyor. Köln'de bir grup politikacı ve sivil toplum örgütü temsilcisi THY'nin Köln Bürosu önüne siyah çelenk bıraktılar. Grup çelengin üzerine İsa Al'ın sözlerini kınayan Türkçe ve Almanca bir açıklama da bıraktı. Grup protesto sırasında 'Hepimiz çırılçıplağız' yazılı bir döviz taşıdı. THY Köln Müdürü İsa Al'ın sözlerini kadınlara yönelik çirkin bir davranış olarak nitelendiren grup daha sonra destek için Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa'nın eşi Vildan Basa'yı ziyarete gittiler.

KADINLARIN GİYİMİNE DİL UZATILAMAZ

Protestoya katılan Almanya Federal Parlamento eski Milletvekili Lale Akgün şunları söyledi: 'Bu gelişmeleri kadınlar olarak son derece tehlikeli buluyoruz. Kadının giyimine dil uzatan insanlar yarın öbür gün yaşam biçimine de dil uzatacaklar ve gittikçe kadınların etrafındaki çember daralacaktır. Bu yüzden bu olaya tepki göstermemiz gerekiyordu. Başkonsolosun eşine dil uzatılırsa normal vatandaşın eşine neler söylenmez. Bizim bu mahalle baskısını ciddiye almamız lazım. Çünkü biz kadınlar özgür yaşamak istiyoruz. Yaşam biçimlerimizin erkekler tarafından şekillenmesini istemiyoruz. '

GEREĞİ YAPILSIN

Köln'de yaptığı sosyal çalışmalarla tanınan Gülizar Cengiz ise, 'Böyle talihsiz bir açıklamadan ötürü son derece üzgünüm. THY gibi çok saygın bir kurumda Köln sorumlusunun böyle bir açıklama yapması tahammül edilir gibi değil. Bu açıklamaları ayıplıyor ve kınıyorum. Kendisinin de eşi, anası, bacısı vardır. İnsanlara giyinişlerinden, inançlarından dolayı farklı gözle bakılmasını asla doğru bulmuyorum. Türkiye'nin hassas bir süreçte olduğu dönemde bu tip açıklamaları çok tehlikeli buluyorum. Gereğinin yapılacağına inanıyorum. İnanmak istiyorum ki bu, beyefendinin düşüncesidir. THY'nin böyle bir düşünceye sahip olacağını aklımın ucundan bile geçirmek istemiyorum' diye konuştu.

THY NE DEDİ?

THY Köln Müdürü İsa Al kendisine ait olduğu iddia edilen ses kaydı nedeniyle merkeze çekilerek hakkında inceleme başlatıldı. THY Basın Müşaviri Ali Genç, kendilerine bu konuda bilgi ulaşınca Al'ın hakkındaki inceleme sonuçlanıncaya kadar merkeze çekildiğini bildirdi.

SES KAydınDA NELER VAR?

Paylaşım sitelerinde yer alan ve THY Köln Müdürü İsa Al'a ait olduğu iddia edilen üç dakikalık ses kaydında şu ifadeler yer alıyor:

'Alman devleti devamlı bizi birbirimize düşürmek ister. Ama bizim düşmememiz lazım. Bir araya gelmemiz, oyunu bozmamız lazım. Onu da geçmişte yapmamız imkansızdı çünkü Türk Devleti kısmen Alman Devletinden daha kötüydü İslam düşmanlığı bakımından. Ama şimdi konsolosluklar geliyor ilk ziyaret ettiği ATİB, Milli Görüş. Süleymancıların oraya, Milli Görüş'e geldiklerini ben hiç bilmem. Şimdi bir şey oldu mu hemen oradalar. Geçen Köln'e Bülent Arınç gelmişti. Baktım eve Milli Görüş'ün başkanını çağırmış, İslam Kültür Merkezleri'ni kapıdan geçirmezler hepsini çağırmış orada yemek filan. Millet bir de namaz kılmak istedi. 'Bu evde namaz kılınır' diyor Köln Konsolosu. Kıble nere' 'Bu tarafa. ' Arınç hemen Din Ataşesini çağırdı, 'sen kıbleyi tekrar göster' dedi. Güvenmiyor çünkü herif. Adam kıbleyi bilmiyor ki. 'Sayın Başbakan Yardımcım bu evde de namaz kılınıyor' diyor.

KARIN ÇIRILÇIPLAK

Namaz kılınıyor ama karın çırılçıplak. Sen karına bak bir. Sana Bakan niye güvensin? Din Ataşesi nasıl diyorsa öyle serdi. Gerçi aynıymış kıble. Bir Başbakan yardımcısı, başkonsolosuna güvenemiyor. O, kıble böyle dese de illa teyit etmesi lazım. Niye? Çünkü güven telkin etmiyor, adamların öyle bir şeyden nasipleri yok. Ben bugüne kadar Dışişlerinde bir tane tanımadım. Daha geçen Düsseldorf Başkonsolosu kardeşime gelmiş, 'Kadınlar ayaklarına galoş giyerek camiye girebilirler mi?' diye sormuş. Kardeşim demiş ki, 'Ya böyle şey olur mu? Sultanahmet'e gelen turistler bile ayakkabılarını çıkarıp öyle giriyorlar. Bunu ben duymamış olayım. Girmesinler o zaman camiye' demiş. Herif bir bozulmuş. Kadınlar camiye ayaklarına naylon geçirip girecekler, eşekliğe bak. ?

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya 'Hepimiz Çırılçıplağız' Protestosu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İran'ın İsrail'e yönelik saldırısı analistler tarafından değerlendirildi
    06:19 İran'ın İsrail'e yönelik saldırısı analistler tarafından değerlendirildi

    İran'ın İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği saldırı, analistler tarafından İran lehine bir beraberlik olarak tanımlandı. İsrail'in yüksek alarm durumu ilan etmesi ve Batı'nın İsrail'e desteğini yeniden göstermesi dikkat çekti. Ancak saldırının İran'ın zayıflığını ortaya çıkardığı ve İsrail'in güç dinamiklerini tanımakta başarısız olduğu belirtildi. İsrail'in saldırılardan kazanç sağladığı ancak stratejik bir kayıp yaşadığı ifade edildi.

  • İran ve İsrail Arasındaki İlişkiler: Geçmişten Günümüze 'Örtülü Savaş'
    04:04 İran ve İsrail Arasındaki İlişkiler: Geçmişten Günümüze 'Örtülü Savaş'

    İran ile İsrail arasındaki ilişkilerin tarihi ve gerginliklerin sebepleri, İran'ın Filistin davasına destek vermesi, İsrail'in İran'a yönelik düşmanlık, İki ülke arasındaki 'örtülü savaş'ın detayları ve son gelişmeler.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.

  • Threads Uygulaması Türkiye'de Kullanılamayacak
    03:09 Threads Uygulaması Türkiye'de Kullanılamayacak

    Dünyada milyonlarca kayıtlı kullanıcısı olan uygulamanın Türkiye'de 1 milyonun üzerinde kullanıcıya ulaştığı belirtildi. Rekabet Kurumu tarafından alınan karar sonrası uygulama kullanıcılarına veda mesajı yolladı. Threads 29 Nisan 2024 tarihinden itibaren Türkiye'de kullanılamayacak.


Advertisement