Herkese Ayrı Cevap, 'Ben Ne Bileyim Yandex miyim' - Son Dakika
Güncel

Herkese Ayrı Cevap, 'Ben Ne Bileyim Yandex miyim'

Herkese Ayrı Cevap, \'Ben Ne Bileyim Yandex miyim\'

Rekabet stratejisini yerellik ve kişisellik üzerine kuran Yandex, kullanıcılarının ne istediğini önceden bilip sorularını cevaplandıracak.

02.07.2014 10:49  Güncelleme: 10:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Latin alfabesiyle ilk defa Türkiye'de tüketicinin karşısına çıkan Yandex, Google ile yerellik ve kişisellik stratejisi ile rekabet edecek. Kullanıcılarının isteklerini önceden bilip bir aile bireyi gibi onlarla sohbet edecek. Şirketin stretejileri hakkında bilgi veren Yandex Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Mehmet Ali Yalçındağ, kullanıcıların Yandex'e normal aramalar dışında 'geleceği' bile sorabileceğini belirterek şunları söyledi: "Türkiye'de artık (Google ile birlikte) iki arama motoru var. Günde 1 milyon sadık ziyaretçimiz oluyor. Ayda 35 milyon İnternet kullanıcısının yüzde 50'si bir Yandex hizmetini, yol sorarken, pizza ararken kullanıyor. Stratejimiz daha çok yerel ve kişisel olmak. Farkımız da burada. Örneğin İstanbul'da pizza diye soranlara öncelikle nereden ısmarlayacakları, Ankara'da soranlara nerede pizza yiyebilecekleri, Konya'da soranlara pizza tarifi geliyor. Çünkü her ilde alışkanlıklar farklı. Yandex'e normal aramalar dışında artık 'geleceği' soracak, hangi arabayı alayım diye bilgisayarla sohbet edeceğiz. Sebebini soracağız makineye o da detay detay anlatacak. Çünkü bilgi, her defasında yeniden işleniyor." Yandex'in Big Data'yı kullanarak şirketlere yol gösterdiğini anlatan Yalçındağ, şöyle devam etti: "Son örnek İnternet servis sağlayıcıları... Bu servis sağlayıcılarla bir deney yaptık. Şirket bize 1 aylık veri sundu ve bize de bu veriye algoritmalarımızı uyguladık. Kullanıcının davranışlarıyla operatör değiştirme kararı arasında ilişkiyi ortaya çıkardık. Bugün bize bu ayın verisini veriyorlar ve biz yüzde 2'lik şu kullanıcılar sizi sonraki ay bırakabilir diyoruz. Birşey yapmaları gerektiğini, evlerine çiçek yollaması gerektiğini söylüyoruz."

Türkiye'de son 6-7 aylık süreçte yüzde 70 büyüdüklerini ve yüzde 5 pazar payını geçtiklerini dile getiren Yalçındağ, "Yandex sadece İnternet şirketi değil, bir yüksek teknoloji şirketi. Türkiye'yi seçmesini bir şans olarak değerlendiriyorum. Yandex'in 3 bin mühendisin bir bölümünü Türkiye'de görmek istiyorum. Neden Yandex Türkiye'de üretmesin. Bu konuda adım atacağız. Tüm veri merkezimiz Türkiye'de olacak" dedi.

DÜNYA YENİ DEVRİMİN EŞİĞİNDE

Yandex Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Mehmet Ali Yalçındağ ile Yandex'in Kurucu Ortağı ve CEO'su Arkady Volozh, şirketin St. Petersburg'daki ofisinde arama motorları teknolojisinin dünyayı yeni bir endüstriyel devrimin eşiğine getirdiğini söyledi.

Harezmi'nin algoritmasını kullanıyor

- Yandex, Google'la neredeyse yaşıt. Hatta bir yıl önce kurulmuş. Buna rağmen sadece kril alfabesi ile çalışması küresel planda Google'ı geriden izlemesine yol açtı.

- Kurucu Ortağı Arkady Volozh, bugün Nasdaq'a kote, 19 milyar dolarlık bir şirketin CEO'su. 3 bini mühendis olmak üzere 6 binden fazla çalışanı yönlendiriyor.

- Şirket Rusya'da yüzde 62 pazar payı ile lider konumunda. Ukrayna yüzde 32, Kazakistan'da yaklaşık yüzde 30 pazar payı var. Google'ı geçtikleri ilk pazar ise yüzde 43 payla Beyaz Rusya.

- Yandex'te kullanılan algoritmanın temelini, 9. yüzyılda Türkmenistan'da doğmuş İbn Musa el Harezmi adındaki bir matematikçinin cebir hesaplarıyla ilgili bir kitabı oluşturuyor. Bilgisayar diliyle, belli bir problemi çözmek için, başlangıçtan sonunu kadar her adımı planlanmış bir sonlu işlemler kümesi olarak adlandırılıyor. Böylece makinalara, aynı anda gelen milyonlarca soruyu, saniyenin onda biri kadar bir sürede cevaplaması öğretiliyor.

Halime GÜRBÜZ - ST. PETERSBURG

Kaynak: TürkiyeGazetesi.com.tr

Son Dakika Güncel Herkese Ayrı Cevap, 'Ben Ne Bileyim Yandex miyim' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement