Hidayet Türkoğlu: Türkiye'ye Dönersem F.Bahçe'de Oynarım - Son Dakika
Spor

Hidayet Türkoğlu: Türkiye'ye Dönersem F.Bahçe'de Oynarım

Hidayet Türkoğlu: Türkiye\'ye Dönersem F.Bahçe\'de Oynarım

Basketbol kariyerine NBA'de devam eden Hidayet Türkoğlu, "Türkiye'ye dönersem tek oynayacağım takım Fenerbahçe olur." dedi.

15.06.2014 08:32  Güncelleme: 12:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uzun yıllardır giydiği milli formaya geçtiğimiz aylarda veda eden Hidayet Türkoğlu, bu kararının gerekçelerini Milliyet'ten Ümit Avcı'ya açıkladı.

KARARINDAN VEZGEÇMEDİ

Türkiye’yi NBA’de en uzun süre temsil eden, 12 Dev Adam efsanesinin başaktörlerinden birisi olan, milli formayı 1994 yılından bu yana gururla taşıyan Hidayet Türkoğlu, sezon içinde sürpriz bir kararla ay-yıldızlı formaya veda ettiğini açıklamıştı. Ancak hem milli takım yetkilileri, hem de son olarak Federasyon Başkanı Turgay Demirel, yıldız oyuncunun kadroda olacağına inandıklarını dile getirerek, akıllara bu karardan dönülebileceğini getirdi. Ancak Hidayet, bu ihtimalin bulunmadığını ve kararının kesin olduğunu açıkladı, hem bugün, hem de gelecek ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

Federasyon cephesinde senin milli takımda oynaman konusunda umut var sanırım...

O açıklamaları neden yaptıklarını anlamıyorum. Ben 1994’ten bu yana hiçbir koşulda milli takımı yalnız bırakmadım, o formayı şerefle tanıdım. 35 yaşına geldim, Türk spor tarihinde en çok milli formayı giyen oyuncuyum. Artık bu kutsal formayı uzun yıllar taşıyabilecek gençlerin giymesi taraftarıyım ve bunun için de bir karar aldım, bu kararın da arkasındayım.

Ergin Ataman’la ilgisi var mı? Coachun belirlenirken sana söylenmemesine kızdığın doğru mu?

Ergin Ataman, Efes’te antrenörlüğümü de yaptı, onunla hiçbir sıkıntım olamaz. Biz daha önceki yıllarda onun başımızda olmasını istemiştik, keşke o zamanlar bu görev ona verilseydi ve beraber milli formaya hizmet etseydik. Şanssız zamanlama diyebilirim. Yine de hem kendisine, hem arkadaşlarıma her türlü desteği vermeye hazırım. Evet bana haber vermediler. Zaten böyle bir zorunlulukları yok. Ben milli takım kaptanıyım. Daha önceki yıllarda da takımdaki arkadaşlar bilgi almak için beni arardı. O süreçte onlara bilgi verememek insanı zor durumda bırakıyor. Ama ben buna küsüp milli formayı bırakmam. Zaten isimler nedeniyle milli formadan vazgeçecek olsam, bunu daha önce yapardım. Biz zaten Turgay Demirel ile her konuda aynı fikirde olabilecek kişiler değiliz. Bu konuda da farklı düşünebiliriz. Bu kararı eşimle çok uzun süre düşünerek aldık.

Türkiye’ye döndüğünde milli takımdan birisiyle görüşme yaptın mı peki?

Ergin Hoca ile görüştüm, kendisine de durumu açıkladım. O milli takımda oynamamı istiyordu ama ben bunun doğru olmadığını düşündüğümü ilettim, artık başka bir yol çizmeyi planladığımı anlattım. Ondan başka da kimseyle görüşmedim.

Sadece Fenerbahçe...

Daha önce Efes ve Fenerbahçe demiştim ama artık Türkiye’ye dönersem tek oynayacağım takım Fenerbahçe olur. Biraz daha duygularımı dinlediğimde mutlu olabileceğim yer orası diye düşünüyorum. Tabii bu benim düşüncem, kulübün düşüncesi ne olur onu bilemeyiz. Ancak bu sene dönmeyi düşünmüyorum. Geçen yıl da söylemiştim, NBA’de bin maç barajını geçip gelmem lazım. Onu daha doldurmadım. Ayrıca NBA’de iki yıl daha en üst düzeyde basketbol oynayabileceğimi düşünüyorum ve bunu istiyorum. Burada buna da nokta koyalım. Geldi, gelecek söylentilerini bitirelim. Bu sezon yokum.

Başbakan ile 2010’daki prim muhabbetin devam ediyor, lanet olsun, keşke onu konuşmasaydım dediğin oldu mu?

Ben keşkelerle yaşamam. İnsanların da niyetine bakarım. Beni tanıyanlar onu niye yaptığımı biliyor. O adrenalin içinde normaldi, ben sonuçta bir takımın kaptanıydım. Sonradan izledim görüntüleri, son saniye basketleriyle, kazanılan maçlarla geçen bir kariyerim olsa da, o kadar kendimden geçtiğim bir anın olduğunu düşünmüyorum. 4 sene sonra bunun hâlâ konuşulması komik, kimlerin konuştuğunu da biliyorum. Ben Türk insanını geneline bakarım. Evet yaptım. İyi ki yaptım demiyorum ama yaptım ve bunu üstleniyorum. Doğrudur - yanlıştır, her koşulda, herkesle, her yerde, tartışmaya hazırım. Tutturmuşlar Hido para istedi diye, bunu söylüyorsun da, sen benim ne kadar kazandığımı biliyor musun? O paraya ihtiyacım mı var benim? Bu tarz konuşmaları sevmiyorum ama bazen zorda bırakıyorlar.

Ergin Hoca'nın arkasında durulmalı

Ergin Hoca’nın en büyük talihsizliği geçiş jenerasyonuna denk gelmesi. Bence çok iyi bir jenerasyona Ergin Hoca dahil edilseydi, çok iyi isimlerle çalışma fırsatı bulabilir, önemli başarılar kazanma olasılığı artardı. Ancak bu dönemi her ülke yaşıyor. Bunu pozitife çevirmek önemli. Tek isteğim bundan önceki antrenöre verilen uzun süreli desteğin kendisine de verilmesi. Aynı desteği Orhun Ene’de görmedik. Onun da arkasında dursalardı o da uzun yıllar başarılı olacak kalitede bir antrenördü. İnşallah bu desteği Ergin hocaya verirler ve federasyon olarak onun arkasında sağlam dururlar.

Hedef federasyon başkanlığı

Yıldız basketbolcu, oyunculuk kariyerini noktaladıktan sonra yönetim kademesinde görev almak istediğini söyledi. ‘Türkiye’de antrenör olmayacağım kesin’ ifadesini kullanan Hidayet, Kulüp menajerliğini de düşünmem. Basketbol okullarımla ilgilenme süremi artıracağım. Büyüklerim ve basketbol camiası uygun görürse de fahri bir görev olan Federasyon Başkanlığını üstlenmek isterim, bu görevi de büyük bir onurla yaparım” dedi.

"Sanki biraz yabancı hayranlığı var"

Kesinlikle var. Bizim sporcular belli bir para kazanınca çok geliyor ama yabancılar da onu kazanıyor. Ben biraz milliyetçiyim bu konuda. Yabancıdır, çok üst düzey bir isimdir eyvallah, ama genelde ben yabancıların bizim oyuncularımızdan çok üstün olmadığını biliyorum. Onlar kazanıyorsa bizim arkadaşlarımız neden kazanmasın. Bu ülke olarak bir alışkanlık gibi oldu bizde, yabancılar hep gözde. Antrenör olarak da oyuncu olarak da bu böyle.

Tercihim Clippers

Orlando ile kontrat sürecim tatsız geçti, sezonun yarısı boşa gitti. Clippers ile anlaştıktan sonra da herkes memnundu, buraya gelmeden önce de pozitif bir görüşme yaptık. Önümüzdeki sezon bir takımla sezon başından anlaşıp, bütün sezon oynayıp kendimi o şekilde görmek istiyorum. Bu yaz ailemle iyi vakit geçireceğim. Basketbol okullarımdaki öğrencilemle hem İstanbul’daki tesislerimizde daha çok birlikte olup, hem de yaz kamplarına katılacağım. Bunlar bana moral olarak çok iyi gelecektir. Yeni sezona daha hazır başlarım. Clippers’ta Doc Rivers bana güvendiğini iletti. Draftlardan sonra şekillenecektir nerede oynayacağım. Şimdilik serbest oyuncuyum ama Clippers’ta kalmak istiyorum.

"Türkler'e haksızlık yapılıyor"

Tabii ki ben Türk oyuncular tarafındayım. 5 yabancı kuralı çok saçma. Rekabeti sadece yabancı sayısını artırarak yapamazsın. Türk oyunculara fazla para veriliyor diye yabancıları yükseltmek aptallık. Türk basketbolunun tekrar gelişmesi için farklı projeler yapmak lazım. Ucuz yabancılar getirerek hem kendi oyuncularına zarar vermek, hem basketbola zarar vermek büyük hata. Milli takım diyoruz, gelecek sezon ne olacak? 5 yabancı oyuncu başroldeyse hangi Türk oynayacak. Şu anda bile tecrübeli isimler az süre alıyor, gençler bu şartlar altında nasıl oynayacak ki? 5+1. Peki Türk oyuncular ne olacak? Futbolda 5 yabancı oldu, 11 kişide 6 türk var. Yüzde olarak Türkler fazla. Basketboldaki duruma bakın bir de. Bunu yapıyorsanız, milli takımdaki beklentiniz ne olacak?

Kaynak: EuroSport.com

Son Dakika Spor Hidayet Türkoğlu: Türkiye'ye Dönersem F.Bahçe'de Oynarım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement