Hobi Bahçeleri Gibi, Güvercin Bahçeleri Kurulsun" - Son Dakika
Güncel

Hobi Bahçeleri Gibi, Güvercin Bahçeleri Kurulsun"

Türkiye Güvercin Federasyonu Başkanı Hayıroğlu: "Kentleşme güvercin yeştiştiriciliğini olumsuz etkiliyor, yerel yönetimler kent yakınlarına hobi bahçeleri gibi güvercin bahçeleri oluşturmalı" "Türkiye'de yaklaşık 800 bin kişinin güvercin yetiştiriliği yaptığını tahmin ediyoruz, amacımız tüm yetiştiricileri.

16.04.2014 11:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SONER KILINÇ - Türkiye Güvercin Federasyonu Başkanı Mustafa Hayıroğlu Türkiye'de 800 bin- 1 milyon arası kişinin güvercin beslediğini tahmin ettiklerini, kentleşmenin güvercin yeştiştiriciliğini olumsuz etkilediğini belirterek, "Yerel yönetimler kent yakınlarına hobi bahçeleri gibi güvercin bahçeleri oluşturmalı" önerisinde bulundu.

Hayıroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de güvercin yetiştiriciliğine büyük ilginin olduğunu, güvercin sevgisinin zamanla tutkuya dönüştüğünü belirtti. Yurt dışındaki bazı okullarda "güvercin yetiştiriciliği" konusunda derslerin olduğunu kaydeden Hayıroğlu, çocuklara hayvan sevgisini aşılamanın en önemli yollarından birinin güvercin yetiştiriciliği olduğunu söyledi.

Ülke genelinde 800 bin- 1milyon arası kişinin güvercin yetiştiriciliğiyle ilgilendiğini bildiren Hayıroğlu, Türkiye Güvercin Federasyonu çatısı altında 8 yıldır faaliyet yürüttüklerini, kendilerine bağlı 61 derneğe üye 3 bin kişinin kaydının bulunduğunu, üye sayısının istedikleri düzeyde olmadığını ifade ederek şöyle konuştu:

"Güvercin besleyicilerinin tek çatı altında toplanması ve kayıt altına alınması için uğraş içerisindeyiz. Bilinçsiz güvercin yetiştiriciliğini ortadan kaldırmak, ırkların tescillerini almak ve ülkemizdeki ırkların uluslararası arenalarda söz sahibi yapmak yönünde amaçlarımız var. Kurulduğumuz günden itibaren federasyona bağlı dernek sayısı hızla artıyor. Ancak henüz işin başındayız. Türkiye'de 800 bin ile 1 milyon kişinin güvercin beslediğini tahmin ediyoruz, ailelerini de dahil ederseniz yaklaşık 2,5 milyon kişilik bir topluluğuz. Sadece Zeytinburnu'nda bin kişi güvercin besliyor, ancak bunların sadece onda biri derneklere üye. Kayıtlı üye sayımızı artırmak için çalışıyoruz."

"Güvercin alanları oluşturuldu"

Kentleşmenin güvercin yetiştiriciliği  üzerinde olumsuz etkileri olduğunu, modern yaşamla güvercin sevgisinin birlikte yürütülemediğini savunan Hayıroğlu, yerel yöneticilerden şehirlerin yakınlarında güvercin besleyicileri için hobi bahçeleri gibi güvercin bahçeleri oluşturulması yönünde beklentilerinin bulunduğunu bildirdi.

Kent yaşamında güvercin beslemek için insanların özel alanlar oluşturmaya çabaladıklarını kaydeden Hayıroğlu, güvercin yetiştiricilerini disipline etmek, daha çağdaş yetiştiricilik alanları oluşturmak konusunda yerel yönetimlerin kendilerine destek vermesini istedi.

"Yüzün üzerinde türden 4'ü Türk güvercini olarak tescilli"

Türkiye'nin Güvercin ırkları konusunda çok zengin olduğunu belirten Hayıroğlu, özellikle "taklacı" olarak adlandırılan cinse özel bir ilginin bulunduğunu, son yıllarda posta güvercini yarışlarına olan ilginin de arttığını kaydetti.

Hayıroğlu, "Türkiye'de yüzün üzerinde güvercin ırkı bulunmasına rağmen tescili yapılmış sadece 4 güvercin ırkı var. Bursa, Alabadem, Makaracı ve Edremit Kelebeği ırkları Türk  güvercini olarak tescillendi. Güvercin mezatlarında saf ırkların çok yüksek fiyatlara satıldığını biliyoruz. Bu konuda dünya rekoru 251 avroya satılan bir posta güvercinine ait. Biz federasyon olarak ırklara göre komisyonlar kurulması için çalışıyoruz. Yarışmalar ve festivaller ile güvercin sevgisini geliştirmek ve kurumsallaştırmak gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Bu yıl yapılacak posta güvercini yarışları ile ilgili bilgi veren Hayıroğlu şunları söyledi:

"Nisan ayının son haftasında başlayacak ve üç ay sürecek posta güvercini yarışları 12 etapta gerçekleştirilecek.  Yarışlara 2 bin 500 civarında kişi yaklaşık 300 bin posta güvercini ile katılacak. On iki etabın ardından Türkiye Şampiyonası sona erecek. Güvercin yarışları sportif amaçlı yapılır. Yarışlarda güver hava kilometresi olarak en uzun 950 ila 1150 kilometre uçuş yapacak. 2016 yılında ise 12 ülkeden posta güvercini besleyenlerin katılacağı Balkan Posta Güvercinleri Federasyonları Birliği yarışlarının ülkemizde yapılacak." - Uşak

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hobi Bahçeleri Gibi, Güvercin Bahçeleri Kurulsun' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement