Aytaç Yalman ve Hilmi Özkök Mahkemede - Son Dakika
Güncel

Aytaç Yalman ve Hilmi Özkök Mahkemede

Aytaç Yalman ve Hilmi Özkök Mahkemede

Yeniden görülen Balyoz davasında, Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman tanık olarak ifade vermek üzere adliye geldi.

03.11.2014 10:49  Güncelleme: 11:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ile eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, yeniden görülecek olan Balyoz davasının ilk duruşmasında tanık olarak dinlenilmeleri için duruşma salonuna geldi.

BALYOZ'DA İLK DURUŞMA

Muvazzaf ve emekli askerlerin yargılandığı Balyoz Davası'nda hükmün bozulmasının ardından ilk duruşma bugün İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

ÖZKÖK VE YALMAN DURUŞMAYA GELDİ

Balyoz Davası avukatları emekli Orgeneraller Hilmi Özkök ve Aytaç Yalman'ın tanık olarak dinlenilmesini talep etmişti. Bunun üzerine Özkök ve Yalman, bugün duruşma salonunun tanık odasında bölümünde yerlerini aldı.

Duruşma salonundaki ekrana yansıtılan tutanak taslağında da tanıklar Hilmi Özkök ile Aytaç Yalman'ın tanık olarak dinlenilmesi için hazır bulunduklarına dikkat çekildi.

KOMUTANLARA 100 SORU

Sanık avukatları Hilmi Özkök ve Aytaç Yalman'a sorulmak üzere 100 soru hazırladı Avukatların Özkök ve Yalman'a yönelteceği sorulardan bazıları şöyle:

- İddianamede darbe planı olduğu öne sürülen 'Balyoz Harekat Planı' ismini basın haricinde daha önce duydunuz mu?

- İddianamede bu darbe planını sizin önlediğiniz yazmaktadır. Böyle bir olay gelişmiş midir?

- 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin söz konusu planının bazı subayların görevden alınmasıyla önlendiği öne sürülmektedir. Böyle bir işlem gerçekleştirdiniz mi?

- Balyoz Harekat Planı ve eklerinin sahte olduğuna ilişkin kamuoyunda yer alan değerlendirmelere ilişkin görüşünüz nedir?

- Emriniz altındaki subaylarca bir darbenin planlandığına ilişkin size bilgi ulaştı mı?

- 2003 Mart'ındaki seminere katılan Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı gözlemcileri darbe planının tartışıldığına ilişkin tarafınıza bir rapor sundu mu?

- Genelkurmay Başkanlığı yaptığınız dönemde yargılanan sanıklar hakkında herhangi bir disiplin veya adli soruşturma başlattınız mı?

- Avukatlar bilirkişilerden de 11 ve 17 No'lu CD'lerin oluşturulma tarihleriyle ilgili çelişkileri, 5 No'lu harddiskteki saat çelişkileri ve parmak izlerinin kimlere olduğu gibi noktaların aydınlatılmasını isteyecek.

KİMLİK TESPİTİ YAPILDI

Duruşma Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu'nda görülmeye başlandı. Mahkeme heyet duruşmaya tutuksuz sanıkların kimlik tespitiyle başladı.

204 SANIK KATILDI

Duruşmaya aralarında emekli Orgeneraller Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 204 tutuksuz sanık katıldı 32 sanık ise duruşmaya gelmedi. Sanıkların ardından avukatların yoklaması yapılıyor.

GS BAŞKANI YARSUVAT DA DURUŞMADA

Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Duygun Yarsuvat da dava sanıklarından Tümgeneral Ahmet Yavuz'un avukatı olarak duruşma salonundaki yerini aldı.

YENİDEN YARGILAMA VE TAHLİYE KARARI VERİLMİŞTİ

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi Anayasa Mahkemesi'nin 18 Haziran 2014 tarihli "Hak ihlali" kararı doğrultusunda 236 hükümlünün infazlarının durdurularak tahliyelerine ve yeniden yargılanmalarına karar vermişti. Mahkeme ayrıca, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ile eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın 10 Kasım'daki duruşmaya tanık olarak dinlenmesine karar vermişti.

YARGITAY'DAN BOZULAN DAVA 10 KASIM 2014 GÜNÜ

Öte yandan Balyoz Davası'nda aldıkları mahkumiyet kararları Yargıtay tarafından bozulan 88 sanığın yargılandığı davada, mahkeme ilk celse kararını vererek 25 sanığın beraatına, 62 sanığın ise dosyasını ayırarak yeniden yargılanmalarına hükmetmişti. Dosyası ayrılan 62 sanığın yargılandığı dava ise 10 Kasım 2014 tarihine ertelenmişti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Aytaç Yalman ve Hilmi Özkök Mahkemede - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement