Hocalı Katliamı şehitleri Erzurum'da anıldı - Son Dakika
Güncel

Hocalı Katliamı şehitleri Erzurum'da anıldı

Hocalı Katliamı şehitleri Erzurum\'da anıldı

Azerbaycan'ın Hocalı kentinde 26 Şubat 1992'de aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 613 kişinin katledilmesinin 30. yılında Erzurum'da anma programı düzenlendi.

25.02.2022 12:08  Güncelleme: 14:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Azerbaycan'ın Hocalı kentinde 26 Şubat 1992'de aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 613 kişinin katledilmesinin 30. yılında Erzurum'da anma programı düzenlendi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu ile Erzurum Diplomasi Akademisi Orta Asya ve Kafkasya Bülteni iş birliğinde Atatürk Üniversitesi'nde düzenlenen programda, Azerbaycan ile Türkiye'nin kaderinin, sevincinin ve acısının bir olduğunu söyledi.

Tarihin her döneminde birbirine kardeş olan Azerbaycan ve Türkiye arasındaki sarsılmaz dostluğun temelinde mukaddesat, hürriyet ve istiklal azminin bulunduğunu vurgulayan Sekmen, şunları kaydetti:

"Bir asır önce Ermeni Hınçak ve Taşnak çeteleri, Erzurum'da 50 bin Müslüman-Türk ahaliyi katletmiştir. Ermeni çetelerince yapılan insanlık dışı bu katliamlar, jenosit ve Ortaçağ'daki engizisyon mezaliminde dahi görülmemiştir. İşte bu cani zihniyete mensup alçak çetecilerin torunları olan aynı Ermeniler, 1992 yılında 25 Şubat'ı 26'sına bağlayan gece, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında, buranın yerli Türk ahalisine karşı hunharca bir katliama girişmişlerdir. Rusların desteğiyle yapılan bu katliamda 106'sı kadın, 63'ü çocuk, 70'i yaşlı olmak üzere 613 Azerbaycanlı kardeşimiz şehit edilmiş, 76'sı çocuk 487 kişi de ağır yaralanmıştır. Yakın tarihimizde hafızalardan asla silinmeyen bu mezalim halen yüreklerimizi dağlamaktadır."

"Dadaşlar diyarı"nda Azerbaycan'a sevginin adeta dorukta olduğunu vurgulayan Sekmen, Erzurum'un 1. Dünya Savaşı sırasındaki işgal günlerinde yaşadığı yokluk ve kıtlıkla mücadelesine 1916'da Azerbaycanlıların yetiştiğini söyledi.

Kahramanların asla unutulmayacağını ifade eden Sekmen, "Bakü Müslüman Cemiyet-i Hayriyesi, 'Kardaş Kömeği' adı altında Erzurumluların dar gün dostu olmuştur. Sonraki süreçte de Türkiye ile Azerbaycan arasında kopmayacak sıkı bağların devam etmesinde hiç kuşkusuz bilge lider Haydar Aliyev'in çok önemli rolü ve katkıları vardır. Erzurum, can Azerbaycan'ı, milli mücadelede aziz vatanımız için bizimle omuz omuza düşmana karşı savaşan Genceli Yiğit Seyidov'u ve bilge lider Haydar Aliyev'i asla unutmaz." diye konuştu.

Atatürk Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mevlüt Yüksel, Prof. Dr. Kerem Karabulut, Nahçıvan Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Arzu Abdullayev ile gazeteci Nigar Ogeday'ın Hocalı Katliamı'na ilişkin sunumlarının ardından, Başkonsolosluk tarafından hazırlanan video izlendi.

Programa, Vali Okay Memiş, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuri Guliyev, İl Emniyet Müdürü Levent Tuncer, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hocalı Katliamı şehitleri Erzurum'da anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement