Hıdırellez'de Sevdalinka ve Romen Şarkıları - Son Dakika
Güncel

Hıdırellez'de Sevdalinka ve Romen Şarkıları

Mostar Sevdah Reunion vokalde Nermin Alukic, kemanda Vanja Radoja, basta Marko Jakovljevic, davul ve perküsyonda Senad Trnovac, gitarda ise Miso Petrovic ve Sandi Durakovic'ten oluşuyor.

02.05.2018 15:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Boşnak-Hırvat Savaşı döneminde evde kaset üzerine yaptıkları kayıtları çevrelerine dağıtarak müzik serüvenlerine başlayan, 20 yılda sekiz albüm kaydeden, 300'e yakın konser veren, haklarında 2 belgesel film çekilen ve 3 yıl üst üste Davorin müzik ödülüne lâyık görülen Mostar Sevdah Reunion, 5 Mayıs Cumartesi akşamı İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda sahne alacak.

Grubun CRR'de verecekleri konser baharın gelişini, tohumun topraktan çıkıp çiçeklenmesini simgeleyen 'Hıdırellez Günü' başlığını taşıyor. Tıpkı onların kendi hikâyeleri gibi…

Bir Yeraltı Grubuyken Dünyaya Açıldılar

Balkanların en başarılı müzik gruplarından biri olarak gösterilen Mostar Sevdah Reunion'ın müzik yolculuğu 1993 yılında başlar. O dönemde iç savaş vardır, müziklerini ve amatör albüm kayıtlarını evlerinde yaparlar. Bu, o dönem için kendilerini yeraltı grubu olarak tanımlamalarına sebep olur. Ucuz pop akımının olduğu yıllardı ve onların yaptıkları müzik "tuhaf" olarak tanımlanıyordu. Bu "tuhaf" müziğin ilk hayranları, çevrelerindeki sanatsal duyarlılığı olan insanlar ve genç avangardlar olur.

Grubun Mostar Sevdah Reunion adını alması aynı zamanda ilk albümlerini yayınladıkları 1998 yılında olur. Grubun yapımcısı ve menajeri Dragi Sestic Buena Vista Social Club'dan aldığı ilhamla benzer bir oluşuma imza atmaya karar verir. Amaçları o yıllarda sadece kötü haberlerle gündeme gelen Bosna'yı dünyaya yeniden tanıtmak ve gerçek Avrupa Blues müziğini göstermektir.

NEŞET ERTAŞ VE SEZEN AKSU'DA 'SEVDAH'I YAKALAMAK

Mostar Sevdah Reunion, sevdalinka ve Romen müziğini bir araya getirmeleri ve alışılmışın dışındaki tarzlarıyla anılıyor. Fakat onlar isimlerindeki 'sevdah' kelimesini 'sevdalinka'nın değil 'haleti ruhiye' ifadesinin karşılığı olarak kullandıklarını söylüyor. Müziklerinde sevdalinkaları temel almış olsalar da sevdahı olmayan sevdalinkaları tercih etmiyorlar.

Grup üyeleri çingene müziğinin efsaneleri Ljiljana Buttler ve Saban Bajramovic ile birlikte çalışmalarda sevdahı yakaladıklarını, aynı hissi Neşet Ertaş ve Sezen Aksu dinlediklerinde de yaşadıklarını söylüyor.

İKİ BELGESELİ OLAN MÜZİK GRUBU

Mostar Sevdah Reunion'u anlatan iki belgesel film yapılmış. Belgesellerden biri ünlü yönetmen Pjer Zalica'nın çektiği 'MSR- The Bridge of Bosnian Blues'. Diğeri ise, 2005 yapımı Mira Erdevicki'nin 'Sevdah: The Bridge That Survived' isimli belgesel. BBC'de yayınlanan The Bridge of Bosnian Blues; savaş sırasında her bir grup üyesinin yaşadıklarını, müziklerine sahip çıkışlarını ve tüm dünyaya ulaşma hikâyelerini duygusal bir dille anlatıyor.

Grup üyeleri; müziklerinin genç nesillere ilham olmasını diliyor ve 'sevdah' şehri Mostar'ın dünyaca tanınmasına katkı sağlamayı temenni ediyor.

2004 yılında yine CRR sahnesinde İstanbullularla buluşan grup, 5 Mayıs'ta gerçekleşecek 'Hıdırellez Günü' başlıklı konseri saat 20.00'de başlayacak. Konser biletleri 80-50-30 ve 20 TL olarak İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu gişesi ve Biletix'ten temin edilebilir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Hıdırellez'de Sevdalinka ve Romen Şarkıları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement