"Hereke Halısı" İsminin Patentinin Çin Tarafından Alındığı İddiası - Son Dakika
Yerel

"Hereke Halısı" İsminin Patentinin Çin Tarafından Alındığı İddiası

"Çin'de Hereke Halısı ile ilgili alınan bir patent başvurusu yoktur."

15.01.2012 16:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık,

"Çin'de Hereke Halısı ile ilgili alınan bir patent başvurusu yoktur. Hereke Halısı'nın patenti veya coğrafi işareti Sümer Holding'e aittir" dedi.

Işık, "Hereke Halısı" isminin patentinin Çin tarafından alındığı iddiaları üzerine düzenlendiği basın toplantısında, Hereke Halısı'nın sadece Kocaeli'nin değil, Türkiye'nin dünyada bilinen en önemli markalarından birisi olduğunu söyledi.

Bugün dünyanın her yerinde Hereke Halısı'nın bilindiğini ve şöhreti bulunduğunu kaydeden Işık, Hereke Halısı'nın yapılmasının özel bir uğraş istediğini, Hereke Halısı'nın, desimetre karede 10 bin ilmek olması itibariyle dünyadaki en ince halı olduğunu belirtti.

1990 yılı itibariyle Çin'in ucuz iş gücü ile dünya pazarına girdiğini ve Türk halı üreticilerinin de Çin'e giderek orada üretim yapmaya başladığını anlatan Işık, "Türk halıcıların orada üretim yapmasıyla Çin serüveni başladı. Yani Çinli'ler gelip bizim halımızı taklit etmiş değiller. Bazı Türk halıcılar daha çok para kazanmak için halı üretimini Çin'e kaydırdılar. Yasak olmasına rağmen orada ürettikleri halıları getirip Türk pazarında satmaya başladılar. Hereke Halısı konusunda bizim kendimize yaptığımızı Çinli'ler bize yapmadı" diye konuştu.

Çin'de 'Hereke' adıyla üretilen halının kalitesinin Türkiye'de üretilen Hereke Halısı ile hiçbir zaman kıyaslanamayacağını vurgulayan Işık, Hereke Halısı'nın kalitesinin korunması için yıllardır çalışma yaptıklarını kaydetti.

Çin'de Hereke ismiyle bir köy kurulduğu iddialarının gerçek dışı olduğunu ifade eden Işık, "Araştırmalarımızı yaptık ve ben Çin Büyükelçimizi aradım. Bu iddiaları kendisine sordum. Büyükelçimiz, bana Çin'de böyle bir köyün olmadığını, fakat Çin'deki bir kasabada, bir endüstri bölgesinde Hereke İpek Halısı adında halıların üretildiği yönünde bilgilere ulaştıklarını söyledi. Çin'de Hereke Halısı üretiliyor mu- Evet üretiliyor. Kim üretiyor- Türkler üretiyor. Getirip Türkiye'de, dünyaya pazarlıyorlar. Hereke halısı olarak üretmeleri yanlış, biz bunu halıcılarla da konuştuk"

-Türkiye, Hereke Halısı'nın patentini almıştır-

"Hereke Halısı" isminin patentinin Çin'de alındığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını anlatan Işık, şöyle devam etti:

"Çin'de Hereke Halısı ile ilgili alınan bir patent başvurusu yoktur. Hereke Halısı'nın patenti veya coğrafi işareti Sümer Holding'e aittir. Arkasında ebatları ve cinsi yazılan Hereke Halısı'nın üretilebileceği yer sadece Türkiye sınırlarıdır. Coğrafi işaretten amaç budur. Bu halı burada üretilebilir. Bu tescil 1996 yılında Türk Patent Enstitüsü'nde yapıldı. Onunla da yetinilmedi daha sonra Amerika'da bu patent tescil edildi. Sümer Holding bir kamu kuruluşudur. Bu patentler Türkiye'nindir. Çin'e de Hereke Halısı'nın tescil edilmesiyle ilgili yazı yazıldı. Çin'den olumlu veya olumsuz bir yanıt gelmedi. Aslında olumsuz cevabın gelmemesi uluslararası alanda tasdik anlamına geliyor"

Hereke Halısı'nın Türkiye'nin sahip olduğu en büyük markalardan biri olduğunu ifade eden Işık, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hereke Halısı'nın marka değerinin korunması ile ilgili yaptığımız bir çalışmayı bu sene sonuçlandıracağız. Türk El Halısı ve El Sanatları Enstitüsü'nün kurulması ile ilgili çalışmalar yaptık. Ocak sonuna kadar da kanun teklifini Meclise sunacağız. Bundan sonra Türkiye'deki el halıcılığı ve el sanatları konusunda markalarımız, değerlerimiz ve birikimimiz bu enstitü tarafından korunacak geliştirilecek, üretiminin ve koordinasyonu yapılarak gelecek nesillere aktarılacak. Dünyada Hereke Halısı'nın satıldığı ülkelerde 'Kalite belgesi olmayan halı Hereke Halısı değildir' kampanyası başlatacağız. Çin ile rekabet etmenin mücadele etmenin yolu budur. Adamların taklidini yapmadığı ürün yok, ama bizim ürünümüz çok değerlidir."

- KOCAELİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Hereke Halısı' İsminin Patentinin Çin Tarafından Alındığı İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement