Her Şeyi Bırak, Barışa Bak" Kampanyası - Son Dakika
Güncel

Her Şeyi Bırak, Barışa Bak" Kampanyası

Kampanya çağrıcılarından Alğan: "Çözüm sürecine karşı bir propaganda yürütülüyor.

04.11.2014 16:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çözüm sürecine destek amacıyla başlatılan ve bazı akademisyen, gazeteci, yazar, aktivist ve sanatçıların destek verdiği "Her şeyi bırak, barışa bak" Kampanyasının çağrıcılarından Cengiz Alğan, "Çözüm sürecine karşı bir propaganda yürütülüyor. Bunun hangi merkezden geldiğini tartışacak değiliz ama hepinizin izlediği gibi hem yurt dışı basında hem Türkiye'deki merkez medyada sürece karşı olumsuz bir tavır var. Bu olumsuz tavrı olumluya çevirmek, negatiften pozitife yönlendirmeye çalışmayı istiyoruz" dedi.

Alğan öncülüğünde başlatılan ve 70 kadar yazar, akademisyen, aktivist ve sanatçının desteklediği "Her şeyi bırak, barışa bak" Kampanyası, Taxim Hill Otel'de düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

Cengiz Alğan, yaptığı konuşmada amaçlarının çözüm sürecinin sağlıklı ilerlemesine katkıda bulunmak, "müzakere yürüten tarafların elini rahatlatmak", çözüm sürecine olan ilgiyi pozitif yönde etkilemeye çalışmak olduğunu belirtti.

Kapılarının herkese açık olduğunu belirten Alğan, çözüm sürecine destek veren herkesi yanlarında görmek istediklerini dile getirdi.

Alğan, çözüm sürecinin "adeta bir avuç insanın sırtında" olduğunu savunarak, "Dünyadaki örneklerinden biliyoruz ki çözüm süreçleri, çatışma çözümlerinde toplumun sadece müzakereleri yürüten tarafları değil, muhalefetin ve medyanın çok önemli bir rolü ve desteği var. Türkiye'de ise bunun tam tersi yaşanıyor. Çözüm sürecine karşı bir propaganda yürütülüyor. Bunun hangi merkezden geldiğini tartışacak değiliz ama hepinizin izlediği gibi hem yurt dışı basında hem Türkiye'deki merkez medyada sürece karşı olumsuz bir tavır var. Bu olumsuz tavrı olumluya çevirmek, negatiften pozitife yönlendirmeye çalışmayı istiyoruz" dedi.

Terör örgütü IŞİD'in Kobani'ye (Ayn el Arap) saldırıları bahane edilerek yapılan izinsiz gösterilere değinen Alğan, bu olayların ardından sürece olan destekte yüzde 10'a varan düşüşün gözlendiğini kaydetti.

Alğan, şöyle devam etti:

"Bunun yeniden yükseltilmesi mümkündür hem Türk, hem Kürt tarafında. Çünkü bugüne kadar yapılan barış denemelerinin hiçbirisinde olmayan bir şeye sahibiz. Bu bizim için şans. Büyük bir toplum desteği. Bu ülkenin toplumu bu barıştan vazgeçmek istemiyor. Çünkü her türlü provokasyona rağmen yüzde 60'ların üzerinde bir destek söz konusu. Bu bizim güvencemizdir."

Kampanya çerçevesinde bir dizi çalışma yapacaklarını da aktaran Alğan, şunları söyledi:

"Meclis'e gidip 4 siyasi parti ile de görüşeceğiz. Sivil toplumun bu konuya desteği olduğunu, biraz esprili gibi olsun ama kendilerine biraz çekidüzen vermelerini söylemek istiyoruz. Çünkü toplum, barış konusunda siyasetçilerden daha ileride duruyor. Seçimlere kadar toplumun kafasında çözüm süreciyle ilgili oluşmuş olan en temel sorulara cevaplar aramaya çalışacağız. Bu cevapları da her ay bir toplantıyla, panel ve benzeri forumlarla çözmeye cevaplar aramaya çalışacağız. Bahar aylarında, seçim öncesinde bir büyük barış konseri ve mitingi planımız var. Bahar aylarının sonlarında 'barış treni' projemiz var. İstanbul Haydarpaşa'dan kalkan trenle Diyarbakır'a kadar gidip tekrar İstanbul'da bitirmek üzere imzacılarımız ve toplumun çeşitli kesimleriyle yola çıkacağız. Gittiğimiz şehirlerde sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler yürüteceğiz."

Açtıkları imza metnini 70 kadar kişinin imzaladığını ifade eden Alğan, bunun bir sivil toplum kuruluşu mu platform mu olarak devam edeceğine ileride karar vereceklerini aktardı.

Cengiz Alğan, " Cemil Bayık'ın 'çözüm sürecine ABD gözlemci olsun şeklindeki sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusu üzerine, çözüm sürecinin milli bir proje olduğunu kaydederek, ABD'nin ya da başka ülkenin gözlemci olmasının sürecin ruhuna uygun olmayacağı ifade etti.

İmzacıların görüşleri

Toplantıda, "Herşeyi bırak, barışa bak" metninin imzacılarından Nagehan Alçı, Prof. Dr, Atilla Yayla, Haşmet Babaoğlu, İlhami Işık ve Gülçin Avşar görüşlerini aktardı.

Gazeteci Nagehan Alçı, kampanyanın mesajının çok net olduğunu ve herkesin destek olması gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye'de gelmiş geçmiş en önemli süreç devam ediyor. Bu süreci ısrarla birileri siyasetin içine katmaya çalışıyor. Barışı canı gönülden destekleyen herkesin tek bir amacı olması lazım: Bu işi siyasetin üzerine çekmek. Evet; siyasetin içinden başladı ama taraf tutar gibi çözüm sürecini siyasi pozisyon aracı haline getirirseniz hiçbir zaman tünelin ucundaki ışığı göremezsiniz. Hangi görüşten olursa olsun Türkiye'de gerçek anlamda 'biz' olmayı isteyen herkesin bu sürece destek vermesi için buradayım" dedi.

Prof. Dr. Atilla Yayla, Türkiye'nin 30 yıl boyunca savaşı sona erdirmek, barışı tesis ettirmek fırsatını yakaladığını kaydederek, "Toplum bu savaştan yoruldu. Bu işin bitirilmesini istiyor" değerlendirmesini yaptı. Yayla, bu oluşuma, çözüm sürecinde umutsuzluğa düşülmemesi amacıyla katıldığını belirterek, çalışmaları dolayısıyla Alğan'a teşekkür etti.

İlhami Işık ise çözüm sürecinin çok zorlu bir süreç olduğunu ancak barışın mümkün olduğunu kaydetti. Barışı sadece bir nefes alma veya bazı sorunları çözme olarak görülmesinin bu durumu küçümsemek olacağını kaydeden Işık, bunun için herkesin "aşkla" bu konuda çaba harcaması gerektiğini dile getirdi.

Gazeteci Haşmet Babaoğlu da "Barışı savunmak ve bunun için çaba harcıyor olmamız bile zor bir durumda olduğumuzu görüyoruz. 'Barışa Bak!' bir platform olacaksa görevi barışın güzelliğini anlatmak olamaz. Siyasetçileri utanmaya sevk edecek bir yol bulmak durumundayız. Bütün barış isteyenlerin barışın siyaset işi olduğunu bilmeleri ve barışa yan çizen siyasetçileri utandırmaları lazım" ifadelerini kullandı.

Avukat Gülçin Avşar, çözüm süreci başladığından bu yana en büyük eksikliğin sivil toplum desteği olduğunu ifade ederek, kampanyanın buna katkı sağlayacağına inandığını dile getirdi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Her Şeyi Bırak, Barışa Bak' Kampanyası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Balıkesir Gömeç'te uyuşturucu operasyonu: 4 zanlı gözaltına alındı
    17:01 Balıkesir Gömeç'te uyuşturucu operasyonu: 4 zanlı gözaltına alındı

    Balıkesir'in Gömeç ilçesinde, jandarma tarafından yapılan operasyonda 4 zanlı gözaltına alındı. Operasyonda yapılan aramalarda 17 adet sentetik uyuşturucu hap, 4 gram sentetik uyuşturucu, 11 gram kubar esrar, tabanca ve 17 fişek ele geçirildi. Gözaltına alınan zanlıların jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Niğde Valisi, uyuşturucu operasyonunda yaralanan polislere başarı belgesi verdi
    17:01 Niğde Valisi, uyuşturucu operasyonunda yaralanan polislere başarı belgesi verdi

    Niğde Valisi Cahit Çelik, uyuşturucu operasyonunda yaralanmalarına rağmen suçluları yakalayan 2 polis memuruna başarı belgesi verdi. Valilikten yapılan açıklamaya göre, Çelik, İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesinde görevli polis memurlarını makamında kabul ederek, yaralanmalarına rağmen görevlerini yerine getirdikleri için başarı belgesi takdim etti. Ovacık köyünde 26 Şubat'ta uyuşturucu bulunduğu değerlendirilen aracın 'dur' ihtarına uymaması üzerine başlayan takip sonucu ekip arabasıyla zanlıların içinde bulunduğu araç çarpışmış, 2 polis memuru yaralanmıştı. Vali Çelik, polis memurlarının gösterdikleri fedakarlık ve gayretlerinden dolayı teşekkür etti.

  • Balıkesir Susurluk'ta Uyuşturucu Operasyonu: 7 Zanlı Gözaltına Alındı
    17:00 Balıkesir Susurluk'ta Uyuşturucu Operasyonu: 7 Zanlı Gözaltına Alındı

    Balıkesir'in Susurluk ilçesinde, jandarma tarafından yapılan operasyonda uyuşturucu imal ve ticareti suçunu işlediği tespit edilen 7 zanlı gözaltına alındı. Operasyonda, kokain, sentetik uyuşturucu, esrar ve diğer uyuşturucu malzemeleri ile suç geliri ele geçirildi.

  • Trabzon'da Göçükte Hayatını Kaybeden İşçiler Toprağa Verildi
    17:00 Trabzon'da Göçükte Hayatını Kaybeden İşçiler Toprağa Verildi

    Trabzon'un Hayrat ilçesinde meydana gelen göçükte yaşamını yitiren 3 işçinin cenazesi toprağa verildi. İşçi ölümleriyle ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Edirne Belediye Başkan Adayları Seçim Çalışmalarına Devam Ediyor
    16:59 Edirne Belediye Başkan Adayları Seçim Çalışmalarına Devam Ediyor

    Cumhur İttifakı adayı Belgin İba, Edirne Belediyesi müdürlüklerini ziyaret ederek çalışanlarla sohbet etti. Ayrıca çiftin nikah merasimine katılan İba, genç çifte mutluluk diledi. CHP adayı Filiz Gencan Akın ise basın mensuplarıyla buluşarak soruları yanıtladı ve vatandaşlarla buluşmaya devam edeceğini belirtti. İYİ Parti adayı Hamdi Sedefçi ise sosyal medya aracılığıyla projelerini vatandaşlara anlattı ve gençlere müzik ve video dünyasına adım atmaları için fırsat vereceklerini söyledi.

  • Mansur Yavaş, Beypazarı'nda seçim çalışmalarına devam etti
    16:59 Mansur Yavaş, Beypazarı'nda seçim çalışmalarına devam etti

    Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP'nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, Beypazarı ilçesinde düzenlenen mitingde konuşarak, Ankara'nın tüm ilçelerine hizmetlerinin süreceğini ve CHP'nin Beypazarı Belediye Başkan adayı Özer Kasap'a destek istedi.

  • Çanakkale'de Seçim Güvenlik Toplantısı Yapıldı
    16:59 Çanakkale'de Seçim Güvenlik Toplantısı Yapıldı

    Çanakkale'de, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi yapılan seçim güvenlik toplantısında, vatandaşların huzur ve güvenle oy kullanabilmeleri için alınacak önlemler görüşüldü. Toplantıya il emniyet müdürü, yardımcıları, ilçe emniyet müdürleri ve şube müdürleri katıldı.

  • Mersin Büyükşehir Belediyesi Üniversite Öğrencilerine Öğrenim Yardımı Yatırdı
    16:58 Mersin Büyükşehir Belediyesi Üniversite Öğrencilerine Öğrenim Yardımı Yatırdı

    Mersin Büyükşehir Belediyesi, üniversite öğrencilerine yönelik öğrenim yardımının 4'üncü ödemesi ile Halk Kart'ın mart ayı tutarlarını hesaplara yatırdı. Toplamda 23 milyon 352 bin 600 TL öğrenim yardımı ödemesi yapıldı.

  • BBP Kütahya İl Başkanı Mustafa Gökdere, AK Parti Belediye Başkan Adayı Kamil Saraçoğlu'nu destekleyeceklerini açıkladı
    16:57 BBP Kütahya İl Başkanı Mustafa Gökdere, AK Parti Belediye Başkan Adayı Kamil Saraçoğlu'nu destekleyeceklerini açıkladı

    Büyük Birlik Partisi (BBP) Kütahya İl Başkanı Mustafa Gökdere, 31 Mart yerel seçimlerinde Kütahya merkezde AK Parti Belediye Başkan Adayı Kamil Saraçoğlu'nu destekleyeceklerini duyurdu. Gökdere ve Saraçoğlu, ortak basın açıklaması yaparak desteklerini belirtti.


Advertisement