Hızlı Okuma Şampiyonu 16 Yaşındaki Tarık, 6 Yılda 5 Bin Kitap Okudu - Son Dakika
Güncel

Hızlı Okuma Şampiyonu 16 Yaşındaki Tarık, 6 Yılda 5 Bin Kitap Okudu

Hızlı Okuma Şampiyonu 16 Yaşındaki Tarık, 6 Yılda 5 Bin Kitap Okudu

10 yaşında dakikada 11 bin 725 kelime okuyarak Amerikalı Mariel Aragon’un 6 bin olan rekorunu, ikiye katlayıp dünyanın en hızlı okuyan insanı olmayı başaran Tarık Yiğit, 16 yaşında 5 bin kitap okuyarak bir başka rekora imza attı.

31.03.2018 11:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

10 yaşında dakikada 11 bin 725 kelime okuyarak Amerikalı Mariel Aragon'un 6 bin olan rekorunu, ikiye katlayıp dünyanın en hızlı okuyan insanı olmayı başaran Tarık Yiğit, 16 yaşında 5 bin kitap okuyarak bir başka rekora imza attı. Kütüphane Haftası dolayısıyla Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu tarafından ödüllendirilen Başakşehir Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü öğrencisi Tarık, grafik tasarım veya animasyon bölümlerinde eğitim alarak bilgisayar oyun yapımcısı olmayı hedefliyor.

2002 yılında Hatay Dörtyol'da doğan Tarık, ilkokulu burada okudu. Tarık Yiğit, 10 yaşında 4'üncü sınıftayken öğretmen babası ile birlikte uzman eğitimci Selahattin Yaylamaz'ın Okuma Okulu Eğitim Akademisi'nde hızlı okuma ve algılama teknikleri eğitimine katıldı. 125 sözcükle başlayan Yiğit, 30 saatlik bir eğitimin ardından dakikada 750 sözcüğe ulaştı. Aldığı takviye eğitimlerle 10-12 bin kelimenin sınırlarını zorlayan Yiğit, 2011 yılında Hatay'da 16 bin öğrencinin girdiği sınavda birinci oldu.

Aynı yıl Gaziantep'te noter huzurunda rekor denemesi gerçekleştiren Yiğit, Çılgın Öğretmen adlı kitabın 67 sayfasını 1 dakikada okudu. 11 bin 725 kelimeye ulaşan Tarık, Amerikalı Mariel Aragon'un 6 bin olan rekorunu, ikiye katlayarak dünyanın en hızlı okuyan insanı olmayı başardı.

İstanbul'a tayin ile şöhret oldu

Başarılı öğrenci, ilkokulu bitirdikten sonra öğretmen olan babasının tayini İstanbul Başakşehir'e çıkınca orta öğretime Kayaşehir Ortaokulunda başladı. Ünlü televizyon programcısı Beyazıt Öztürk'ün programına çıktıktan sonra tanınırlığı artan okuma rekortmeni, görsel düşünmeyi sevdiği için TEOG sınavlarında Güzel Sanatlar Lisesini seçti. Şu an Başakşehir Güzel Sanatlar Lisesi ikinci sınıfta eğitimine devam eden Tarık, 2018 Yılı Kütüphane Haftası'nda unutulmadı.

Tarık'ın şu ana kadar yaklaşık 5 bin kitap okuduğunu öğrenen Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, Tarık ve Hacı Ali Osman Gül İlköğretim Okulu Müdürü olan babası Hasan Basri Yiğit ile bir araya geldi. Kütüphane Haftası'nın kitap okumak için farkındalık oluşturduğunu belirten Kartoğlu, Tarık gibi öğrencilerin artması gerektiğini söyledi. Hızlı okuma şampiyonu öğrenciden hızlı okuma taktikleri alan Başkan Kartoğlu işin sırrını da sordu.

Rekortmen genç, "Önceki yıl sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 23 Nisan Resepsiyonu'na beni de davet etmişti ve aynı soruyu sorunca, 'kitap okumak efendim' cevabını verdim" dedi.

Başarılı öğrenci hedefinin Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü veya Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Animasyon Bölümü'nü kazanmak olduğunu söyledi.

Başkan Yasin Kartoğlu hızlı okuma şampiyonuna Türkçe'nin Bülbülü Yunus Emre kitabını hediye etti.

Bilgisayar oyun yapımcısı olmayı hedefleyen Tarık Yiğit, ilk senaryosunu yazıp bitirdiğini belirtti.

Okuma hocasından hızlı okuma notları

Uzman Eğitimci Selahattin Yaylamaz'ın Okuma Okulu Eğitim Akademisi'ne öğrenci olarak başlayıp hocalık belgesini alan Hasan Basri Yiğit, kursiyerlerin dakikada ortalama 500- bin 500 kelime okuyabildiğini belirterek eğitime devam ettikçe bu rakamın artış gösterdiğini ifade etti.

"Bir hızlı okur 10 bin kelimeyi 1 dakikada okur, ancak 30 dakikada da anlatabilir" diyen eğitimci Yiğit, iyi bir hatibin dakikada 150-170 kelime ile konuştuğunu söyledi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Hızlı Okuma Şampiyonu 16 Yaşındaki Tarık, 6 Yılda 5 Bin Kitap Okudu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement