Hitit Yolu Yürüyüş Ve Bisiklet Parkurları Projesi Açılış Etkinlikleri Basın Metni - Son Dakika
Güncel

Hitit Yolu Yürüyüş Ve Bisiklet Parkurları Projesi Açılış Etkinlikleri Basın Metni

Hitit Yolu Yürüyüş Ve Bisiklet Parkurları Projesi Açılış Etkinlikleri Basın Metni

Hitit Yolu Yürüyüş Ve Bisiklet Parkurları Projesi Açılış Etkinlikleri, 13 Mayıs 2011 Cuma Günü Düzenlenen Tanıtım Kokteyli İle Başladı.

25.05.2011 23:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anitta Otel'de gerçekleştirilen "Güneş Kursunun İzinde Hitit Yolu Tanıtım Programı" kokteyline Çorum Valisi Nurullah Çakır ve eşi Cemile Çakır, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve eşi Hatice Külcü, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Bahattin Akyon ve yerel yöneticilerin yanı sıra TV Program Yapımcısı Coşkun Aral, Dağcı Nasuh Mahruki, gezgin-yazar Buket Uzuner, editor-yazar Oya Ayman, yerel yürüyüş rehberi Kate Clow ve görme engelli ressam Eşref Armağan gibi ünlü isimler, Atlas-National Geographic-Gezgin Kültür-Varan Yol Boyunca-Ulusoy Travel- Kamil Koç Yolculuk dergileri, Sabah- Cumhuriyet-Hürriyet gazeteleri, TGRT-Haber Türk-İz Tv-TRT gibi televizyon kanalllarının program yapımcıları ile muhabirleri ve tur şirketleri temsilcileri katıldı.

" Anitta otelde konukları Hitit kıyafetleri giymiş mankenler karşıladı."

Tanıtım kokteyline katılan davetlileri, Hitit Tanrılarına ait kıyafetler giymiş mankenler karşıladı. 12 Tanrı ve bazı Hitit Kraliçelerine ait toplam 30 kostümden oluşan koleksiyon, büyük beğeni topladı. Kosümler, Çorum Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlandı.

Çorum Valisi Nurullah Çakır, bu projenin Çorum tanıtımı için çok önemli olduğunu belirterek katılımcılardan destek istedi.

Hitit Yolu'nun altyapısını hazırlayan Atlas Dergisi yazarlarından, turizm rehberi ve doğa fotoğrafçısı Ersin Demirel sinevizyon gösterisi ile Hitit Yolu Yürüyüş ve Bisiklet Parkuru'nu tanıttı. Ersin Demirel tanıtımında; Hitit Yolu yürüyüş ve Bissiklet parkurları projesine 2010 yılı haziran ayında başlanıldığını, 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan bu projenin Kültür turizmi kategorisinde "Tematik Kültür Yolu" tanımına girdiğini ve ilk olarak Hattuşa-Alacahöyük-Şapinuva antik kenlerini birbirine bağlayan eski ticaret ve göç yollarının tesbit endığini, tesbit edilen bu güzergahların ülkemizdeki benzerleri gibi "Grande Randommee" sistemi kullanılarak patikalarda her 50 metrede bir kırmızı-beyaz boyalarla işaretlendiğini, uluslararsı işaretleme sisteminmin yanısıra Gps koordinatlarınınn alındığını ve önemli kavşak noktalarına tabelalar yerleştirildiğini, böylelikle kendi başına yola çıkan doğa severlerin ve tarih meraklılarının işlerinin kolaylaştırıldığını, alternatif güzergahlarla birlikte toplam uzunluğu 385 kilometreyi bulan 17 yürüyüş parkuru ve yine toplam uzunluğu 406 km bulan bisiklet parkurları oluşturulduğunu ve böylece arazi çalışmasının tamamlandığını, bu çalışmaların aynı zamanda fotoğraflandığını ve koordinatların kayıtlandığını ve bir rehber kitapta toplandığını belirtti. Ayrıca bu kitabın Hitit Yolunun tüm ayrıntılarını ve güzelliklerini içinde barındurdığını, Türkçe baskısının yanında İngilizce ve Almanca olarakta basıldığını, 2011 Şubat ayında İstanbul EMİTT fuarında, 2011 Mart ayında Berlin Turizm fuarında tanıtıldığını ifade etti. Hitit Yolu ile ilgili fotoğrafların yanı sıra Hititler ve Hitit Yolu güzergahı hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı sinevizyon gösterisi beğeni topladı.

Kokteylde ünlü gitaristler; Ricardo Moyano, Margarita Escarpa, Carlo Domeniconi, Galina Vale, Murat İşbilen, Özhan Gölebatmaz ve Osman Ünsal Taşçı gitar dinletisi sundular.

Vali Nurullah Çakır, tanıtım kokteylinin ardından gazetecilere yaptığı değerlendirmede, Hitit Yolu Yürüyüş ve Bisiklet Parkuru'nun Tematik Kültür Yolları listesine adını yazdırarak Türkiye'nin turizm pörtföyündeki yerini aldığını söyledi. Vali Çakır, "Kuzeyi yemyeşil yaylalar ve ormanlarla kaplı olan Çorumumuzun güneyine yayılan UNESCO Dünya Mirası listesindeki Hitit kentleri arasında oluşturulan bu parkur çalışmasında eski göç, katır ve pazar yolları kullanıldı. Çorum ilinin kuytu köşelerine sakladığı doğal ve tarihi güzellikleri ortaya çıkarmayı hedefleyen Hitit Yolu rotalarının omurgasını, Hattuşa-Alacahöyük-Şapinuva üçgeninde yer alan ören yerleri oluşturuyor. Alaca Çayı Vadisi ve İncesu Kanyonu gibi doğal güzellikler ise alternatif rotaları içeriyor" şeklinde konuştu

" Açılış etkinlikleri kapsamında liseler arası bisiklet yarışı yapıldı"

13.05.2011 tarihinde başlayan açılış etkinlikleri kapsamında Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Salcano firması tarafından liselerarası bisiklet yarışı düzenlendi. Bisiklet yarışı Çorum Fuar Alanı koşu pistinde yapıldı. 15 okuldan toplam 48 sporcunun katıldığı yarışmalar, kategorilere ayrılarak yapılan eleme turları sonunda ilk beşe giren sporcular ile üç kategorideki toplam 15 sporcu final yarışmasında mücadele ettiler. Saat 15:00 da başlayan elemelerden sonra gerçekleştirilen final yarışması sonunda Fen Lisesi'nden Ali Furkan Cinbek birinci olurken İnönü Lisesi'nden Oğuzhan Köseoğlu ikinci, Ticaret Meslek Lisesi'nden Bilal Şen üçüncü, Atatürk Anadolu Lisesi'nden Feyzullah Doğrusöz dördüncü, Fatih Lisesi'nden Enes Sinan Sarıkaya'da beşinci sırada yer aldılar. İlk üç dereceye giren sporculara kupa ve Madalya, ilk beşe giren sporculara ise bisiklet ve madalyalar verildi.

Hitit Yolu Bisiklet Yarışı ödül töreni sırasında bir konuşma yapan Vali Nurullah Çakır, Bisiklet sporunu geliştirmek için çaba gösterdiklerini bu anlamda organizeye katkılarından dolayı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile sponsor firma Salcano'ya teşekkür etti. Vali Nurullah Çakır, bisiklet sporunu yaygınlaştırmak için büyük çaba göstereceklerini söyledi.

Vali Çakır, 'Sponsor firma Salcano ile birlikte TOKİ konutlarının bulunduğu alanda Bisiklet Eğitim sahası oluşturarak burada çocuklarımızın eğitimini vereceğiz. Eğitimlerin sonrasında bu alanlardan sporcularda çıkacağına eminim. Bizim amacımız Bisiklet sporunu yaygınlaştırmaktır. Kesinlikle yasaklayıcı bir mantıkla değil öğretici bir mantıkla hareket etmek istiyoruz' dedi. Vali Nurullah Çakır konuşmasının ardından, Salcano firma yetkilisinden de Çorum'a 10 bisiklet göndermesini istedi. Vali Çakır, firma göndermese bile bu bisikletleri temin ederek Çorumlu gençlerin hizmetine sunacağını sözlerine ekledi.

" Görme engelli Ressam Eşref ARMAĞAN'ın parmakları ile dokunarak yaptığı resim izleyenleri hayretler içinde bıraktı"

Hitit Yolu Projesinin açılışı etkinlikleri kapsamında Çorum'a davet edilen dünyaca ünlü görme engelli ressam Eşref Armağan, Kültür Sitesi'nde düzenlenen programda hayat hikâyesini anlattı. Armağan, parmaklarıyla dokunarak çizdiği resimle herkesi hayretler içinde bırakan kabiliyetini de sergiledi. Küçük bir de sergisinin yer aldığı tanıtımda, davetlilere hayat hikayesinden ve kendisini başarıya taşıyan azminden örnekler veren görme engelli ressam Eşref Armağan, söyleşinin sonunda kara kalemle manzara resmi çizdi.

İzleyenlerin şaşkın bakışları arasında, resmini tamamlayan Eşref Armağan, çizdiği resmi Altı Nokta Körler Derneği'ne hediye etti.

Doğuştan görme engelli olarak dünyaya geldiğini anlatan Armağan, dünyayı tanımak adına her şeyi merak ettiğini ve bu merakının onu dünyanın en ünlü isimleri arasına taşıdığını ifade etti. Özellikle gençlere mesaj veren Armağan, "Ben kör değilim, gözlerim görmeyebilir ama ben dünyayı parmaklarımla görüyorum. Sağlam olan insanlar, herhangi bir organlarını kaybetmeden, onun kıymetini bilmeli. Trilyonlarla ölçülemeyecek kadar zengin şeylere sahip olduklarının farkında olmalılar." dedi.

"Hitit Yolunun açılışı için gelen misafirler şehir turu yaptılar"

Hitit Yürüyüşü için gelen konuklar, Çorum gezisine katıldı. Uzman rehberler eşliğinde çarşı-pazar turuyla Çorum gezisine başlayan konuklar, Saat Kulesi'nden başlattıkları ziyaret turunu, Çöplük çarşısı, Ulu Camii, Kale ve Müze ile devam ettirdi.

Her fırsatta fotoğraf çeken ve her şeyi video kaydıyla kayıt eden konuklar, Valilik tarafından organize edilen Hitit Yürüyüşü'nün tarihe sahip çıkmak adına anlamlı bir organizasyon olduğunu ifade ettiler. Konuklar ayrıca tarihi bugünle buluşturup doğayla kucaklaştırarak, kitlelere ulaştırıldığını söyleyerek Çorum'da gördükleri ev sahipliği ve sıcaklığı unutmayacaklarını dile getirdiler.

"Açılış etkinlikleri 14.05.2011 tarihinde yemek yarışması, ulsulararsı bisiklet yarışı, yamaç paraşütü ve paramotor gösterisi, kano gösterileri, kaya tırmanışı gösterisi, izci kampı ve örenyeri gezileri ile devam etti"

Açılış etkinliklerinin ikinci günü olan 14.05.2011 Cumartesi günü ; Gastro dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ayşe Nilhan ARAS'ın koordinatörlüğünde Çorum Otelcilik Turizm Meslek Lisesi Öğretmen ve öğrencileri organizasyonu ile "Hititlerden Günümüze Çorum Mutfağı Yemek yarışması" adıyla yemek yarışması düzenlendi söz konusu etkinliğe, Çorum Kadın Kültür ve Sanat Evi yönetici ve üyeleri destek verip ev sahipliği yaptılar. Çorum Belediyesi Kadın Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen yarışmaya Vali Nurullah Çakır'ın eşi Cemile Çakır, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü'nün eşi Hatice Külcü, İl Özel İdare Genel Sekreteri Yakup Keleş'in eşi Gülfem Keleş, Belediye Sanat Danışmanı Nilgün Çevik ile çok sayıda davetli katıldı.

"Şekerleme"kategorisinin şampiyonu Leyla Kocaer oldu. Halil Özçelebi yönetimindeki Türk Sanat Müziği Korosu ise söyledikleri bir birinden güzel şarkılarla yarışmaya renk kattı.

Şekerleme yarışmasından sonra 2 oturum şeklinde yapılan yemek yarışmasında, toplam 7 kategoride 298 ürün yarıştı. Vali ÇAKIR yarışmaya ilişkin yaptığı açıklamasında, yarışmaya katılan tüm yöresel yemeklerin tariflerinin yer alacağı ve Çorum mutfak kültürünü anlatan bir kitap hazırlamak üzere çalışmalara başlandığını bildirdi.

Ahmet Örs, Prof.Dr. Artun Ünsal, Nedim Atilla, ,Coşkun Aral, Dr. Nevin Halıcı, H. Ayşe Tüter, Sahrap Soysal, Gülhan Kara, Vedat Başaran, Gabriel Sponza, Eyüp Kemal Sevinç, Aydın Demir, Dr. Ahmet Uhri gibi 'Mutfak kültürü araştırmacılarının', yazarlarının ve gurmelerin, yerel aşçı ve işletmecilerin jüri üyeliği yaptığı yarışma sabah 10.30'da Çorum Belediyesi Kadın Kültür ve Sanat Merkezi'nde "Şekerleme" kategorisi ile başladı.

Bu yarışmaya 15-19 yaş Aralığındaki 20 genç kız katıldı. Bu kategorideki yarışmayı yalnızca hanımlarda oluşan jüri üyeleri değerlendirdi.

Öğleden sonraki oturum Çorum Otelcilik Turizm Meslek Lise'sin de yapıldı. Buradaki yarışma Okulun mutfak ve servis bölümü öğretmenlerinin koordinasyonlarında, bölüm öğrencilerinin lojistik çalışmaları ile yürütüldü.

Yöresel Çorbalar ve Aşlar, Yöresel sebze yemekleri, Yöresel et yemekleri ve kebaplar, Yöresel hamur işleri pilavlar ve ekmekler, yöresel tatlılar ve deneysel Hitit mutfağı yemekleri dallarında değerlendirme ve derecelendirmeler yapıldı. Böylece yarışmada 7 ayrı branşta derecelendirme yapıldı.

Hititlerden günümüze Çorum Mutfağı yemek yarışması ve jürinin değerlendirmeleri devam ederken eş zamanlı olarak Boğazkale'ye hareket eden diğer misafirler, Yazılıkaya örenyerini gezdiler. Gezi sırasında Gitar sanatçısı Osman Ünsal Taşçı ve Mavi Siyah Flamenco Topluluğu öğrencileri, örenyerini gezen misafirlere mini konserlerle eşlik ettiler. Bu gezi devam ederken Hattuşa surları önünde uluslararası bisiklet yarışmasına start verildi. Bisiklet yarışının startını Nasuh Mahruki verdi. Uluslararası bisiklet yarışmasının startından sonra tüm misafirler Yazılıkaya ören yerinde buluştular ve birlikte Hitit Yürüyüş ve Bisiklet parkurlarının 1 nolu parkuru (Yazılıkaya –Hattuşa) yürüyerek Hattuşa ören yerine ulaştılar.

Yürüyüşcüler örenyerine ulaştığı sırada kaya tırmanışı ve yamaç paraşütçüleri gösterilerine başladı. Daha sonra katılımcılar Hattuşa örenyeri gezisi yaparken aynı anda Evci Göletinde kanocular gösterilerini sergilediler. Kumanya dağıtımı sonrası heedef kitle olarak saptanan basın mensupları ve seyahat acentaları temsilcilerine Hitityolu tanıtım gezisi çerçevesinde Ortaköy İncesu Kanyon gezisi yapıldı.

Çorum il merkezi ile Hattuşa ve İncesuda eşzamanlı devam eden 1. Gün etkinliklerine katılan tüm misafirler, Anitta otelde saat 20:00 da yapılan yemek yarışması ödül töreninde bir araya geldiler. Yedi kategoride dereceye giren yarışmacılara hediyeleri takdim edildi ve katılımcılara Çorum Beşlisi ikramı yapıldı. Programın ilerleyen bölümlerinde saat 21.00 de ise konuk sanatçılar Devlet Tiyatro salonunda Gitar konseri için sahne aldılar. Açılış etkinliğinin birinci günü, gitar konseri ile sona erdi.

" Çorum Sakatlar Derneği üyeleri, Tema Vakfı Gönüllüleri, Üniversite Öğrencileri ve Akut üyeleri, Nasuh Mahruki ile birlikte Alacahöyük'te yürüyerek girdiler "

'Güneş Kursunun izinde Hitit Yolu' açılış etkinliklerinin üçüncü günü 15.05.2011 tarihinde Alacahöyük örenyerinde yapılan aktivitelerle devam etti. İl Merkezinden Alacahöyük'e hareket eden misafirler, Alacahöyük'e 5 km kala otobüslerden inerek Karakaya –Alacahöyük parkurunu yürüdü. Bu yürüyüş etkinliğinin diğer etabında ise Çorum Sakatlar Derneği Üyeleri, AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Nasuh Mahruki , AKUT Çorum temsilcileri, Hitit Üniversitesi TEMA vakfı gönüllüleri ve öğrenciler birlkte yürüdüler. Bu grup Alacahöyük'te Çevre ve Orman İl Müdürlüğü organizasyonu ile hazırlanan alanda fidan dikim etkinliğine katıldılar. Bu etkinlikle 300 çam fidanı toprakla buluşturuldu.

"Birinci gün yarışlarında finişe ulaşamayan Almanlar, 2. Gün yarışlarında ilk dört dereceyi kimseye kaptırmadılar "

Alacahöyükte ağaç dikim etkinliği devam ederken Hattuşa surları önünde start alıp Hattuşa-Alacahöyük etabını koşan bisiklet yarışçıları, Alacahöyükteki bitiş çizgisine erişmeye başladılar. Birinci gün koşulan Hattuşa-Şapinuva parkurunu yağmur ve çamur nedeniyle tamamlayamayan Alman yarışçılar, bu günkü yarışmada ilk dört dereceyi kimseye kaptırmayarak 1. günün rövanşını almış oldular.

Bisiklet yarışının sonuçlanması ile dereceye girenlere ödülleri verilirken aynı anda Alaca Kaymakamlığı ve Alacahöyük Belediyesince organize edilen Uçurtma şenliği ve Türk Hava Kurumu Pilotlarının Paramotor gösteriside devam etmekte idi. Ayrıca gösteri yapmak üzere Merzifondan gelen model uçak ekibi partnerleri Çorum model uçak ekibiyle birlikte eş zamanlı olarak gösterilerine devam ediyorlardı.

"Hitit Kral mezarları yeniden canlandırıldı"

Alacahöyük beldesinde gerçekleştirilen etkinlikler sırasında Alacahöyük Kral Mezarları Canlandırma Projesi'nin de açılış ve tanıtımı yapıldı. Alacahöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, kral mezarları canlandırma projesi hakkında Vali Nurullah Çakır ve diğer konuklara bilgiler verdi.

Vali Nurullah Çakır, "Güneş Kursunun İzinde Hitit Yürüyüş Yolu Açılış Programı" kapsamında geniş çaplı etkinlikler düzenleyerek Çorum'un tanıtımına katkıda bulunduklarını, konserler, yemek yarışmaları, uluslar arası bisiklet yarışmaları gibi birçok etkinlikle tarihi ve turizm değerlerini tanıttıklarını, etkinliklerin büyük ilgi görmesi ve katılımın yüksek olması karşısında memnuniyet duyduklarını ifade ederek, katkıda bulunan herkese teşekkürlerini iletti.

Çorum adına değerleri tarihi derinlikleriyle ele almak, Hitit Uygarlığının izlerinin bulunduğu Çorum'u gerçek güzellikleriyle tanıtmak amacıyla bu tür etkinliklere devam edeceklerini dile getiren Vali Çakır, amaçlarının yöre halkının turizm gelirlerinden nasiplenmesini, turizm alanında işletmeler kurmasını sağlamak, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini Çorum'a çekmek, ürün çeşitliliğini artırmak olduğunu ifade etti.

Vali Çakır, Hitit Uygarlığının, Çorum'da markalaşma çalışmasının üst yapısını oluşturduğunun altını çizdi. Alacahöyük müzesini ve örenyerini gezen misafirler, etkinliklerin sona ermesi ile ilimizden ayrılmak üzere Alacahöyük'ten ayrıldılar. Hava yolu ile ilimizden ayrılacak misafirler Özel İdaremiz araçları ile Merzifon'a uğurlandılar. Karayolu ile ayrılan misafirlerimiz ise otobüs terminalinden hareketle ilimizden ayrıldılar.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Hitit Yolu Yürüyüş Ve Bisiklet Parkurları Projesi Açılış Etkinlikleri Basın Metni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement