Hilmi Özkök: (Muhtıra) Aytaç Yalman Tarafından Bir Hareket Tarzı Olarak İfade Edildi - Son Dakika
Güncel

Hilmi Özkök: (Muhtıra) Aytaç Yalman Tarafından Bir Hareket Tarzı Olarak İfade Edildi

Ergenekon Davası'nda tanık olarak dinlenen Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, muhtıra için "Ordu komutanlarının katıldığı toplantıda, Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman tarafından bir teklif olarak değil, bir hareket tarzı"...

03.08.2012 12:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ergenekon Davası'nda tanık olarak dinlenen Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, muhtıra için "Ordu komutanlarının katıldığı toplantıda, Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman tarafından bir teklif olarak değil, bir hareket tarzı olarak ifade edildi" dedi. Hilmi Özkök, Balyoz için de "Bu seminer icra edilmiş fakat en tehlikeli senaryonun amacını biraz aştığı, siyasi kişiler ve siyasi olaylar gerçekmiş gibi oynandığı duyumları kulağıma geldi. Ben de Kara Kuvvetleri Komutanı'na konuyu incelettim" diye konuştu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 65'i tutuklu 273 sanıklı Ergenekon Davası'nın 214. duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, CHP İzmir Milletvekili gazeteci Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, emekli Albay Dursun Çiçek, İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 45 tutuklu sanık hazır bulundu. CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve Sedat Peker'in de aralarında bulunduğu 20 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı. Duruşmada Odatv Davası'nın tutuklu sanığı Yalçın Küçük ve diğer tutuksuz sanıklar Nusret Senem, Fatma Sibel Gürcihan ve Güler Kömürcü Öztürk de hazır bulundu.

İZLEYİCİLER BAŞBUĞ'U ALKIŞLADI

Duruşma başlamadan önce salona gelen tutuklu sanık Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı. Başbuğ'da izleyicilerin bulunduğu bölüme gelerek, herkesi selamladı. Saat 09.45'de duruşmanın başlamasının ardından Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök tanık kürsüsüne alındı. Dün ifade veren Hilmi Özkök bugün de avukatların ve heyetin sorularını yanıtladı.

"AYTAÇ YALMAN TARAFINDAN BİR HAREKET TARZI OLARAK İFADE EDİLDİ"

Emekli Orgeneral Dursun Çiçek'in avukatı ve aynı zamanda kızı İrem Çiçek, Özkök'e "Dün sorular üzerine toplantıda 'muhtıra' sözünün geçtiğini söylediniz. Hangi toplantıda, kim tarafında söylendiğini açıklayabilir misiniz?" diye sordu. Özkök, "Ordu komutanlarının katıldığı toplantıda, Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman tarafından bir teklif olarak değil, bir hareket tarzı olarak ifade edildi" diye cevap verdi. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, Avukat İrem Çiçek'in bazı sorularının yorum olduğu gerekçesiyle Özkök'e sorulamasına izin vermedi. Bunun üzerine sinirlendiği görülen Dursun Çiçek, "Kağıt parçası yüzünden 3,5 yıldır yatıyorum" diye bağırdı. Bunun üzerine Dursun Çiçek duruşma salonundan çıkarıldı.

ÖZKÖK'E BALYOZ SORUSU

Ergenekon ve Balyoz davalarının tutuklu sanığı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu'nun avukatı Burak Candan, Özkök'e 5-7 Mart 2003'de 1. Ordu Komutanlığı'nda düzenlenen seminere ilişkin soru sordu. 2003 yılında 1. Ordu Komutanlığı'nda yapılan Balyoz Plan Seminerinin yapıldığını söyleyen avukat Candan, "Darbenin Aytaç Yalman tarafından önlendiği iddiaları var. Bu konuda bilgi ve tanıklığınız nedir?" dedi. Özkök sorunun görülmekte olan davayla ilgisini kuramadığını söyledi. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese de "Bu soruyu sormaktaki amacınız nedir?" diye avukata sordu. Avukat Candan ise, "Müvekkilim Mehmet Otuzbiroğlu hem Balyoz Davası'nda hem bu davada sanık olarak yargılanmaktadır. Bu nedenle sordum" dedi.

"EN TEHLİKELİ SENERYONUN BİRAZ AMACINI AŞTIĞI DUYUMLARI KULAĞIMA GELDİ"

Bunun üzerine Tanık Hilmi Özkök, "Silahlı kuvvetlerde çeşitli durumlara ilişkin Milli Güvenlik Kurulu'nda kararlaştırılan ve hükümet tarafından onaylanan milli strateji belgesinde, harp oyunları, plan seminerleri ve plan tatbikatları vardır. Genelkurmay, her 2 yılda, 1. Ordu, 2. Ordu, 3. Ordu'ya hangi planların oynanacağını, seminerlerin oynanacağını, ne şekilde oynanacağını ve tarihleri bildirir. Bu benden önce rutin olarak yayımlanmıştır. Uygulanması gerekir. Ben yoğunluğumdan katılamadım. Bu seminer icra edilmiş fakat en tehlikeli senaryonun amacını biraz aştığı, siyasi kişiler ve siyasi olaylar gerçekmiş gibi oynandığı duyumları kulağıma geldi. Ben de Kara Kuvvetleri Komutanı'na konuyu incelettim" diye cevap verdi. Duruşma tanık Özkök'e soru sorulması ile devam ediyor.

(BB) - İstanbul/ Silivri

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hilmi Özkök: (Muhtıra) Aytaç Yalman Tarafından Bir Hareket Tarzı Olarak İfade Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement