Hidayet Karaca'nın Avukatına Fetö Üyeliğinden İddianame - Son Dakika
Güncel

Hidayet Karaca'nın Avukatına Fetö Üyeliğinden İddianame

MURAT KAYA/ENES CAN - FETÖ/PDY kumpas davaları kapsamında tutuklu bulunan kapatılan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın avukatlığını yapan Doğan Akkurt hakkında, bu örgütün avukatlık yapılanması soruşturması kapsamında iddianame hazırlandı, 15 yıla kadar hapis cezasına...

15.09.2017 13:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MURAT KAYA/ENES CAN - FETÖ/PDY kumpas davaları kapsamında tutuklu bulunan kapatılan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın avukatlığını yapan Doğan Akkurt hakkında, bu örgütün avukatlık yapılanması soruşturması kapsamında iddianame hazırlandı, 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) avukatlık yapılanması soruşturması kapsamında, 1 Kasım 2016'da tutuklanmasına karar verilen Akkurt ile ilgili iddianame hazırlandı.

Şüpheli Akkurt'un "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilen iddianamede, FETÖ/PDY'nin kuruluşu, yapısı, kullandığı yöntemler ve karıştığı eylemler ile Türk Silahlı Kuvvetler (TSK) yapılanmasıyla gerçekleştirdiği 15 Temmuz darbe girişimi özetlendi.

Yargılama süreçlerine etki etme

Yargının temel ayaklarından olan avukatlık kurumunun da diğer kurumlar gibi örgütsel amaçlar dogˆrultusunda yapılandırıldıgˆı belirtilen iddianamede, avukatlık bürolarının örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in emir ve talimatlarını yerine getirmek amacıyla kuruldugˆu, bu bürolar vasıtasıyla yargılama dosyaları ile yargılama yapan hakim ve savcılara eris¸ilerek yargılama süreçlerine etki edilmeye çalıs¸ıldıgˆı ifade edildi.

Bu örgütlü yapılanmaya dahil olan avukatların, avukatlık meslegˆini yapıyor görünümü altında örgütsel talimatları yerine getirirken digˆer örgüt üyesi olan kamu görevlileri yahut sivil kis¸ileri organize bir s¸ekilde temsil ettikleri de aktarılan iddianamede, bu itibarla İstanbul Barosuna kayıtlı şüpheli avukatlar hakkında sorus¸turma bas¸latıldığı, s¸üpheli sayısının fazlalıgˆı nedeniyle bazı s¸üpheliler hakkında sorus¸turmanın tamamlanamadığı, ayırma kararları verildiği ve s¸üpheli Dogˆan Akkurt'un dosyasına da ayrı bir dosya sayısı üzerinden devam edildiği bildirildi.

Hidayet Karaca'nın avukatı

Şüpheli Doğan Akkurt'un, Selam Tevhit'te kumpas davasının tutuklu sanığı Gültekin Avcı ile 18 ve 19 Eylül 2015 tarihlerinde 2 kez görüs¸tügˆü, bu hususun avukat görüs¸me tutanaklarında yer aldıgˆının tespit edildiği kaydedilen iddianamede, şüphelinin aynı zamanda Tahs¸iye grubuna yönelik kumpas davasında halen tutuklu olarak yargılanan, kapatılan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın gözaltına alındıgˆı zamanda alınan doktor raporu dahil tüm as¸amalarda yer aldıgˆı dile getirildi.

Akkurt'un, Karaca'nın en son 17 Aralık 2014 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği ifadede de bulunduğu dile getirildi.

Savcılıkça ifadesi alınan Akkurt'un, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan FETÖ/PDY ana iddianamesinde Karaca'nın da sanıklar içerisinde bulundugˆunu öğrendikten sonra Karaca ile tüm ilis¸kilerini kestiği yönünde beyanda bulunduğu belirtilen iddianamede, Akkurt'un, "Durus¸malarına katılmadım. Mernis tutuklu görüs¸melerine katılmadım, cezaevi ziyaretleri yapmadım, yani ilis¸kimi tamamen bitirdim. Buna en büyük delilim I·stanbul 14. Agˆır Ceza Mahkemesi durus¸malarından Tahs¸iye dava durus¸masına katılan avukatların listesine bakıldıgˆında, Hidayet Karaca'nın ana iddianamede yer aldıgˆının görmemden sonra ben hiçbir davasına katılmadıgˆım görülecektir." dediği aktarıldı.

"Bank Asya bizim için okçular tepesidir"

İddianamede şüpheli Dogˆan Akkurt'un, tutuklu bulundugˆu cezaevinden yazdıgˆı dilekçede ek beyanda bulunmak istedigˆini bildirmesi üzerine cezaevinden 5 gün süreyle İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlügˆü nezaretine aldırıldığı ve burada 29 Ocak 2017 tarihinde ek beyanının alındığı da anlatıldı.

"2014 yılının agˆustos veya eylül ayında evinin bahçesinde görüştüğü Hidayet Karaca'nın kendisine, cemaat hakkındaki önyargılarının değişmesi için Amerika'ya, Fetullah Gülen ile tanıştırmaya götürmeyi teklif ettiğini ve bu teklifi kabul ederek hayatında ilk kez ABD'ye gittiğini" söylediği aktarılan iddianamede, Akkurt'un beyanında şunları dile getirdiği kaydedildi:

"Beraberce New York'ta Kennedy Havalimanına indik. Bizi orada bir s¸oför ve araba bekliyordu. Bizi aldı, New Jersey'de bulunan Ebru Tv binasına getirdi. Orada Ebru Tv Genel Müdürü Adem Kalaç bizi kars¸ıladı. Bina çok büyüktü, çalıs¸anlarının büyük bir kısmı Amerikalı idi. Adem Kalaç bizi 1-1,5 saatlik yolculuktan sonra Pensilvanya'da 'kamp' denilen, Fetullah Gülen'in kaldıgˆı yerles¸im yerine getirdi. Orada 9 nolu evde (en son evde) bir odaya beni, bir odaya da Hidayet beyi yerles¸tirdiler. Daha sonra ana binanın ikinci katında büyükçe bir salonda mescit olarak kullanılan s¸ık dös¸enmis¸ yerde namaz kıldık. Hoca efendinin rahatsız oldugˆunu ve o gün çıkmayacagˆını söylediler. Ben de etrafı dolas¸tım. Kampın hemen yanında bir gölet vardı orada oturdum.

İkinci gün ikindi namazında Fetullah Gülen geldi, ikindi namazını kıldırdı. Ondan sonra kendine ayrılmıs¸ olan koltugˆu oturdu. I·kindi sohbeti dedikleri sohbeti yaptı. Hizmetlerin ne kadar mes¸akkatli yapıldıgˆını anlattı. Bana, 'Sizi tanımıyorum' dedi. Hidayet bey beni tanıs¸tırdı. Benim Muhsin Yazıcıoğlu'nun yanında yol arkadas¸ı oldugˆumu ve avukat oldugˆumu söyledi. Ben giderken yanımda hediye olarak Muhsin Yazıcıoğlu'nun vefatından sonra yazılan üç ciltlik 'Muhsin Yazıcıoğlu Külliyatı'nı götürmüs¸tüm. Üçüncü gün yine ikindi namazını geldi kıldırdı. Benimle hiç selamlas¸madı. Kafası takkesiz olanlara yanında getirdigˆi takkeleri attı. Sohbeti kısa kesti ve gitti. O gün aks¸am Hidayet bey, orada bulunan 'Doktor Kudret'in odasında biraz bekleyelim, hoca efendinin yanına çıkacagˆız' dedi. O sırada Cevdet Türkyolu isimli s¸ahıs geldi, 'Biraz sonra sizi alacagˆız' dedi. Saat 22.30 civarı bizi odasına aldı, havadan sudan konus¸tu. Sonra Hidayet beye dönerek, 'Süleyman beyi arıyor musunuz'? dedi. Sonra bu s¸ahsın Süleyman Demirel oldugˆunu anladım. 'I·hmal etmeyin, görüs¸ün' dedi. Bir de Bank Asya ile ilgili konuya geldi. Orada Fetullah Gülen, 'Bank Asya bizim için okçular tepesidir, ne olursa olsun kaybetmememiz gereken bir yer' dedi. Daha sonra rahatsızlıklarından ve uyuyamama sıkıntılarından, genel geçer muhabbetlerden dem vurdu ve yaklas¸ık 45 dakika sonra yanından çıktık."

" 'O Yavuz'u öldürdüler' deyince kalktı gitti"

İddianamede, şüpheli Akkurt'un, "ABD'de bulunduğu dördüncü gün yine Gülen'in ikindi namazını kıldırdığı ve sonrasındaki sohbette, "Hükümetin hizmete kars¸ı yaptığı baskı ve zulümlerden bahsettiğini" söylediği de belirtilerek, Akkurt'un, Yazıcıoğlu ile ilgili bir konuda Gülen'in odadan ayrılışına ilişkin şu anlattıklarına yer verildi:

"Gülen, dünyada 164 ülkede sahabi ruhu ile çalıs¸an okul ve ögˆretmenlerden uzunca bir süre bahsettikten sonra, 'Yok mu, gelmez mi ki bir yavuz?' deyince, ben dayanamadım oturdugˆum yerden, 'O Yavuz'u öldürdüler hocam' dedim. Benim tarafıma döndü, bana baktı ve elini koltugˆa koyarak kalktı gitti. Daha sonra gittigˆim güne kadar sohbetlere çıkmadı ve gidene kadar kendisini bir daha görmedim. Bu sohbetlerde cemaatin Türkiye sorumlusu oldugˆu söylenen Sadık hoca, Ali Kara isimli bir s¸ahıs, I·stanbul FEM dershanesinin sorumlusu oldugˆu söylenen bir s¸ahıs vardı. Altıncı günün sonunda ülkeye döndük."

Akkurt'un, "Hidayet Karaca'nın 2014 yılı aralık ayında gözaltına alınma sürecinde, karısı ve annesinin ricası üzerine evinde bulunduğunu ve polisler geldiği sırada Karaca'nın evde bulunmadığını" da anlattığı belirtilen iddianamede, Akkurt'un, "Karaca'yı iki saat sonra emniyete teslim ettik. Bilahare kendi grup avukatları olan Fikret Duran ve arkadas¸ları geldi. Savcılık sorgusunda hazır bulundum. Daha sonra dosya ile ilgili her türlü karar ve inisiyatifi kendileri aldı. Ben sadece koms¸uluk hukukumdan dogˆan görevimi yaptım." dediği ifade edildi.

Digiturk üyelik iptali

İddianamede, şüpheli Akkurt'un, FETÖ/PDY avukatlık yapılanmasına ait bildiklerini anlatıp Hidayet Karaca'nın gözaltı sürecinden önce tanıdıgˆı veya bir s¸ekilde tanıs¸tıgˆı cemaate mensup avukatların ismini verdiği vurgulanırken, "S¸üpheli ilk savunma ve delil tespiti sürecinde örgüt üyeligˆine ve örgüt üyesi olan kis¸ilere ilis¸kin hiçbir bagˆı ve irtibatı olmadıgˆını beyan etmesine kars¸ın devam eden süreçte vermis¸ oldugˆu ek savunmasında zaten açıkça HTS raporunda da tespit edilen ve kamuoyunca bilinen kis¸ilere ilis¸kin yüzeysel açıklama ve beyanlarda bulundugˆu, örgütün avukatlık yapılanmasında kritik öneme haiz stratejik eylem ve is¸lemlere ilis¸kin açıklamalarda bulunmadıgˆı, keza yine dahil oldugˆu Tahs¸iye kumpası davası sürecinde FETÖ/PDY'nin kamuoyu algısı olus¸turmak için izlemis¸ oldugˆu tutum ve stratejiye ilis¸kin detaylı açıklamalarda bulunmadıgˆı anlas¸ıldıgˆından, bu açıklama ve beyanlarının etkin pis¸manlık olarak degˆerlendirilemeyecegˆi kanaatine varılmıştır." denildi.

S¸üpheli Akkurt'un Digitürk üyeligˆini STV Grubu kanalların Digiturk platformundan çıkarılmasından sonra 8 Ekim 2015 tarihinde iptal ettirdigˆi ve kullanımındaki telefonla toplamda FETÖ'nün şifreli haberleşme programı ByLock ile 69 kullanıcı numarayla görüs¸me yaptıgˆının tespit edildiği bilgisine yer verilen iddianamede, şu değerlendirme yapıldı:

"Dogˆan Akkurt'un kendi beyanına göre FETÖ/PDY içerisinde faaliyet gösteren s¸ahıslarla irtibatlı olması, örgüt liderini görmek üzere ABD'ye gitmesi, örgüt üyesi oldukları gerekçesiyle gözaltına alınan ve tutuklanan kis¸ilerle irtibat sagˆlaması, örgüt yöneticisi ve üyesi olduklarından bahisle haklarında sorus¸turma yürütülen kis¸ilerle irtibatlı olması, çok sayıda ByLock kullanıcısı ile irtibatlı olması, örgütle ilis¸kisi oldugˆundan bahisle Digiturk platformundan çıkarılan kanalların ardından Digiturk aboneligˆini iptal ettirmesi, örgütle ilis¸kisi oldugˆundan bahisle haklarında is¸lem yapılanlarla para ilis¸kisi olması, örgüt yapılanması lehine algı olus¸turmaya yönelik basın açıklamasında bulunması, fiili olarak yapılan protesto ve eylemlere örgüt lehine katılmıs¸ olması hususları birlikte göz önüne alındıgˆında, s¸üphelinin FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak suçunu is¸ledigˆi degˆerlendirilmis¸tir."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hidayet Karaca'nın Avukatına Fetö Üyeliğinden İddianame - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement