Hızlan: Okuma Alışkanlığı İçin Mahalle Kitaplıkları Şart - Son Dakika
Kültür Sanat

Hızlan: Okuma Alışkanlığı İçin Mahalle Kitaplıkları Şart

Hızlan: Okuma Alışkanlığı İçin Mahalle Kitaplıkları Şart

Bursa'da bu yıl 11'incisi düzenlenen Kitap Fuarı, törenle açıldı.

09.03.2013 16:27  Güncelleme: 08:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da bu yıl 11'incisi düzenlenen Kitap Fuarı, törenle açıldı. 17 Mart'a kadar ziyaret edilebilecek fuarda, 270 yayınevi ve 600 yazarın katılımı ile imza günü ve sergi gibi birçok etkinlik gerçekleştirilecek. Fuarın açılışında konuşan Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı ve TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, okuma alışkanlığının artması için mahalle kitaplıklarının kurulması önerisinde bulundu.

Bursa 11'inci Kitap Fuarı, bugün Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde açıldı. Fuarda, 270 yayınevi ve 600 yazar için imza günü organize edilecek, sergiler açılacak. Kitap Fuarı'nın açılışı için düzenlenen törende konuşan Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı ve Tüyap Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, iyi yazarların, iyi kitaplarının bu fuarda bulunabileceğini söyledi. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte e-kitap çalışmaların da geliştiğini belirten Hızlan, şöyle dedi:

"Teknolojinin okumaya getirdiği yararlar var. Bunları inkar edemeyiz. Bütün dünyada Kitap Fuarları, okur ilgisini kazanıyor. Unutmayalım ki; yazılı olmayan her şeyin yanlışı vardır. İnternet gerçekten büyük bir icat, hizmet ama internette bir şiiri, yazıyı okursanız, bir kitapla sağlamasını yapmazsanız, yanlış okumuş ve okuduğumuz yazarın o olmadığı sonuçlarına varırsınız."

Bursa'ya Kitap Fuarı'nın yakıştığını dile getiren Hızlan, "Eski Bursa'nın da fotoğraflarını gördüğüm, albümlerini incelediğim, kartpostallarına baktığım için bu şehirde bir kültürün geleneği var. Tanpınar'ı, Orhan Kemal'i, Nazım Hikmet'i var. Bir sürü yazarları var. Bundan önemlisi kent kültürü burada var. Kent kültürünün olduğu yerde de kitapsız bir kültür olmaz" dedi.

"KÜTÜPHANELERDE SANATSAL ETKİNLİKLER DE İCRA EDİLMELİ"

Türkiye'de okur sayısının arttırılması önerisinde de bulunan Hızlan, "Okuma oranının artması için girişimde bulunmak lazım. Mahalle kitaplıkları kurmak gerekiyor. Bunu daha yapamadılar. Ayrıca o kütüphanelerde sadece kitap okumuyor. İnsanlar çocuğunu, eşini tutup gidebiliyor. Kütüphaneler, kitabın yanı sıra sanatsal etkinliklerin icra edildiği mekanlara dönüştürülmeli. O zaman okuma oranının artacağı kanaatindeyim" diye konuştu.

"DİNAMİK BİR OKUR YAPIMIZ VAR"

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu ise yaptığı konuşmada Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bir araştırma yaptığını hatırlatarak, en çok 7 ile 14 yaş arasındakilerin okuduğu sonucunun çıktığını kaydetti. Yabancı ülkelerde yaşlılarda okuma oranı fazlayken Türkiye'de farklı bir durumun olduğunu dile getiren Zeynioğlu, dinamik bir okur yapımızın olduğunu kaydetti. Zeynioğlu, birçok eve gazete ve kitap girmediğini söyledi.

"4'ÜNCÜ YARGI PAKETİNDEN UMUTLUYUZ"

Türkiye gündeminde yargı paketinin bulunduğuna da işaret eden Zeynioğlu, '3'üncü Yargı Paketi'nde özgürlüklerin gerçekleşmesini beklediklerini ama sonuç alamadıklarını söyledi. '4'üncü Yargı Paketi'nden umutlu olduklarını belirten Zeynioğlu, "Özellikle yazar, gazeteci, yayıncıların yargılanmasına sebep olan Terörle Mücadele Kanunu'nun 6 ve 7'nci maddelerinde gerekli değişiklik, düzenleme yapılmazsa maalesef tüm iyi niyetlere rağmen 4'üncü yargı paketi sonrasında da yazar, gazeteci, akademisyenlerin hapishanede olmasından söz edeceğiz. Değerli milletvekilleri başta olmak üzere bizi temsil edenlerden yargı paketinin gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra çıkması için gerekli çabayı bizler için gösterin" dedi.

Konuşmaların ardından Kitap Fuarı'nın açılışı gerçekleştirildi. 17 Mart'a kadar açık kalacak fuar, ücretsiz ziyaret edilebilecek. Kitap Fuarı 9 - 16 Mart tarihleri arasında 10.00 ile 19.30, 17 Mart tarihinde ise 10.00 ile 19 saatleri arasında gezilebilecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Hızlan: Okuma Alışkanlığı İçin Mahalle Kitaplıkları Şart - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement