Holstein Cinsi İnekten "Farklı Irk"Larda İkiz Buzağı - Son Dakika
Yerel

Holstein Cinsi İnekten "Farklı Irk"Larda İkiz Buzağı

Balıkesir'in Manyas ilçesine bağlı kırsal mahallelerden Kayaca'da, Holstein cinsi inek, suni tohumlama sonucu "farklı ırk"larda ikiz buzağı dünyaya getirdi.

21.12.2015 12:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SÜLEYMAN ÖZAYDIN - Balıkesir'in Manyas ilçesine bağlı kırsal mahallelerden Kayaca'da, Holstein cinsi inek, suni tohumlama sonucu "farklı ırk"larda ikiz buzağı dünyaya getirdi.

Ercan Erbay'a ait 5 yaşındaki Holstein cinsi inek, suni dölleme ile üçüncü kez doğum yaparak, ikiz buzağı doğurdu.

Veteriner hekim Hakan Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Holstein cinsi ineğin  6-7 aydır gebe kalamadığını bu nedenle suni tohumlama yoluna gittiklerini belirterek, "Doğum için geldiğimizde de önce 'Holstein', akabinde ise 'Simental' ırkı buzağı doğdu. İneklerde ikiz buzağılama binde iki, farklı ırklarda ikiz buzağılama oranı ise milyonda bir olarak görülmektedir. Biz de bunu burada yaşamış olduk."

"Çok ender görülen bir olay"

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü veteriner hekim Ramazan Alan da ikiz doğumun koyun ve keçilerde sıklıkla, büyükbaş hayvanlarda ise nadir görüldüğünü hatırlattı.

Alan, ineğin "Simental" ve "Holstein" ikiz buzağı dünyaya getirmesinin ilginç bir durum olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Bu ineğin defalarca yapılan tohumlamadan sonuç alınmaması üzerine uzun süren tedavi sonrası tekrar kızgınlık göstermesi üzerine sabah veteriner arkadaşımız tarafından Holstein tohum, kızgınlığın sürmesi üzerine de öğleden sonra ineğin sahibinin de isteğiyle Simental ırkı tohumlama gerçekleştirilmiştir. Gebelik sonrası ise önce Holstein ırkı erkek buzağı, akabinde ise Simental ırkı dişi buzağı doğumu gerçekleşmiştir. Bu, literatürlerde çok ender görülen bir olaydır".

İşletme sahibi Ercan Erbay da Holstein cinsi 6 süt ineğinin bulunduğunu ve her yıl ineklerinden birinin ikiz buzağı doğurduğunu belirterek, "Bu kez farklı oldu, iki farklı ırka sahip buzağı doğdu" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Holstein Cinsi İnekten 'Farklı Irk'Larda İkiz Buzağı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement