Hindistan Başbakanı Singh Çin'de - Son Dakika
Güncel

Hindistan Başbakanı Singh Çin'de

Hindistan Başbakanı Singh Çin\'de

Çin ve Hindistan, sınır işbirliğini güçlendirmek üzere güven artırıcı mutabakat zaptı imzaladı

23.10.2013 10:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, resmi ziyaret için bulunduğu Çin'in başkenti Pekin'de, Başbakan Li Kıçiang ile bir araya geldi.

Çin Büyük Halk Salonundaki görüşmede Çin Başbakanı Li, Singh'in ziyaretini ikili ilişkilerde bir "dönüm noktası" olarak nitelendirerek, iki ülke ilişkilerine yeni bir ivme katacağını söyledi.

Li, mayıs ayında Hindistan'a resmi bir ziyarette bulunduğunu hatırlatarak, 1954'den bu yana ilk kez Çin ve Hindistan Başbakanlarının aynı yıl birbirini ziyaret ettiğine dikkati çekti.

Hindistan doğu sahillerinde etkili olan güçlü kasırga sırasında bir Çin gemisindeki 17 mürettebatın kurtarılması nedeniyle teşekkür eden Li, kasırga sırasında hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

Li, iki ülke arasında yarım asırdır süren sınır ihtilaflarına atıfta bulunarak, Çin ve Hindistan hükümetlerinin sınır anlaşmazlıklarını yönetebilme yeteneğine sahip olduğunu ve bu anlaşmazlıkların ikili ilişkilerin genelini etkilememesini ümit ettiğini söyledi.

-Mutabakat zaptı-

Toplantıların ardından Çin ve Hindistan arasında sınır işbirliğinin güçlendirilmesi üzerine güven artırıcı bir mutabakat zaptı imzaladı ve varolan mekanizmalar yoluyla işbirliği yapmak hususunda mutabakata varıldı.

Sınır anlaşmazlıkları konusunda ülkelerin özel temsilcilerinin iletişimi sürdürmesinin öneminin altını çizen Li, uzmanların her iki taraf için de adil ve makul bir çözüm üzerinde tartışmaları yönünde çağrıda bulundu.

Li, Çin ve Hindistan'ın gelişen ülkeler arasında en büyüklerden olduğunun altını çizerek, Çin'in 2,5 milyar insanın yararı ile dünya barışı ve kalkınması için Hindistan'la çalışmaya istekli olduğunu belirtti.

Hindistan Başbakanı Singh de Li'nin Hindistan ziyaretinin Çin'in yeni yönetiminin Hindistan ile ilişkilere önem verdiğinin bir göstergesi olduğunu belirtti.

Singh, söz konusu mutabakatın sınırlarda "barış, istikrar ve öngörülebilirliğin" sağlanmasına yardımcı olacağını söyledi.

İki ülke arasında yarım asırdır süren sınır ihtilafı nedeniyle onlarca görüşme yapılmış ancak başarıyla sonuçlanmamıştı. İki ülke son olarak bu yılın başında sınır gerginliği yaşamıştı.

Taraflar arasında bugün yapılan mutabakatın, sınırlarla ilgili taraflar arasındaki iletişimi artırmak ve kaçakçılıkla mücadele için önemli olduğu vurgulanıyor.

İki ülke arasında uzun zamandır süren sınır ihtilafında Çin, Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Arunachal Pradesh eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik alanın kendine ait olduğunu savunurken, Hindistan da Himalayaların batısındaki Aksai Chin platosundaki 38 bin kilometrekarelik alanı Çin'in işgal ettiğini iddia ediyor.

Singh, Çin temasları çerçevesinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Ulusal Halk Kongresi Başkanı Cang Dıciang ile de görüşecek. - Pekin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hindistan Başbakanı Singh Çin'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement