HOLLANDA'YA KAÇIRILAN KİTABE YENİDEN TÜRKİYE'DE - Son Dakika
Güncel

HOLLANDA'YA KAÇIRILAN KİTABE YENİDEN TÜRKİYE'DE

YASA dışı yollarla çıkarıldığı belirlenen Şile Bozgoca Camii'ne ait tarihi kitabe, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın girişimleriyle Hollanda'dan Türkiye'ye geri getirildi.

30.09.2022 18:20  Güncelleme: 19:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YASA dışı yollarla çıkarıldığı belirlenen Şile Bozgoca Camii'ne ait tarihi kitabe, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın girişimleriyle Hollanda'dan Türkiye'ye geri getirildi. Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde ziyaretçilere açılan esere ilişkin konuşan Türk ve İslam Eserleri Müzesi Ekrem Aytar, Dün akşam saatlerinde ilgili arkadaşlarımız bakanlıklardaki yazışmalarla eseri Hollanda gümrükleri tarafından Türk Hava Yolları'nın desteğiyle ülkemize getirildi. Geçici sergi alanında ziyaretçilerimize açtık dedi. Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı ise eserin ait olduğu caminin yerinde olmadığını belirterek, Mutluluğumuzu ifade etmekte zorlanıyoruz. Hayırlı olsun. Şu an cami yok, çalışma devam ediyor. Süreç sonrasında basınla paylaşılacak diye konuştu.

Hollanda'da geçen yıl eylül ayında bir müzayede evinde, Türkiye'ye ait kitabenin satışa çıkarılacağı tespit edildi. Üzerinde 'Şile Kazasının Bozgoca Kariyesinin El Hacı İbrahim Zade Hurşit Bey'in Camii Şerifi Hayratıdır' yazısı bulunan kitabenin, Türkiye'den yasadışı yollarla çıkarıldığı belirlendi. Hollanda adli makamlarının kitabeye el koyabilmesi için Şile Cumhuriyet Başsavcılığı'nca adli yardımlaşma talebi dosyası hazırlandı. Dosya, Hollanda savcılık makamına gönderildi. Yazıtta adı geçen Hurşit Bey'in Şile'de yaşayıp, burada defnedildiği, ailesinin halen Şile'de yaşamakta olduğu belgelendi. Türkiye'ye iadesi sağlanan kitabe, Türk Hava Yolları'na ait uçakla sabaha karşı İstanbul Havalimanı'na getirildi. Havalimanının Gümrük Müdürlüğü'nde gerekli işlemleri yapılan kitabe, sergilenmek üzere Türk ve İslam Eserleri Müzesi'ne götürüldü. Eser geçici olarak ziyaretçilere açıldı.

ZİYARETÇİLERİMİZE AÇIK

Türk ve İslam Eserleri Müzesi Ekrem Aytar, eserin geri alınması için verilen mücadeleyi anlatarak Şile kazasının Bozgoca Nahiyesi'nin cami kitabesi yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılmıştı. Şimdi içerisinde bulunduğumuz müzemizin 1914 yılındaki kuruluş amacı budur. Ülkemizin o zamanki Osmanlı coğrafyamızın dini yapılarından, tekkelerden, medreselerden, camilerden taşınır taşınmaz kültür varlıkları maalesef yurt dışına kaçırılıyordu. Bunun önüne geçmek amacıyla 1914 yılında Osmanlı'nın son müzesi olarak Evkaf-ı İslamiye Müzesi, 1926'da da cumhuriyet ile birlikte Türk ve İslam Eserleri Müzemiz kurulmuştur. Buranın amacı budur. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın 2863 sayılı kanuna göre, kültür varlıklarımızın yurt dışına çıkarılması yasaktır. Bugün anavatanına dönen Bozgoca Camii'nin kitabesi de bunlardan bir tanesidir. Bu yasa dışı yollardan illegal olarak yurt dışına çıkarılmıştır. Bunu fark eden hocalarımıza çok teşekkür ediyoruz. Dün akşam saatlerinde ilgili arkadaşlarımız bakanlıklardaki yazışmalarla Hollanda gümrükleri tarafından Türk Hava Yolları'nın desteğiyle ülkemize getirildi. Türk İslam eserleri uzmanımız ve bakanlığımızın uzmanları tarafından yetkililerden teslim alındı. Gece saat 03.30'da alındı, sabah 05.30'da buraya getirildi. Geçici sergi alanında ziyaretçilerimize açtık. İlerleyen günlerde farklı bir sergileme düşünebilir dedi.

ŞU AN CAMİ YOK, ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, Mutluluğumuzu ifade etmekte zorlanıyoruz. Bakanlarımız ve tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyoruz. Yasa dışı yollarla kaçırılan bu eser için verilen yasal mücadele yerini buldu. Eser arkamızda sergilenmektedir, hayırlı olsun. Şu an cami yok, çalışma devam ediyor. Süreç sonrasında basınla paylaşılacak diye konuştu.

BAKANLIKLARIN KOORDİNASYONUYLA ESERİN İADESİNE KARAR VERİLDİ

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, eserin geri alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı'nın birlikte çalıştığını belirterek, Eserin müzayedeye çıkışından haberdar olur olmaz hemen gerekli incelemeler yapıldı. Bağlantılar kuruldu ve yasa dışı yollarla çıkarıldığı ispatlandı. Burada Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın rehberliğinde, Adalet Bakanlığı'nın koordinasyonuyla eserin iadesine karar verildi. Havalimanından teslim alındı ve burada sergileniyor diye konuştu.

HOLLANDA\'YA KAÇIRILAN KİTABE YENİDEN TÜRKİYE\'DE
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel HOLLANDA'YA KAÇIRILAN KİTABE YENİDEN TÜRKİYE'DE - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'nde Dünya Çocukları Ankara'da
    14:33 TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'nde Dünya Çocukları Ankara'da

    TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği kapsamında dünyanın dört bir yanından gelen çocuklar, Ankara Etlik Şehir Hastanesi'nde tedavi gören yaşıtlarını ziyaret etti. Şenlikte çocuklar, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ve hastane yetkilileriyle birlikte pasta kesti, hediyeler takdim etti. Şenliğe 29 ülkeden 500 çocuk katılıyor.

  • Beijing'in GSYİH'sı 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 6 arttı
    14:29 Beijing'in GSYİH'sı 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 6 arttı

    Çin'in başkenti Beijing'in gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYİH), 2024'ün ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 1,05 trilyon yuanı (yaklaşık 148 milyar ABD doları) aştı. Kentin birincil sektörlerinin katma değeri yüzde 3,2 artarken, ikincil sektörlerinin katma değeri yüzde 7,3 artış gösterdi. Kentin üçüncül sektörlerinin katma değeri ise yüzde 5,8 arttı. Beijing, 2024 yılı için yüzde 5 civarında GSYİH büyüme hedefi belirlemiş bulunuyor.

  • Balıkesir'de Uyuşturucu Operasyonunda 9 Zanlı Gözaltına Alındı
    14:28 Balıkesir'de Uyuşturucu Operasyonunda 9 Zanlı Gözaltına Alındı

    Balıkesir'de uyuşturucu ile mücadele kapsamında yapılan operasyonlarda Bandırma, Gömeç, Edremit, Susurluk, İvrindi ve Susurluk ilçelerinde 9 zanlı gözaltına alındı. Şüphelilerin üst aramalarında 33,31 gram sentetik uyuşturucu, 5 gram esrar, 2 ruhsatsız tabanca, 15 adet fişek, hassas terazi, bir adet uyuşturucu hap ve payp ele geçirildi. Gözaltına alınan zanlıların emniyetteki işlemleri devam ediyor.

  • Gaziantep'te çember operasyonunda 23 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı
    14:24 Gaziantep'te çember operasyonunda 23 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı

    Gaziantep İl Jandarma ekipleri tarafından düzenlenen çember operasyonunda, 9 ayrı suç kaydı ve 23 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şüpheli C.Y., Nurdağı ilçesinde saklandığı adreste yakalandı. Şüpheli şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Çorum'da Büyükler Oryantiring Türkiye Şampiyonası Başladı
    14:24 Çorum'da Büyükler Oryantiring Türkiye Şampiyonası Başladı

    Çorum'da düzenlenen Büyükler Oryantiring Türkiye Şampiyonası, Çatak Tabiat Parkı'nda başladı. Şampiyonaya 130 spor kulübünden 1250 sporcu katılıyor. Çorum Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat, sporcuları en iyi şekilde ağırlamaya özen gösterdiklerini belirtti. Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Tekin Çolakoğlu ise Çorum'un oryantiring sporu için uygun bir kent olduğunu vurgulayarak, sporcuların milli takıma seçilmesini ve uluslararası arenada ülkemizi temsil etmelerini beklediklerini söyledi. Şampiyona, yarın Mislerovacığı köyünde devam edecek ve 21 Nisan Pazar günü kent merkezindeki etabın ardından sona erecek.


Advertisement