Hızlı kilo kaybı sonrası deri sarkmalarına operasyon - Son Dakika
Sağlık

Hızlı kilo kaybı sonrası deri sarkmalarına operasyon

Hızlı kilo kaybı sonrası deri sarkmalarına operasyon

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Necmettin Kutlu, hızlı kilo kaybının karın derisinde sarkmaya yol açabileceğini ve bu durumun germe operasyonları ile çözülebileceğini belirtti.

21.09.2021 09:29  Güncelleme: 09:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Necmettin Kutlu, hızlı kilo kaybının karın derisinde sarkmaya yol açabileceğini ve bu durumun germe operasyonları ile çözülebileceğini belirtti. Ayrıca sadece karın derisinde değil vücudun çeşitli yerlerinde de sarkma görülen hastalarda germe operasyonlarından sıkça yapıldığından bahsetti.

Medicana International İstanbul Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Necmettin Kutlu, germe operasyonlarının özellikle yerçekiminin ve yılların acımasız hale getirdiği vücudu derleyip toparlamak ve tekrardan insanlara kaybettikleri öz güvenlerini kazandırmak amacıyla yapıldığını söyledi. Prof. Dr. Necmettin Kutlu, "Bu operasyonlar yüzde ve kollarda sarkıkları gidermek veya yaşlanmaya bağlı sarkan derilerin azaltılması için vücudun hemen hemen her yerinde uygulanabilmektedir. Germe operasyonları özellikle doğum sonrası veya hızlı kilo kaybı sonrası karın bölgesinde de uygulanmaktadır" ifadelerini kullandı.

EN ETKİLİ YÖNTEM OLDUĞU İÇİN HASTALAR TARAFINDAN SIKÇA TERCİH EDİLİYOR

Prof. Dr. Necmettin Kutlu, "Aşırı kilolu bireylerde hızlı kilo vermenin yol açtığı karın derisindeki gevşeme, derinin elastik özelliğini kaybetmesine ve sarkmasına neden olmaktadır" dedi. Bu sarkmanın sadece karın bölgesiyle sınırlı olmadığını belirten Prof. Dr. Kutlu, yağ kaybı sonucu derinin gevşediği kol, bacak, sırt, kalça ve yüz gibi bölgelerde de sarkmaların görülebildiğine dikkat çekti.

"Bazı hastalarda spor ya da diyet uygulanmasına rağmen zayıflama olmadığı durumlarda hastalar tüp mide gibi bariatrik cerrahi yöntemlerini tercih edebiliyorlar" diyen Estetik Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Necmettin Kutlu, bu operasyonlar sonucunda da hızlı kilo kaybı gerçekleştiği için vücudun çeşitli yerlerinde sarkmalar görülebildiğini belirtti. Prof. Dr. Kutlu, bazı hastaların sarkmalardan dolayı psikolojik olarak kötü etkilendiğini belirterek germe ameliyatının uygulandığını belirtti ve şu açıklamalarda bulundu:

"Hastalar ile germe operasyonu öncesinde birebir görüşmeler yapılmaktadır. Bu görüşmeler hastaların beklentilerinin öğrenilmesi amacıyla yapılmakta ve yapılacak operasyonun planlanması ile ilgili hastalara bilgi verilmektedir. Bazı durumlarda vücuttaki sarkmaların tek bir operasyonla düzeltilmesi mümkün olurken bazen birkaç farklı operasyon planı yapılabilmektedir. Özellikle göğüs bölgesi, karın, yüz ve boyun gibi bölgelerde yapılacak germe ameliyatları daha dikkatli olmayı gerektirdiği için bu bölgelerde yapılacak operasyonlar farklı seanslarda yapılabilmektedir. Germe operasyonları her zaman gerekli olmasa da vücuttaki sarkmaların giderilmesinde en etkili yöntem olduğu için hastalar tarafından sıkça tercih edilmektedir."

İYİLEŞME HIZI KİŞİNİN DERİSİNE BAĞLI

Prof. Dr. Necmettin Kutlu, germe operasyonlarının sarkan derinin kesilip çıkarılması ve kalan derinin gerdirilerek yeniden birleştirilmesi ile yapıldığını belirtti:

"Germe operasyonlarında sarkan derinin ortadan kaldırılması amacıyla vücudun çeşitli bölgelerinde kesiler yapılmaktadır. Sarkan deriyi çıkardıktan sonra iki taraftaki deriler birbirine yaklaştırılarak dikiş atılmaktadır. Kesiler genellikle yüzde saç hizası, kollarda kol altı gibi fark edilemeyecek yerlerde oluşacak şekilde yapılmaktadır

ve bu sayede dikiş izinin belli olmaması amaçlanmaktadır." Prof. Dr. Necmettin Kutlu, iyileşme süresinin operasyona ve kişinin derisinin kendini yenileme hızına bağlı olduğunu belirterek özellikle operasyon sonrası ilk haftada şişlik, uyuşma, ağrı gibi şikayetlerin oluşabildiğini söyledi. Bu durumlarda kontrollere zamanında gitmenin ve doktorlar tarafından verilen tavsiyelere uymanın önemli olduğunu da anlatan Prof. Dr. Necmettin Kutlu, hastaların günlük hayatlarına en kısa sürede dönmeleri için doktorlarının tavsiyelerine mutlaka uymalarının önemine dikkat çekerek, "Kesi sonrası cilt yüzeyine atılan dikişler genellikle cildin bütünlüğünün durumuna göre 1 hafta sonra alınabilmektedir" dedi.

Prof. Dr. Necmettin Kutlu, cilt altına atılan diğer dokular arası dikişlerin ise estetik dikiş olması nedeniyle kendiliğinden eriyebildiğini ve bu dikişlerin alınmasına gerek olmadığını belirtti. Operasyon sonrası semptom ve kesi bölgesinin durumunun takibi için mutlaka operasyonu gerçekleştiren plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanı ile görüşülmesinin gerekli olduğunu söyledi.


Kaynak: DHA

Son Dakika Sağlık Hızlı kilo kaybı sonrası deri sarkmalarına operasyon - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Depremzede protezine kavuştu: 'Yürümeyi özlemiştim'
    09:50 Depremzede protezine kavuştu: 'Yürümeyi özlemiştim'

    Kahramanmaraş merkezli asrın felaketinde enkaz altında bir bacağını kaybeden Murat Akkoç, yeni proteziyle artık yürüyebiliyor. İstanbul Beylikdüzü'nde bulunan İrade Adımları Derneği tarafından ücretsiz olarak protez bacak takılan Akkoç, yaşadığı zorlu süreci anlattı ve protezinin hayatını nasıl değiştirdiğini paylaştı.

  • SGK, 47 ilacı geri ödeme listesine aldı
    09:49 SGK, 47 ilacı geri ödeme listesine aldı

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan düzenlemeyle 36'sı yerli üretim olmak üzere toplam 47 ilacın geri ödeme listesine alındığını açıkladı. Yapılan düzenleme ile kanser, multipl skleroz, immunosupresan, antibiyotik, kan ürünü ve diyabet ilaçları geri ödeme listesine dahil edildi.

  • Kahramanmaraş Felaketinde Bacak Kaybeden Murat Akkoç, Yeni Proteziyle Yürüyebiliyor
    09:44 Kahramanmaraş Felaketinde Bacak Kaybeden Murat Akkoç, Yeni Proteziyle Yürüyebiliyor

    Kahramanmaraş merkezli asrın felaketinde enkaz altında bir bacağını kaybeden Murat Akkoç, İstanbul Beylikdüzü'nde bulunan İrade Adımları Derneği tarafından ücretsiz olarak protez bacak takılarak fiziki tedavisi yapıldı. Kaybettiği bacağına protez takılan Akkoç, artık yürüyebiliyor.

  • Erzincan'da 112 Acil Çağrı Merkezi'ne 2023 yılında 274 bin 873 çağrı geldi
    09:33 Erzincan'da 112 Acil Çağrı Merkezi'ne 2023 yılında 274 bin 873 çağrı geldi

    Erzincan'da bulunan 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğüne 2023 yılında toplam 274 bin 873 çağrı yapıldığı açıklandı. Bu çağrıların yüzde 15,58'i asılsız ihbar olarak kaydedildi. Müdür Metin Kuleli, asılsız ihbarların suç olduğunu ve cezalarının uygulandığını belirtti. Ayrıca vatandaşlardan yanlış yerlere çağrı yapmamaları ve asılsız ihbarlarla çağrı merkezini meşgul etmemeleri ricasında bulundu.

  • Bakan Işıkhan: Geri ödeme listesine 47 ilaç daha eklendi
    09:29 Bakan Işıkhan: Geri ödeme listesine 47 ilaç daha eklendi

    Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan yeni bir düzenleme ile 47 ilaç daha geri ödeme listesine eklendi. Bakan Işıkhan, bu ilaçların 36'sının yerli üretim olduğunu belirtti. Bu düzenleme ile hastaların ilaçlara daha kolay ve ekonomik bir şekilde ulaşması hedefleniyor.

  • Bacağı Kesilen İbrahim, Tedavi İçin Uzun Yolculuklar Yapıyor
    09:23 Bacağı Kesilen İbrahim, Tedavi İçin Uzun Yolculuklar Yapıyor

    Kemik kanseri nedeniyle bir bacağı kesilen İbrahim, tedavi olabilmek için saatlerce yolculuk yapmak zorunda kalıyor. İbrahim ve ailesi, Denizli'de tedavi olmak istiyor ve yetkililerden yardım bekliyor.

  • Kayseri'de kurusıkı tabanca oyunu faciayla sonuçlandı
    23:55 Kayseri'de kurusıkı tabanca oyunu faciayla sonuçlandı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde, oynadıkları kurusıkı tabancanın ateş alması sonucu yaralanan 2 çocuk hastaneye kaldırıldı. Yavuzlar Mahallesi İmar Sokak'ta, C.A. (16) ve arkadaşı O.D. (16) bahçede kurusıkı tabanca ile oynarken silah ateş aldı. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralı çocuklar, ambulansla Kayseri Şehir Hastanesi'ne kaldırıldı.


Advertisement